„Modern Noé bárkájaként” is emlegetik a lengyel főváros állatkertjét, ahol egykor Jan Zabinski biológia tanár, a feleségével együtt, az életüket kockáztatva dolgoztak több száz zsidó megmenekítésén.

Kiállítás nyílik Jan Zabinski és családja emlékére, akik 70 évvel ezelőtt példaértékű bátorsággal harcoltak az antiszemitizmus sötétségével szemben. A biológia professzor feleségével, Antóniával együtt, saját és két gyermekük életét is kockáztatva mindent megtettek annak érdekében, hogy ételt és átmeneti menedékhelyet biztosíthassanak több mint 300 zsidó számára a Holokauszt idején.

Zabinski önkormányzati dolgozóként szabad bejárással rendelkezett a lengyel gettókba, a lehetőséget arra használta, hogy zsidó barátain segítsen. Beszámolók szerint a férfi igyekezett minél többeket biztonságos helyre csempészni és segített abban, hogy a varsói állatkert falain belül olyan átmeneti menedékhelyre leljenek, ahol átvészelhették azt az időt, amíg dokumentumokat szereznek nekik. Sok család elfelejtett állatkifutókban kapott szállást, mások Zabinski kétemeletes házában lettek elhelyezve, amely az állatkert területén feküdt.

A férfi bátorságának most a From the Depths nevű szervezet kíván emléket állítani a család egykori otthonában. A kelet-európai zsidóság történetével foglalkozó ernyőszervezet alapítója, Jonny Daniels a következőket mondta a projekt kapcsán: „Két dologra fókuszálunk. Szeretnénk megismerni a háború előtt diaszpórában élő zsidóság, valamint a Holokauszt történetét, és levonni a tanulságokat. Fontosnak tartjuk továbbá felfedni azoknak a történeteit, akik hősiesen cselekedtek”.

A szervezők célja, hogy minél szélesebb körben megoszthassák a Zabinski család történetét, és ezáltal bátor cselekvésre ösztönözzék a fiatal generációt is. A kezdeményezés elindítói kiemelték, hogy a Varsói Állatkert területén olyan múzeum nyílik, amely nem egykori gettó vagy haláltábor helyén fekszik. A From the Depths által közzé tett videóban Daniels hangsúlyozta: „Nagyon sok ember sajnálatos dolgokat lát, amikor Lengyelországba érkezik. Látjuk a náci haláltáborokat; és nagyon kevés lehetőség adatik arra, hogy olyan helyre menjünk, ahol valami jó dolog történt és pozitív történettel találkozunk. Számomra ez a hely kiemelt jelentőséggel bír. És a története még nem olyan ismert, mint amilyen lehetne” – fogalmazott.

zsido.com

 

Kép forrása: jewishnews.com.ua

Megszakítás