Gyerekek, felnőttek, fiatalok idősek tombolnak egy színpad előtt, amin egy fekete bőrű rapper ad elő – megszokott jelenet lehet mondjuk a Sziget Fesztiválon, de meglehetősen ritka látvány egy zsinagóga megnyitóján.

Pedig az Újbudai Parkszínpadon álló rapper vallásos zsidó, és a pörgős szövegű számokban héberül és angolul dicséri az Örökkévalót. A lábánál tomboló tömegben pedig egy ortodox ifjúsági szervezet tagjai éppúgy megtalálhatóak, mint fiatal rabbik és sokgyerekes, parókás családanyák. Nissim Black, a világ legismertebb színes bőrű haszid előadója először lépett fel Magyarországon, a Sóletfesztivál vendégeként. A színpadon, ahol énekelt, nem sokkal korábban Köves Slomó rabbi fejezte be annak a Tórának az írását, amit aztán énekkel-tánccal kísértek a néhány száz méterrel odébb található Bocskai úti zsinagógába.

A zsinagóga megnyitóját nagy érdeklődés övezte, hiszen az épület évtizedek óta nem tölt­hetett be szakrális funkciót. A megnyitón sorra elhangzó beszédek közül kiemelkedett a zsinagóga rabbijának köszöntője – nemcsak szívhez szóló tartalma miatt, de azért is, mert az amerikai születésű Stell Jichák rabbi, aki csak néhány éve költözött Budapestre családjával, tökéletes magyarsággal szólt a közönséghez.

Az elmúlt héten azonban nem csak Újbuda kapott új zsinagógát. Az EMIH a Zsinagógák Hete elnevezésű eseménysorozat részeként újranyitotta a ’80-as évek óta elhagyatottan álló Vörösmarty utcai imaházat is. Ennek a zsinagógának a megnyitójára szintén tömegek voltak kíváncsiak, és a Tórát itt is hatalmas ovációval kísérték új otthonába. A megnyitó különlegessége volt, hogy nemcsak szimbolikusan adták vissza a közösségnek az imaházat, hanem rögtön meg is kezdték a hitéletet benne, hiszen az ünnepség után péntek esti ima és közösségi kidus következett.

Bár a zsinagóga életének folytonossága megszakadt, mégsem szűnt meg teljesen. Ezt bizonyítja, hogy Oirechman Smuel­nek, a „pesti stibel” vallási vezetőjének megható – és szintén magyar nyelvű – beszéde előtt a zsinagóga egykori rabbijának, Günsberger Jicchák Slomó Zálmánnak a dédunokája, Amnon Frankel mondott beszédet.

Adja a Jóisten, hogy a most fel­avatott két zsinagóga és a hamarosan újranyitó Zsilip központ megteljen élettel, és a hamaro­san kezdődő új esztendőben a zsidóság bástyáivá váljanak!