Azt tanulmányozzák, hogy miért ellenállóbbak az ottani korallok a más tengerekben lévőknél.

 

A Vörös-tenger Nemzetközi Kutató Központot a svájci külügyminiszter nyitotta meg Bernben még márciusban, több nemzetközi diplomata és kutató társaságában – írja az Arutz Sheva izraeli hírportál.

A semleges területen működő intézetnek jordán, egyiptomi, izraeli és szaúd-arábiai, szudáni, jemeni és eritrejai partnerei is lesznek, de a munkálatok szakmai vezetője egy svájci politechnikum lesz, az Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Elsődleges céljuk annak a vizsgálata lesz, hogy vajon miért számítanak a legellenállóbb korall családnak a Vörös-tengerben megtalálható zátonyok?

A különleges szépségük miatt csodált, és milliónyi tengeri élőlény alap életfunkciójának elkerülhetetlen bázisául szolgáló korallokat hosszú ideje veszély fenyegeti. A világ legtöbb részén a globális felmelegedés, a környezeti szennyezettség, a szaporodó hal populációk és a víz felmelegedése mind-mind kihívást jelentenek rájuk.

A beszámoló szerint a Vörös-tenger mentén, különösen az Akabai-öböl menti részeken található korallok a világ olyan különleges fajtái, amelyek mindeddig rendkívüli ellenállást tanúsítottak a fajukat máshol veszélyeztető külső hatásokra.

Éppen ez adta az alapot arra, hogy a tudósok most közös erőfeszítéssel és interdiszciplinális módszerekkel együttesen vegyék górcső alá a Vörös-tenger koralljait.

A viszonylag szűk tengerszakasz több országgal is határos. Az ott élők mindegyikére hatással van a korall zátonyok jóléte. — fogalmazott Maoz Fine tengerbiológus, a Bar-Ilan Egyetem professzora, aki szerint elkerülhetetlen a bevont partnerek összefogása és a vizsgált területek kiterjesztése, például a régió agráriumára, a települések szennyezettségére és egyéb általános állapotok monitorozására is.

A tudományos testület vezetői idővel azt szeretnék elérni, hogy a régió döntéshozóinak olyan javaslatokkal szolgálhassanak, amelyekkel hatékonyan léphetnek fel a fenntartható és környezettudatos ökológai elvek mellett.  

A beszámoló szerint mindebben az eilati InterUniversity Intézet tengertudományi részlege, az akabai Jordán Tengeri Állomás, valamint a szaúd-arábiai Abdullah király Tudományos és Technológiai Egyetem munkatársai fognak részt venni. A tudósok között lesznek óceán kutatók, biológusok, ökológusok, genetikusok, geológusok, természet védők és környezetmérnökök is.

 

Forrás: neokohn.hu

Megszakítás