Új néven kezdi a következő tanévet az egyetem

 Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász nevét veszi fel a Zsigmond Király Egyetem (ZSKE). Az Országgyűlés július végén elfogadta az intézmény névváltoztatási kérelmét, így az Egyetem ettől kezdve hivatalosan is ezt használja. A magyar-zsidó származású tudósról elnevezett intézmény új fenntartója az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). Az Egyetem nem csak nevében újul meg: a munkaerőpiaci igényekhez igazítja képzéseit, új, hiánypótló szakokat indít, ezzel piacképes tudáshoz segítve hallgatóit. Az Egyetem július 26. és augusztus 6. között várja a pótfelvételire jelentkező hallgatókat.

A Milton Friedman Egyetem (Milton) és fenntartója, az EMIH célja, hogy a megújuló intézmény meghatározó szerepet töltsön be a magyar felsőoktatásban. Ennek érdekében olyan területeken indít új képzéseket, ahol jelentős hiány van megfelelő tudással rendelkező szakemberekből. Már elérhető a Miltonon a sportlétesítmény-menedzsment szakképzés és a közösségszervező alapszak, illetve a hamarosan induló szociális gondozó-, online pénzügy-számvitel-, digitális szerkesztő képzések, továbbá a Budapesten egyedülálló magánpilóta-képzés.

A fenntartó és az intézmény vezetése az Egyetem átalakításával, egymástól jól elkülönült, ugyanakkor hatékonyan együttműködni tudó szervezeti egységeket hoz létre. Létrejön a Gazdaságtudományi és Informatikai Kar, a Társadalomtudományi Kar, a Pedagógusképző Kar és a Hittudományi Kar.

A Milton, az üzleti igényekhez igazodva, számos új szak indítását tervezi, például kereskedelmi, marketing és turisztikai területen. A tervek között szerepelnek szociális-, valamint művészetközvetítő kurzusok. A Pedagógusképző Karon első lépésként a közgazdasági képzésekhez kapcsolódó közgazdásztanár képzés, majd a kiépülő infrastruktúrára alapozva óvodapedagógus és tanító képzést indul.

A dinamikus növekedés támogatása érdekében az Egyetem vezetősége tervezi a békásmegyeri telephely bővítését egy multifunkcionális komplexummal, mely kialakításával létrehozható egy modern, innovatív, sokszínű, kampuszszerűen működő intézmény.

A szeptemberben induló miltonos alap- és mesterszakokra, valamint felsőoktatási szakképzésekre már az idei pótfelvételi eljárásban is lehet jelentkezni. A pótfelvételin – amelyben az intézmény még Zsigmond Király Egyetem (ZSKE) néven szerepel – egyetlen szak jelölhető meg, egyetlen intézményben, és kizárólag önköltséges képzési formára felvételizhetnek azok, akiket sehová sem vettek fel vagy nem vettek részt a normál felvételi eljárásban.

 

Milton Friedman (1912-2006) a XX. század egyik jelentős közgazdásza. New Yorkban született, magyar zsidó bevándorlók gyermekeként. Életét főként az Egyesült Államokban, Chicagoban töltötte, ahol 30 évig oktatott. 1976-ban kapott közgazdasági Nobel-díjat a tudományos hozzájárulásáért a fogyasztáselemzéshez, a pénztörténethez és pénzelmélethez, valamint a stabilizációs politika összetettségének bemutatásáért. Az egyik legismertebb közéleti szerepet játszó Nobel-díjas, Ronald Reagan és Margaret Thatcher konzervatív-neoliberális gazdaságpolitikájának fő kidolgozója. Nézetei nagyban befolyásolták a különböző nemzetek kormányainak felfogását a gazdasági fejlődésről, a piacok és a monetáris politika szerepéről a gazdasági egyensúlyban, valamint a technológia és az innováció fontosságáról az összefonódott nemzetközi pénz- és munkaerőpiacok teremtette versenyben. Feleségével, Rose D. Friedmannal együtt nemcsak közös publikációkat jegyez, hanem a Foundation for Educational Choice (2016-tól EdChoice) szervezet segítségével évtizedeken keresztül támogatták a színvonalas oktatáshoz való hozzáférés és a szabad iskolaválasztás jogának biztosítását.