ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

 

KI TÉRÍTETT SZÓFIÁBAN 1962-BEN?

HÁBORÚS BŰNÖSÖK ELLENI ELJÁRÁSOK NÉMETORSZÁGBAN

PÁLYÁZAT A SÁLOM-BAN

KÓSER ÉTKEZÉS AZ AMERIKAI BÖRTÖNÖKBEN

 

Ki térített Szófiában 1962-ben?

 

Egy idős nő időelőtti halálának kapcsán derült fény az izraeli Rison Lecion városában, a kommunista Bulgáriában történt fiktív betérítésekre. Az áldozat: az asszony két gyereke, fia és lánya, akik eddig nem is tudták, hogy anyjuk nem volt zsidó.

 

Amikor Osznát Lévi meghalt és a család a temetést jött rendezni a Chevra Kadisába, ott az űrlapok kitöltése során, megkérdezték az elhunyt fiát, Arnon Lévit, hogy hívták a nagypapát, vagyis a mama édesapját? Iván – hangzott a válasz.

 

Ez rögtön piros lámpát gyújtott a Chevra tisztviselő fejében. Iván nem zsidó név. Lássuk csak, hogy az elhunyt zsidó volt-e egyáltalán (mert ha nem – csak a nem zsidó temetőbe temethetik el.) A tisztviselők kérdéseire válaszolva, a család “bevallotta” hogy a mama valóban nem született zsidónak de betért Szófiában, 1962-ben, rövid idővel alijázása előtt. Erre bekérték a betérési okiratot. Ezt a “Bolgár zsidók központi szervezete” (vagyis a bolgár kommunista zsidó szerv) állított ki és így elfogadhatatlan – állapította meg egy rison-lecioni rabbi, aki még azt is felfedezte, hogy az okiraton nem a hagyományos “ködát Móse Vöjiszráél” áll (Vagyis betért “Mózes és Izrael vallása szerint) hanem csak “Ködát Jiszráél”. Ezzel az okirat érvénytelensége és a betérés fiktív mivolta tökéletes beigazolódott.

 

Az asszonyt ezután nem-zsidó temetőben akarták eltemetni – Jaffán vagy Ramlén ahol sok keresztén arab is él – de a végén Risonban temették el, a temető szélén, ott ahova a kétes vallásúakat temetik.

 

Ezzel az elhunyt problémája megoldódott, de gyerekeié csak most kezdődik: nekik szabályosan be kell térniük, ha zsidók akarnak lenni.

 

És mindez, azért mert a nagyapát Ivánnak hívták. Ha történetesen zsidós neve van – a turpisság nem derült volna ki…

 

Egyébként Bulgáriából az 50-es évek elején a zsidók nagy része Izraelbe távozott és Szófiában azóta nem volt rabbi, – még reform rabbi sem – tehát a legjobb akarattal sem volt ott ki térítsen…

 

Háborús bűnösök elleni eljárások Németországban

 

A Spiegel német hetilap szerint a német ügyészség továbbra is vizsgálatot folytat több száz náci háborús bűnös esetében, akik ma már 80-as, 90-es éveiket tapossák. 1945 óta a 106.000 megvizsgált esetből csupán 6.500 esetben került sor bűnvádi eljárásra és ítélethozatalra.

 

Pályázat a Sálom-ban

 

Fennállásának 50. évfordulóján, a Salom, a törökországi zsidó közösség lapja nemzetközi tanulmányversenyt írt ki. Az Oszmán-Török Birodalom idején, illetve a modern Törökországban élő zsidó közösségről írt pályaművek nyújthatók be.

 

Kóser étkezés az amerikai börtönökben

 

Egy San Francisco-i fellebbviteli bíróság döntése szerint az arizonai börtönökben tapasztalt gyakorlat, mely szerint a vallásos zsidó rabok napjában csak egy kóser étkezést kapnak, melyet nem-kóser élelemmel egészítenek ki, törvénytelen és sérti a raboknak az Első alkotmánymódosításban foglalt jogait. A bíróság döntése szerint a raboknak joguk van ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben kapjanak olyan ételt, amely nem sérti vallásuk előírásait.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 10. szám – 2014. augusztus 5.