ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

 

Restaurálták az auschwitzi zsinagógát

Két hét elzárás a rabbinikus bíróság megsértéséért

Külön imahely reform zsidóknak

Restaurálták az auschwitzi zsinagógát

Néhány kilométerre a világtörténelem egykori leggyilkosabb haláltáborától áll az a zsinagóga, amelyet 1946-ban a lengyel kommunista rezsim elkobzott a maradék helybeli zsidóságtól, hogy azután hagyja tönkremenni. A demokratikus lengyel kormányzat régi adósságot törlesztve tataroztatta az épületet, és visszaadta jogos tulajdonosainak.

   A döntést március 2-án hozta meg az a zsidó jóvátételi ügyekkel foglalkozó varsói kormánybizottság, amelyet tavaly azzal a céllal hoztak létre egy törvény alapján, hogy lebonyolítsa a zsidó jóvátételt. Stanislaw Krajewski zsidó közösségi vezető kijelentette: a zsinagógából múzeumot fognak kialakítani.

   Hasonlóképp oldódott meg korábban a bielsko-bialai templom sorsa. Ezt az építményt a nácik 1939. szeptemberi benyomulásukkor felgyújtották. Helyreállítása óta műcsarnokként üzemel. Egy korábbi, szintén elkonfiskált közösségi házból színházat csináltak, s a mai közösség egy olyan házban székelhet újra, amit a kommunisták annak idején államosítottak, s bíróságot helyeztek el benne.

   A második világháború előtt 3,5 millióra rúgott a lengyel zsidók száma. A holocaustot negyed millióan élték túl, közülük részben a világháború után távoztak, részben a kommunista rezsim 1967 évi antiszemita hisztériája hatására emigráltak.

Két hét elzárás a rabbinikus bíróság megsértéséért

 

Izraelben – mint talán ismertes – az esküvő és a válás egyházi, vagyis a rabbinikus bíróságok kezében van. Ez azt jelenti, hogy nem létezik polgári házasság, hanem minden vallás hívei az illető vallás papjainál esküdnek, illetve válnak.

A háláchá (a zsidó vallási törvénykezés) igen rugalmas – csaknem minden problémára talál rögtönzött megoldást, másrészt viszont vannak olyan határvonalak, amelyeket semmiképpen nem léphet át.

   Nemrég egy váló levelet követelő 62 éves nő, akinek nem volt ügyvédje, hanem maga érvelt kegyetlenül viselkedő férje ellen – olyan részletesen adta elő élettörténetét, hogy a rabbi-bírák felkérték, fogja rövidebbre. A szerencsétlen asszony azt hitte, hogy most az egyszer hagyják kibeszélni – ami a férjénél soha nem fordult elő – és folytatta a bő lére eresztett történetet, mit sem hederítve a rabbik többszöri megjegyzésére. Addig-addig amíg azok 2 hét elzárásra ítélték a bőbeszédű asszonyságot – „a bíróság megsértéséért”.

   Most már ügyvédet fogadott az asszony, aki a felsőbírósághoz fordult orvoslásért, az pedig utasította a rabbikat, azonnal bocsássák szabadon a két hétre elzárt (szájú) feleséget. Most meg a rabbi-bírák panaszkodnak, hogy a világi felsőbíróság beleavatkozik a dolgukba és megnyirbálja jogkörüket.

   Egy másik esetben, ami nagy derültséget keltett, a rabbinikus bíróság kötelezett egy csapodár férjet, hogy adja vissza az ajándékokat, amiket feleségétől és családjától kapott. A zsidótörvény ezen a téren tökéletes egyenlőséget biztosít a házastársaknak: a házasságtörés egyik félnél sem számít bocsánatos bűnnek.

Külön imahely a Siratófalnál reform-zsidóknak

 

A Siratófal (Kotel) Izrael legszentebb helye. Ennél fogva, zsinagóga jellegét törvény biztosítja, és a férfiak és nők különválasztása a legszigorúbb módon történik. Az amerikai reform-zsidók már évek óta hadakoznak – bíróság előtt is – hogy ők együtt imádkozhassanak a Kotelnél (mármint férfiak és nők együtt), a felsőbíróság azonban eddig mindig elutasította folyamodványukat.

   Csakhogy az amerikai nyomás olyan erős és a reform-zsidók rendszerint tehetős emberek, akik szervezeteiken keresztül anyagilag támogatják Izraelt (no meg a miniszterelnök választási alapját), így érthető, hogy a kormány jogtanácsosa, Eljakim Rubinstein ügyvéd, aki egyébként vallásos (ortodox) zsidó, azt tervezi, hogy külön imahelyet biztosít a zsidó reformátusoknak a Fal másik csücskében, ahol a parkolóhely kezdődik, abból egy darabot kihasítva. Ha nem fogadják el és megsértődnek – gondolja az ügyvéd – akkor mossuk kezeinket. Mi megpróbáltunk segíteni rajtuk és megoldani problémájukat.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 28. szám – 2014. augusztus 7.