ZSINAGÓGÁT ROBBANTOTTAK AZ OROSZ FŐVÁROSBAN

    Hajszál Híján menekült meg a haláltól hetven imádkozó zsidó gyermek

    Május 13-án, szerdán, este tizenegykor pokolgép robbant a lubavicsi mozgalom Marina Roscha Zsinagógájában – ahonnét percekkel azelőtt távozott hetven gyermek a tanáraival együtt.

    Egy munkás, aki a robbanás idején a templomban dolgozott, könnyebb sérüléseket szenvedett. A templom egyik fala ledőlt, s betörtek a környékbeli házak ablakai. Az anyagi kár jelentős.

    Ez volt a zsinagóga ellen a harmadik merénylet. 1993-ban felgyújtották a Marina Roschát, 1996 augusztusában újjá épülése után pedig bombát dobtak az épületbe máig ismeretlen tettesek. A helybéli zsidó vezetők egyenlőre azzal sincsenek tisztában, egyáltalán indult-e nyomozás, a moszkvai önkormányzat pedig – mutatnak rá – nem tartotta be a biztonsági intézkedések megszigorítására tett korábbi ígéretet.

    A moszkvai izraeli követség közleményben ítélte el a tettet. Cvi Mágén nagykövet az Ekho Moszkovij rádiónak nyilatkozva kijelentette: a fasisztoid jellegű szervezetek befolyása Oroszországban és más volt szovjetköztársaságokban nemhogy létezik, de egyre nő (Szibériából eközben temetők meggyalázásáról érkeztek hírek).

    Éles hangon kelt ki a merénylet ellen Vlagyimir Guszinszkij, Oroszország leggazdagabb és legbefolyásosabb zsidója. A médiacsászárnak is nevezett Guszinszkij az orosz tévében jelentette ki: „Az események ijesztő irányba fordultak Oroszországban, ha emberek horogkeresztekkel mászkálnak itt, ahol húsz millió ember veszett oda a háborúban, és nacionalista jelszavakat hangoztatnak, miközben minden második gyerek vegyes házasságban születik”.

    Borisz Jelcin elnök barbarizmusnak nevezte a tettet, s leszögezte: nagyon reméli, hogy a rendőrség semmi fáradságtól nem riad vissza a tettesek kézre kerítése érdekében.

    Berel Lazar rabbi a merénylettel kapcsolatban elmondta: „Ma Lág BáOmer van, örömünnep. Felvonulást fogunk tartani az utcán, hogy megmutassuk a zsidó nép örömét, s azt, hogy nem félünk”.

    A zenés-táncos felvonulás zavartalanul lezajlott, több száz fős részvétellel. Lazar csodának nevezte, hogy a hetven gyermek percekkel a robbanás előtt elhagyta a templomot.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 33. szám – 2014. augusztus 13.

 

Megszakítás