ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

JESIVA-VEZETŐ RABBI AZ NVP ÚJ ELNÖKE

VISSZALÉPETT AZ ELNÖKJELÖLTSÉGTŐL A CHASZID PROFESSZOR

MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ RABBI ÁLL AZ ÚJ IZRALEI VALLÁSOS PÁRT ÉLÉN

IMAKÖRLET AZ ELAL GÉPEKEN – SIKAMLÓS FILMEK NÉLKÜL

Jesiva-vezető rabbi az NVP új elnöke

    Zvulun Hammer, az izraeli Máfdál (NVP – Mizrachi) párt veterán, ámbár fiatal vezetőjének 60 éves korában bekövetkezett halála után, a párt nemrég új elnököt választott Jichák Lévi rabbi, volt párttitkár és közlekedési miniszter személyében, aki egyúttal Hammer oktatásügyi miniszteri bársonyszékét is örökölte. Lévi rabbi személyében az elmúlt hetven évben most első ízben áll a vallásos párt élén aktív rabbi, volt jesiva-vezető, akinek patriarchális szakálla és kicsiny horgolt sipkája kölcsönöz vallásos külsőt.

    Ugyancsak első ízben választott az NVP Lévi rabbi személyében marokkói származású vezető személyiséget. Eddig az volt a helyzet, hogy a keleti származásúak szolgáltatták az NVP-nek a választók tömegeit, míg az európai származású, ún. askenázik a vezető réteget. Ez most megváltozóban van.

Visszalépett az elnökjelöltségtől a chaszid professzor

    Hermann (Jirmijáhu) Branover, a chaszid professzor, a magneto-hidrodinamika világhírű szakértője, aki a lubavicsi rebbe híveként egyike a mozgalom nemzetközileg ismert és elismert személyiségeinek visszalépett a jelöltségtől az izraeli elnökválasztáson, miután kiderült, hogy akik jelöltségét szorgalmazták – becsapták a naiv professzort, aki nevét adta egy “mozgalomnak” anélkül, hogy a legcsekélyebb esélye is lett volna a megválasztásra.

    Végül azért döntött Branover professzor a visszalépésről, mert “hívei” még tíz képviselő támogató aláírását sem tudták megszerezni.

Magyar származású rabbi áll az új izraeli vallásos párt élén

    Új vallásos párt indul a legközelebbi izraeli választásokon – szám szerint az ötödik. A jelenleg parlamenti képviselettel rendelkező NVP (Nemzeti Vallásos Párt – Máfdál); Agudát Jiszráél, Sász és Degel Hátora mellett – immár most a Mémád is párttá változtatja eddigi mozgalmi státuszát és a Kneszetbe készül. Az új párt vezetője, Jehuda Ámitál rabbi – magyar származású.

    A mozgalom egyszer már megkísérelt bejutni a Kneszetbe, de akkor csúfos kudarcot szenvedett és nem sikerült a választási sorompót átlépnie. Így szavazatai – kb. 15 ezer – elvesztek.

    Ma azt remélik, hogy – mivel a többi vallásos párt mind “szélsőséges”, mind politikai, mind vallási szempontból – lesz legalább 50-60 ezer vallásos zsidó, aki a Mémádra szavaz majd és ezzel bejutnak a Kneszetbe 2 mandátummal. Jelenleg a vallásosoknak 23 képviselőjük van a 120 tagú izraeli parlamentben. A Sásznak, a szefárd vallásos pártnak 10, a mérsékelten vallásos, de nagyhangúan nemzetieskedő NVP-nek 9 és az egyesült Tóra frontnak (Aguda és Degel), amely mérsékelten nemzeti, de hangosan vallásosabb, mint mindenki más, 4.

    A Mémád politikai állásfoglalásaiban közel áll az izraeli baloldalhoz, vallási téren pedig messzemenő engedményekre hajlandó és kész feladni az 50 évvel ezelőtt kialakult status-quót, ami szerintük már “nem aktuális és tarthatatlan”.

    Ámitál rabbi tárca nélküli miniszter volt a Rabin majd a Peresz kormányban, amelyekben a vallásos pártok nem vettek részt.

Imakörlet az ElAl gépeken – sikamlós filmek nélkül

    Milyen nagy szerepe van az izraeli vallásos közönségnek az ország gazdasági életében – erre mi sem jobb példa mint az ElAl, az izraeli légitársaság, amely messzemenően keresi ezen közönség kegyeit. Mi mindent meg nem tesz az ElAl azért, hogy a szuper-ortodoxok vele repüljenek – erről szól az alábbi tudósítás.

    Azt ugyebár mindenki tudja, hogy az ElAl gépein felszolgált étel kóser, a rabbinátus felügyelete alatt áll. Akinek ez nem elég – az rendelhet ún. glatt, vagyis ortodox kóser, vagy hústalan, párve kosztot is. Ha egy csoport chászid, akik a mesterükhöz, vagy esetleg vele együtt repülnek valahová, kibérel egy repülőgépet – annak hozat az ElAl speciális szuper-szuper kóser ételt. Ilyenkor a stewardessek helyét férfi légikísérők foglalják el, és a gép repülő zsinagóga vagy tanház képét ölti.

    Normális esetben, amikor az utasoknak csak egy része ortodox – az ElAl az ő részükre is “cenzúrázza” az interkontinentális utakon bemutatott filmeket, hogy azok ne legyenek túl sikamlósak, amelyek nem viselhetők el az ortodox utasok számára.

    Most az ElAl új programja ezt a problémát is megoldja. A szuper-vallásos utasok, akik ezt igénylik majd, a gép külön részén fognak ülni, ahol egyáltalán nem vetítenek majd filmeket, vagy pedig csak animációs, illetve természetrajzi filmeket vetítenek gyerekeknek.

    Itt elérhető lesz az is, hogy ha egy vallásos férfi nem akar számára ismeretlen nő mellett ülni (vagy fordítva), akkor kérése honorálható lesz.

    A külön szakaszban, a vallásos utasok szabadon imádkozhatnak, amikor akarnak, állva, ülve, Minjánnal (tízen együtt), vagy anélkül, sőt a hosszabb utakon Tóra tekercs is lesz a gépen, hogy a hétfő és csütörtöki napokon a hagyományos Tóra-felolvasást se kelljen elhanyagolni.

    Nem csoda, hogy a vallásos közönség előnybe részesíti az ElAl-t, a többi légi társasággal szemben – főleg a Tel Aviv-New York, valamint a Tel Aviv-Brüsszel és Zürich vonalakon.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 21. szám – 2014. augusztus 6.