ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

A ZSIDÓÜLDÖZÉS TAGADÁSA A SZLOVÁK TÖRTÉNELEM-TANKÖNYVEKBEN

SZABAD A KÓSER VÁGÁS DÁNIÁBAN

ZSIDÓ ORVOST ÖLTEK MEG MAROKKÓBAN – BOSSZÚBÓL

SZABAD ERUVOT ÉPÍTENI LONDONBAN

ELSŐSZÜLÖTTET LE LEHET TAGADNI…

A zsidóüldözés tagadása a szlovák történelem-tankönyvekben

        Heves vitákat váltott ki az a szlovák történelem-tankönyv, amely tagadja, hogy a náci szlovák bábkormány üldözte a zsidókat a II. világháború idején, illetve kísérletet tesz az ország múltjának tisztára mosására. A szlovák Művelődési Minisztérium azzal vádolta az Európai Bizottságot, amely az EU által is támogatott könyv bevonására szólított fel, hogy “külföldiek megpróbálnak beavatkozni Szlovákia belső ügyeibe.”

Szabad a kóser vágás Dániában

        A sechitát, vagyis a kóser vágást tiltó törvénytervezetet többségi szavazással utasította el a dán parlament. A sechitát tiltják Svájcban, Norvégiában és Svédországban.

Zsidó orvost öltek meg Marokkóban – bosszúból

        Dr. Jákov Weizman volt az egyetlen orvos az észak-marokkói Larks városkában. A 60 éves orvost az elmúlt hónapban meggyilkolták – egy paciensének fia leszúrta. Valószínűleg bosszúról van szó, mivel a paciens nagyon beteg volt, az orvos műtétet javasolt, ami nem sikerült, és a paciens meghalt. Az orvos temetésén részt vett egy marokkói miniszter is. A rabati zsidó közösség feje, Dávid Dadon, közölte, hogy a hatóságok széleskörű nyomozást rendeltek el a gyilkosság körülményeinek felderítésére. A meggyilkolt orvos testvére Izraelben él.

Szabad eruvot építeni Londonban

        A londoni Legfőbb Bíróság elutasított egy észak-londoni eruv építésének megakadályozására irányuló beadványt; a döntést azzal indokolták, hogy a panaszosok nem a kitűzött határidőn belül adták be beadványukat.

        Az eruv az a közterületet lezáró határ, amely lehetővé teszi a vallásos zsidók számára, hogy szombaton is vihessenek tárgyakat, vagy pl. babakocsit toljanak.

Az elsőszülöttet le lehet tagadni…

        Páratlanul érdekes, mondhatnánk forradalmi, vallási döntést hozott nemrég Ovádjá Joszéf, volt szfárádi országos főrabbi, kinek már tucatnyi könyve jelent meg olyan aktuális halachikus ügyekben, amelyek modern életünk hordalékaként foglalkoztatják a vallásos zsidó embereket Izraelben.

        Íme a döntés:

        Egy fiatal tel-avivi nő – nemcsak hogy nem vallásos hanem inkább bohém – megtért, vallásos zsidóvá lett, aki szó szerint betartja a zsidó vallás törvényeit; külföldre utazott ahol férjhez ment egy jesiva növendékhez, aki vallásos, ortodox életmódot folytat.

        Ez a fiatalember mindent tudott felesége előéletéről – vagyis majdnem mindent. Azt nem tudta, hogy élete előző szakában együtt élt egy tel-avivi bohémmel, akitől ne itt legyen mondva – állapotos is lett. Az állapotot még időben ad acta tették, vagyis a hölgy elvetélt, de…

        Itt kezdődik a probléma. Ugyanis, amikor vallásos jesiva bócher férjétől lett terhes és – jó órában legyen mondva – fiat szült, azt nyolc napos korában szabályszerűen körülmetélték, majd férjuram megtette a szükséges előkészületeket, hogy az elsőszülöttet – a háláchá szabályai szerint – “kiváltsák”, mivel az elsőszülött a Tóra szerint a kohaniták “tulajdona”, akit ki kell váltani (2Mózes 13:15.). Igen ám, de a háláchá szerint, ha egy nő elvetél, miután már pár hónapja terhes – az utána következő gyerek nem számít elsőszülöttnek, mivel nem ő nyitotta meg anyja méhét (Peter rechem).

        A boldog anya boldogságát erősen befelhőzte, hogy férje nem tud az elvetélt gyerekről. Most mit tegyen?

        Ha hallgat, mint a sír, férje boldogan – és hiábavalóan – elmondja a kiváltás áldásait (ami – a hiábavaló áldás – nagy véteknek számit). Ha elmondja – férjét nagy csalódás és megrázkódtatás éri, és ki tudja milyen hatással lesz ez házasságukra? Talán még válás is lesz belőle? A férjből közben számítógép-programozó lett, de megmaradt vallásos zsidónak, aki főleg az ilyen természetű dolgokra nagyon kényes.

        Bánatában a hölgy New Yorkból Tel-Avivba telefonált és tanácskozott egy vallásos ismerősével, mitévő legyen, hogy a kecskét is jól lakassa és a káposztát is megőrizze?

        Nagy szerencséje volt, mivel az illető ismerte Ovádjá Joszéf rabbi döntését, amelyben egy ugyanilyen esetben úgy határozott, hogy nem kell a férjnek a teljes igazságot elmondani mivel ebből semmi jó nem származhat, csak baj és búbánat. Váltsa csak ki a férj a gyereket, mondja el az áldást – bízza Istenre, hogy ez nem lesz visszatetsző a szemében, sőt…

        A rabbi hét teljes oldalon indokolja a döntést, amit a mama természetesen elfogadott és azóta már meg is történt az “elsőszülött” kiváltása…

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 7. szám – 2014. augusztus 5.