ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

A MINISZTERELNÖK A NAGYTEMPLOMBAN, A POLGÁRMESTER LÓHÁTON

FELHÍVÁS: UTAZZANAK AZ ELAL GÉPEIN, AMELYEK TELJESÍTIK A VALLÁSI IGÉNYEKET

ELHUNYT A TEL-AVIVI SZEFÁRD FŐRABBI

120 ÚJ RABBI A NEW YORK-I JICHÁK ELCHÁNÁN JESIVÁBAN

CSÖKKENŐ ANTISZEMITIZMUS AZ EGYESÜL ÁLLAMOKBAN

A miniszterelnök a nagytemplomban, a polgármester lóháton

    Az elmúlt csütörtökön Izrael – megszabadulván az öbölháború fenyegető rémétől és Szaddam Husszein baktérium-bombáinak fenyegetésétől – nagy lelkesedéssel ünnepelte a bibliai Purim ünnepét. A 2500 évvel ezelőtti szabadulás emlékére Tel-Avivban megtartották az évtizedek óta hagyományossá vált “Ádlójádá” farsangot, amelyen maga Eszter királynő is részt vett – egy kreolbőrű etióp szépség személyében – míg “Hámán fiai”, a tíz rosszcsont, jellegzetes negatív figurákként jelentek meg. Ronny Miló, a tel-avivi polgármester, a menet élén lovagolt – fehér lovon! – míg Netánjáhu miniszterelnök és családja a jeruzsálemi főtemplomban hallgatta a Megilá – Eszter könyve – hagyományos felolvasását. Ilyenkor a gyerekek kezében puska vagy petárda van, és Hámán nevének említésekor nagy lövöldözést csapnak.

    Maga az “Ádlojádá” három szóból összetett kifejezés: Ád döló jádá – amíg nem tud különbséget tenni. Ez arra a vallási szokásra (utasításra) utal, mely szerint Purim napján a zsidó ember köteles annyit inni, hogy ne tudjon különbséget tenni a “Jó Mordecháj” (Eszter nagybácsija, a történés egyik központi figurája) és a gonosz Hámán között.

Felhívás: utazzanak az ElAl gépein, amelyek teljesítik a vallási igényeket

    Az elmúlt héten felhívás jelent meg több izraeli vallásos szervezet aláírásával, amelyek arra szólítják fel a vallásos közönséget, utazzanak az ElAl gépein, mivel az izraeli légitársaság messzemenően kielégíti a vallásos igényeket. Ez nem csupán a szuper-kóser koszt, valamint a nem-kóser filmek mellőzése terén nyilvánul meg. Az ElAl lehetővé teszi, hogy a vallásos közönség külön üljön, szervezetten (minjánnal) imádkozzon és ügyel a “szemérmesség minimális követelményeire”.

Elhunyt a Tel-Avivi szefárd főrabbi

    74 éves korában elhunyt Chájim Dávid Hálévi, aki Tel-Aviv szefárd főrabbija volt az elmúlt 40 évben. Több halachikus könyvet írt és arról volt nevezetes, hogy válaszolt a hozzá intézett, nemegyszer fogas halachikus kérdésekre. Több híres díj, köztük az Irzael-díj tulajdonosa volt. Felfogását az Izrael-szeretet, a távolállók közelebb hozása jellemezte.

    Utódja valószínűleg Mose Maja körzeti rabbi lesz, aki a Sász párt egyik prominens vezetője, korábban képviselő és nevelésügyi miniszter-helyettes is volt. Ez egyébként megkönnyíti az áskenáz főrabbi megválasztását is, aki a jelek szerint Jóna Mecger jelenlegi körzeti rabbi lesz.

120 új rabbi a New York-i Jichák Elchánán jesivában

    Március 22-én tartották New Yorkban a Jichák Elchánán jesivában (Jesiva University) 120 új rabbi felavatási ünnepségét, amelynek során a felavatott rabbik megkapták szmichájukat (rabbi oklevelüket).

    Dr. Náchum Lamm rabbi, a jesiva elnöke, személyesen adta át a 120 szmichát.

    A New York-i intézet, amely egybeköti a magas szintű jesiva oktatást, az egyetemi képzettséggel, fennállása óta 2500 rabbit avatott fel, akik az amerikai hitközségekben a modern ortodoxiát képviselik.

Csökkenő antiszemitizmus az Egyesült Államokban

    1997-ben immár a harmadik esztendeje csökkent az antiszemita incidensek száma az USA-ban az előző évhez képest – jelentette a zsidó Védelmi Liga. A felmérésben 43 állam, valamint District of Columbia (Washington) szerepel. Ezekben összesen 1571 incidens került nyilvánosságra – 9 %-kal kevesebb, mint 1996-ban. Valamennyi nagy zsidó közösséggel rendelkező helyen csökkenő tendencia mutatható ki, kivéve New Yorkot, ahol az incidensek száma 328-ról 380-ra növekedett.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 23. szám – 2014. augusztus 6.