ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

HASZNÁLHATÓ-E AZ AUTOMATIKUS SZOMBATI LIFT?

ÚJ RABBI A BELGRÁDI HITKÖZSÉG ÉLÉN

Használható-e az automatikus szombati lift?

    Két ismert nevű bné-bráki rabbi – Smuél Wosner és Niszim Karlitz (az előbbi – magyar származású) – kiadott egy felhívást, ami szerint szombattartó zsidónak nem szabad szombaton az ún. “szombati lift”-et használnia. A felhívás máris nagy zavart és vitát váltott ki a rabbik között.

Mit jelent az, hogy “szombati lift”?

    A zsidó vallás tiltja szombaton az utazást, ami ellentétes az előírt pihenéssel. Ebből következik, hogy utazni sem lóháton, sem kerékpáron, sem autón, sem repülőgépen nem szabad. Mozgólépcsőn sem és – liften sem. Mindez kimerítené a szombatszegés kritériumát.

    (Érdekes módon a Talmud szerint olyan hajón, amit nem-zsidók üzemeltetnek, nem kimondottan zsidók számára – szabad szombaton utazni, ha a zsidó utas legalább három nappal a szombat beállta előtt szállt fel a hajóra, ami azonnal felszedte horgonyát és útnak indult. De ez nem tartozik jelenleg a tárgyunkhoz.)

    Mivel a mai világra, mai városokra jellemzőek a magas, sokemeletes házak a Háláchá, a zsidó jog művelői olyan megoldást kerestek ami lehetővé teszi, hogy egy vallásos zsidó például a 12-ik emeleten lakjék, vagy mondjuk megszálljon a Hilton ötvenötödik emeletén, és szombaton mégse kell lejárnia a lábát.

Hogyan lehetséges ez?

    Úgy, hogy szerkesztettek egy automatikusan működő liftet, ami a szombat beálltától, tehát péntek délutántól, a gyertyagyújtás pillanatától, szombat estéig, magától működik, anélkül, hogy bárkinek akár egy gombot is meg kellene nyomnia. Ez az ún. “Sábesz-lift” minden emeleten megáll, vár 1 percet, miközben ki és be lehet szállni, majd megy tovább. Ezt attól teljesen függetlenül teszi, hogy üresen jár vagy tele van – tehát a benn fel és le utazó hitsorsos semmiben nem befolyásolja az önműködő mechanizmust.

    Ezt a megoldást sok rabbi elismeri. Ennek ellenére van sok zsidó ember, aki nem akarja ezt a lehetőséget igénybe venni, mert igaz ugyan, hogy automatikusan üzemel a lift, de elképzelhető, hogy ha többen szálnak be a liftbe, akkor a többlet terhelés miatt a liftet felhúzó illetve lefele menet a liftet visszafogó erőnek növekednie kell, ez pedig már esetleg munkavégzésnek számíthat.

    Most a két bné-bráki rabbi nyilvánosan és hivatalosan is megkérdőjelezi ezt a megoldást.

Új rabbi a belgrádi hitközség élén

    Belgrádban, az egykori és a mai Jugoszlávia – és egyben Szerbia – fővárosában, megújult a zsidó hitközség, amely Izraelből új rabbit kapott Jichák Ásziél személyében.

    A fiatal rabbi Szerbiában született, de a rabbi képzést – hét éven keresztül – egy híres izraeli jesivában kapta.

    Ásziél rabbi nemrég váltotta fel az eddigi főrabbit, Cádik Danont, aki a kommunista Jugoszláviában diplomata volt, majd akit az akkori Egyházügyi Hivatal nevezett ki a jugoszláviai zsidóság élére.

    A jelenlegi rabbit a Joint küldte Belgrádba, és az fedezi fizetését is. A belgrádi hitközség néhány száz főnyi zsidót tart számon. A hitélet nagyon elhanyagolt, az egyetlen működő zsinagógában nehezen jön össze a minján – a tíz férfit számláló gyülekezet, ami nélkül nem lehet közösségi imát tartani, a Tórából felolvasni, vagy a Kádist, (a Halotti imát) elmondani. Ásziél rabbi feladata a közösséget aktivizálni és a gyerekeket héber betűkre, imákra oktatni. Az idén első ízben lesz nyilvános széder est Belgrádban, április 10-én, pénteken este, a Peszách ünnep beköszöntekor.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 25. szám – 2014. augusztus 7.