Az épülő intézmény bemutatja az USA déli részére bevándorló zsidók nemzedékeit, akiknek komoly küzdelmet kellett folytatniuk vallásos életmódjuk megtartása érdekében.

Az Egyesült Államok déli részén végighúzódó „Bible Belt”, a „Bibliaövezet” konzervatív, vallásos, elsősorban evangéliumi protestáns vidék, ilyen környezetben kellett magukat elfogadtatni a saját vallásukat ápoló zsidóknak.

A Museum of the Southern Jewish Experience interaktív tárlata több mint 7 ezer műtárgyat vonultat majd fel, bemutatva, hogy hatott egymásra a két kultúra, miként befolyásolták egymás szokásait az étkezéstől, a valláson át a politikáig, és az üzleti vállalkozásokig – írja beszámolójában a timesofisrael.com. A kiállítás a keményebb témákkal is foglalkozik, mint a zsidók szerepe a déli rabszolgatartásban, a faji előítéletek és az antiszemitizmus.

A XVIII. és a XX. század közötti időszakban az amerikai zsidók jellemzően észak-keleten éltek, de ezrével vándoroltak délre is – meséli a múzeum igazgatója Kenneth Hoffman. Úgy akarják ezt a történetet elmesélni, ahogy eddig még sosem – hangsúlyozza Hoffman.

A múzeum gyűjteményének alapja egy korábbi intézményből származik, amit 1986-ban nyitottak meg, elsősorban archiválási funkcióval, 2012-ben zárták be, hogy jobb helyet keressenek a 300 év bemutatásának. Végül New Orleans mellett döntöttek, mert idegenforgalmilag jelentős város és a zsidóságnak is régre nyúló gyökerei vannak itt. Az épület frekventált helyen található, más múzeumokkal körülvéve. Eredetileg idén ősszel nyitottak volna, de a járvány miatt leállt a munka, várhatóan 2021 első felében adják át az intézményt. 

zsido.com

 

Kép: timesofisrael.com