ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

A KÖVET MEGSZÉGYENÍTÉSE

VALLÁSI INSTURKCIÓK – TELEFONON

A követ megszégyenítése

    Dan Karczer, az új kairói amerikai nagykövet hagyományőrző zsidó, akinek egyik fia egy izraeli településen lakik. Az egyiptomi sajtó felháborodottan vett tudomást a kinevezésről és kipás, harédinek öltözött képét közölték.

    Kairóban általában nem volt nagy az öröm akkor, amikor hírül jött, hogy az Egyesült Államok új nagykövetének Dan Karczert nevezték ki. “A rendkívüli és meghatalmazott amerikai nagykövet – ordított az ellenzéki sajtó hírlapjainak címoldaláról – zsidó”.

    Nem ez az első alkalom, hogy Karczer diplomáciai feladat ellátása végett Kairóba érkezett: 1970-ben ugyanis részt vett azokon a tárgyalásokon, amelyeket Egyiptom és Izrael folytatott a kialakítandó béke-megállapodás végett. A szerződés aláírását követően az egyiptomiak egy különleges, személyre szóló engedélye alapján Karczer az első, zsidó származású, Egyiptomban feladatot ellátó diplomata lett. Gyermekei a kairói amerikai iskolába jártak, a család pedig gondosan ügyelt arra, hogy Izrael valamennyi ünnepén rendszeresen megjelenjenek a zsinagógában. A Karczer család, amelynek feje akkoriban az amerikai nagykövetség másodtitkáraként szolgált, Tel-Avivból, egy különleges futár útján kapta a kóser csirkét.

    Most, amikor Karczer az izraeli követté kinevezett Edward Walker posztját örökölte, rögtön figyelmeztették, hogy zsidóként az élete egyáltalán nem lesz könnyű napjaink Egyiptomjában. Itt vannak mindjárt azok az ellenzéki mozgalmak által rendszeresen rendezett tömegtüntetések, amelyeken amerikai és izraeli zászlókat szoktak egymás mellett égetni.

    A tömegkommunikáció még jóval azelőtt foglalkozott Karczerrel, hogy a diplomata Egyiptom földjére tette volna a lábát. Az újságírók nem késlekedtek a publikum tudomására hozni, hogy az excellenciás úr egyik fia egy izraeli településen él és jesivában tanul. A karikaturisták rögtön gondoskodtak arról, hogy az amerikai nagykövetség tetején lengő lobogót Magen David odabiggyesztésével ábrázolják. A Roz el Juszuf című hetilap szerkesztősége terjedelmes cikket közölt Karczerről, amely mellé fotómontázst illesztettek: ezen Karczer követ hosszú, göndör pajesszal és a harédiek által viselt széles karimájú, fekete kalapban látható. Alatta az aláírás: “Amerikai nagykövetnek öltözött zsidó rabbi érkezett hozzánk.”

    A cikkben részletesen foglalkoznak azzal a hadműveletnek is beillő cselekvéssorozattal, melynek során a követi rezidenciát kikóserolták, azzal, hogy miként szervezték át a követség védelmét, hol helyezkednek el a testőrök stb. A cikkben részletesen leírják a félelemnek és elszigeteltségnek azon légkörét, amely az Egyiptomban élő izraelieket körülveszi. A Roz el Juszuf munkatársa arról is tájékoztatja olvasóit, hogy a kairói diplomáciai testület többi tagjai őrzését is meg kellett erősíteni a zsidó követ érkezése miatt.

    Karczer úgy döntött, nem tér napirendre az antiszemitizmustól bűzlő cikk felett. A közlés másnapján körlevelet intézett az egyiptomi sajtó szerkesztőségeihez, amelyben kihangsúlyozta: mélyen sértve érzi magát az ellene elkövetett inszinuáció miatt. “Ez nem módja annak, ahogyan egy Egyiptomban vendégeskedő baráthoz kell viszonyulni – írta, hozzátéve, hogy külszolgálata nagy részét az Egyiptom és Amerika közötti viszony javításával fogja tölteni.

Vallási instrukciók – telefonon

    Mióta privatizálták az izraeli telefonhálózatot, és több vállalat verseng a nagyérdemű kegyeiért, a régi monopolisztikus Bezek (mint a magyar MATÁV) arra kényszerül, hogy új szolgáltatások bevezetésével próbálja előnyös helyzetét megőrizni.

    Az egyik közösség, melynek kegyeiért folyik most a nemes versengés – a vallásos szombattartó zsidók köre. A Bezek közleményei szerint bevezettek egy sor olyan szolgáltatást, ami kifejezetten a vallásos közönséget szolgálja. Így lehet telefonon információt kapni a péntek esti gyertyagyújtás pontos időpontjáról, valamint vallási instrukciókat kapni – telefonon – a legkülönbözőbb komplikált kérdésekben. Külön telefonszám válaszol a jesiva növendékek kérdéseire.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 30. szám – 2014. augusztus 7.