ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

National Geographic héberül

Hatévi erőfeszítés után a jövő hónaptól ivritül is megjelenik a világ egyik legnagyobb múltú természettudományos-ismeretterjesztő magazinja, az amerikai National Geographic. A Hed Arci-Mááriv-Modiin kiadói konzorciumnak több mint fél évtizedébe tellett, míg az NG rendkívül konzervatív jogtulajdonosait meggyőzték arról: a héber kiadás semmibe sem fogja alulmúlni a pontosságáról és igen jó képanyagáról híres eredeti folyóiratot. Az NG három éve többek közt japánul is megjelenik.

„A Nagykövetség szombaton zárva”

Natánjáhu miniszterelnök nemrég Kínába látogatott. A látogatás egy vasárnapi napon kezdődött, aznap érkezett a miniszterelnök és kísérete Pekingbe, a kínai fővárosba.

A kínaiak nagy ovációval fogadták és már napokkal érkezése előtt nagyban folytak az előkészületek. Ennek során az izraeli nagykövetnő, Óra Namir utasította a képviselet tagjait, hogy szombaton is jöjjenek be, mert „sok a munka”. A követség egyik beosztottja – egy hagyományhű zsidó – ezt titokban megtelefonálta Jeruzsálembe, egy vallásos képviselő barátjának, aki azonnal tiltakozott a külügyminiszter posztját is betöltő Netanjáhu miniszterelnöknél. „Vajon excellenciád látogatása Kínában olyan létfontosságú dolog (pikuách nefes), ami feljogosít a szombat megszegésére? – hangzott el a kérdés. Az illető kilátásba helyezte, hogy a parlament plénuma előtt is felveti ezt a kérdést. Az eredmény nem maradt el: a külügy egyik vezető főtisztviselője telefonált a nagykövetnőnek, aki beadta a derekát, és a szombat beállta előtt kitették a követségre a szokásos táblát: „Szombaton zárva”.

Emellett és ezzel együtt a miniszterelnöki vizit Kínában meglehetősen sikeres volt.

A Vatikán elhatározta: A keresztény turisták kósert fognak enni az El-Al gépein

A Vatikánban létesített főhatóság, amely a 2000-ben tartandó ünnepségeket és szentföldi zarándoklatot koordinálja – a múlt héten elhatározta, hogy az Izraelbe áramló, százezres nagyságrendű turista forgalmat az El-Al, az izraeli nemzeti légitársaság fogja lebonyolítani. A Rómában ez ügyben aláírt egyezmény szerint az El-Al szoros együttműködést vállalt az Opera Romana vállalattal, amely a Vatikán megbízásából a zarándoklatot szervezi és bonyolítja le. Az egyezmény ünnepélyes aláírásán részt vettek magas rangú vatikáni tisztségviselők, egyházi méltóságok, Izrael római nagykövete és Joel Paladesu, az El-Al vezérigazgatója.

Izraelben nagyon pozitívan értékelik a tényt, hogy a Vatikán az El-Al-t választotta a szentföldre irányuló keresztény turistaforgalom lebonyolítására. Ez nemcsak anyagi, de jelentős erkölcsi sikert is jelent az El-Al-nak, amely máris megkezdte az előkészületeket. Ennek keretében további nyolc új nagy repülőgépet vásárolnak, amelyeket a következő évben állítanak szolgálatba. Ezen kívül az Air France-tól két Boeing 747 típusú repülőgépet bérelnek, amelyek hosszú távú repülésre is alkalmasak. Ebből az következik, hogy az El-Al nemcsak Európából fogja Izraelbe hozni a zarándokokat, hanem Amerikából is.

Kérdés – amit izraeli vallásos körökben most feltesznek – vajon a zarándok-gépeken is kizárólagos kóser koszt lesz-e, mint az El-Al gépein általában, és mi lesz a sorsa annak a 12 évvel ezelőtt elfogadott és azóta betartott kormányhatározatnak, amely megtiltotta az El-Alnak, hogy szombaton repüljön…

Miért eredménytelen az ima?…

 

Az egyik vallásos napilapban kis keretes hirdetés jelent meg. A hirdetés így szólt: „Imádkoztál, imádkoztál és semmi eredmény? Hátha pletykáltál és kibeszéltél valakit?” (Cháféc Chájim könyvéből).

Cháféc Chájim (magyarul az életigenlő) egy század eleji litván rabbi volt, aki könyvéről – „A nyelv őrzője” – nevezetes. Ebben a rabbi leírja, hogy a legnagyobb vétek valakiről rosszat beszélni, rossz hírét kelteni, becsmérelni, vagy egyszerűen „csak” pletykálni felebarátunkról. Ez még akkor is tilos, ha történetesen a pletyka minden szava igaz.

Nem lehet megállapítani, hogy a hirdetés közzétevője szolgálatot akart-e tenni a közönségnek ezzel – az említett könyvből vett – megállapítással, vagy csupán a nemrég új kiadásban megjelent könyvre akarta felhívni a figyelmet…

Reform rabbik a parkolóhelyen imádkoztak…

A Siratófalnál újabban gyakran vannak tumultuózus jelenetek, amikor Amerikából érkezett reform, illetve „konzervatív” rabbik és „rabbinők” vegyes imát provokálnak, ami ellenkezik a zsidó hagyományokkal, és a Kótelnél ájtatoskodók éles ellenkezését váltja ki.

A múlt héten egy amerikai csoport ájtatoskodott ott – erős rendőri őrizet alatt – de a vallásos zsidók ezúttal nem zavarták őket. Mint kiderült a reformisták a Kótel délnyugati csücskénél gyülekeztek és az ottani parkolóhelyet használták imaháznak. Ez ellen az ortodox hívőknek semmi kifogásuk nem volt…

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 35. szám – 2014. augusztus 13.