ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

„Mozgó műtők” Németországban

Kivégeztek egy zsidót Iránban

800 zsidó a tunéziai Dzserbában

5000 zsidó él Indiában

„Mozgó mûtõk” Németországban

A németországi zsidó népesség száma jelentősen megnövekedett az utóbbi években az orosz zsidók bevándorlása következtében. Ma már több mint 70 ezer zsidó él Németországban – köztük igen sok olyan, aki eddig elrejtette, titokban tartotta zsidóságát. Most kezdenek ezek is közeledni gyökereikhez, és keresik a kapcsolatot a zsidó közösséggel. Ennek keretében a legdrámaibb jelenség a circumcisió (körülmetélés) számának növekedése. Nemcsak csecsemőket vetnek alá szüleik az ősi zsidó gyakorlatnak, hanem felnőtt és idősebb férfiak is keresik a lehetőséget, hogy „megzsidóztassák” magukat.

Az izraeli Chájim Naftalin rabbi, aki az elmúlt két évben Bádenben volt küldetésben, elmondta, hogy a nagy „kereslet” következtében összeköttetésbe lépett a Jeruzsálemben működő „Brit Bét Joszéf” szervezettel, amely felnőttek körülmetélését szorgalmazza, szakavatott orvosok közreműködésével, a háláchá (zsidó törvény) előírásai alapján. Ez a szervezet most egy mozgó műtőt küldött ki Németországba, amely ingyen és bérmentve elvégzi a szertartást, mindenkin, aki azt igényli – feltéve ha zsidó az illető. Máris több százan iratkoztak fel, köztük állami tisztségviselők, kereskedők és iparosok, akik korábban vagy maguk sem tudták, hogy zsidók, vagy gondosan eltitkolták azt. Naftalin rabbi elmondta, hogy egy nyolcvan éves „árja” nagymama halála előtt elmondta családjának, hogy o pedig zsidó, és egy tucatnyi zsidó unokát hagy maga után, akiknek fogalmuk sincs származásukról. Arra a kérdésre, miért tette ezt, először a náci időket, majd a kommunista vallásüldözést említette, mint zsidósága el- és letagadásának okát. A családot megrendítette a nagymama vallomása és ez idáig máris két unokája jelentkezett circumcisióra…

(Naftali Kraus, zárójelben megjegyzi, hogy Magyarországon is nagy sikere lehetne ennek a jeruzsálemi „mozgó műtő”-nek…)

Kivégeztek egy zsidót Iránban

Teheránban a múlt héten kivégeztek egy 60 év körüli zsidót, akit azzal vádoltak, hogy kapcsolatot tartott fenn Izraellel.

Az illető arról volt ismert, hogy segített minden nehézsorsú, veszélyben lévő zsidónak. Egy hónappal ezelőtt nyoma veszett, és a hatóságok most közölték családjával kivégzése hírét anélkül, hogy azt megindokolták volna. Az elmúlt 19 évben, amióta Komeini emberei kerültek uralomra Iránban, 14 zsidót ítéltek halálra és végeztek ki – legtöbbjüket azzal vádolták, hogy Izrael javára kémkedtek.

Iránban jelenleg még mintegy 70 ezer zsidó él. A legutóbbi kivégzés híre nagy elkeseredést és félelmet váltott ki körükben.

800 zsidó a tunéziai Dzserbában

Dzserba szigete Tunéziában mindig is zsidó központ volt, ahol több neves zsidó tudós élt és működött. Többek között a Tánjá arab fordítása is ott jelent meg. Most miután a tunéziai zsidóság 95 százaléka már rég alijázott és Izraelben él – Dzserbában virágzó zsidó közösség működik, amely 800 főt számlál, és 16 zsinagógát működtet.

Két izraeli fiatalember, akik nemrégiben odalátogattak, a napokban elmondták egy rádióprogramban, hogy milyen felemelő szombatot töltöttek a dzserbai zsidók körében.

A 62 zsidó családban a gyerekek olyan magas szinten folytatják zsidó tanulmányaikat, akárcsak Jeruzsálemben. Pénteken a családok sóletos fazekaikat elviszik a helyi pékhez, hogy szombat délben vigyék haza – akárcsak valamikor a magyar vidéken.

A zsidók többsége aranyműves, jómódú és jó viszonyban él arab szomszédaival. Gyakran látogatnak Izraelbe, ahol rokonaik élnek; ott szerzik be szükségleteiket, héber könyveket, kóser termékeket, stb. Egy Dzserba melletti kisvárosban találkoztak egy 15 éves zsidó fiúval, aki elmondta nekik, hogy szombat esténként tévén hallgatja Ovádjá Joszéf jeruzsálemi főrabbi dróséját. Mivel nem akartak hinni neki – felmondott egy nagy részt a legutóbbi beszédből…

Tunézia érdekelt az Izraelből érkező turizmusban; a tel-avivi érdekképviselet könnyen ad vízumot, és az izraeli látogatókat láthatatlan védőgyűrű veszi körül, nehogy valami bajuk essen.

5000 zsidó él Indiában

Egy újonnan készült felmérés szerint Indiában ma hozzávetőleg ötezer zsidó él, ebből kétezer Bombayban. Csekély számuk miatt nem élvezik az elismert kisebbség státusát. Indiából minden évben kb. 100 zsidó alijázik Izraelbe. A vegyes házasságok száma nem éri el a 15%-ot, de nagyon kevés zsidó képes szombatot tartani, mivel a szombat rendes munkanap. Kevesen járnak templomba, és nagyon nehéz kósert tartani. Bombayban tíz zsinagóga működik. A legrégibb, a Sááré Ráchámim, tavaly ünnepelte 200 éves fennállását.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 36. szám – 2014. augusztus 13.

 

Megszakítás