Sisák Imre a zsidókat aljas, piszkos népségnek nevezte, akiknek csak a saját zsebük fontos. A volt parlamenti képviselő, volt fideszes polgármester és a tegnapi naptól már csak volt kormányhivatalnok ezt a következtetését, saját bevallása szerint, egyetlen ember megismeréséből vonta le. A Miniszterelnökség határozottan és gyorsan lépett az ügyben.

A 444.hu tette közzé azt a videó felvételt, amelyen Sisák Imre – feltehetően még polgármesteri időszakában – fröcsögve szidta a zsidókat. Sisák 16 éven keresztül volt Pásztó polgármestere. 2002 és 2006 között a Fidesz országgyűlési képviselőjeként dolgozott. Amikor tavaly nem választották meg polgármesternek, kormányhivatalnoki megbízatást kapott.

A szóban forgó felvétel 2006 és 2010 között készülhetett, ekkor került a pásztói önkormányzat képviselőtestületébe az a Krämer László, aki – Sisák elmondása szerint – egy személyben volt kiváltó oka a zsidókra vonatkozó általánosító, antiszemita kirohanásának. Az egykori polgármester és parlamenti képviselő aljas és piszkos népségnek nevezte a zsidókat, akiknek csak a saját zsebük fontos. Ebből azonnal látszik, hogy a parlamenti évei alatt nem nagyon nézett körbe az ülésteremben, meg úgy általában Magyarországon, mert például egyes képviselőtársainak vagyonosodási teljesítményéből kiindulva, akár arra a következtetésre is juthatott volna, hogy egyáltalán nem kell zsidónak lenni ahhoz, hogy valakinek egyedül a saját zsebe legyen fontos.

Sisák Imrét azonban feltehetően nem abból a fából faragták, akiket az ilyen statisztikai adatok zavarba hoznának. Ami kiderül abból a nézetéből is, hogy „az összes külkereskedelmi cég a szocializmusban, meg most is mind piszkos zsidókból állt.” Ez egyébként egy újszerű felfedezés, mert azt eddig is tudtuk, hogy a médiában, a kultúrában, a filmiparban, az ügyvédek és a pénzemberek között mindenki zsidó, de hogy a külkereskedelem is csak belőlük álljon, ráadásul mind a mai napig, ez valóban további színfoltokkal gazdagítja az antiszemita szakirodalmat. Az elmeorvosiról nem is beszélve.

A Miniszterelnökség mindenestre nem értékelte különösebbképpen ezt a fejtegetést. Egy nap se telt el a felvétel nyilvánosságra kerülése után, amikor közleményben tudatták, hogy a kormányhivatalnokot azonnali hatállyal felmentették. Ez mindenképpen fontos, pozitív és hírértékű jelzés.

Több elemző szerint az utóbbi időben a kormány bizonyos területeken a Jobbikkal verseng a szélsőséges üzenetekre fogékony választók megnyerése érdekében. A bevándorlók elleni kampány példa lehet erre. A keményen zsidózó kormányhivatalnok felmentése azonban azt mutatja, hogy van az a határ, amin túl a kormánypárt a Jobbikot már nem követi.

ÓMD

A Vélemény rovatban megjelenő cikkek nem feltétlenül egyeznek meg a szerkesztőség álláspontjával.

Megszakítás