ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

RÖVIDESEN JESIVA A “BŰNÖS VÁROSBAN”

NAGYAPA ÉS UNOKA – EGY NAPON

MILLIÓS KÁRTÉRÍTÉST KÖVETELNEK A RÁKBETEGEK A CIGARETTA GYÁRTÓL

MAROKKÓBAN GONDOT OKOZ A ZSIDÓK KIVÁNDORLÁSA

ZSIDÓ ORVOST ÖLTEK MEG MAROKKÓBAN – BOSSZÚBÓL

A VALLÁSOS RABBINIKUS ÜGYVÉD SAJÁT FELESÉGÉT IS MAGÁVAL VIHETI PÁRIZSBA

Rövidesen jesiva a “bűnös városban”

        Éjlát, Izrael leg délibb kikötővárosa – az itteni Las Vegasnak számít. Itt a nagy szabadság szabadossággá válik. A tengerparton nudista telepek működnek, svéd és norvég turistanők meztelenkednek, a szállodákban és a kikötőben horgonyzó kaszinó-hajókon mindenfajta szerencsejátékot játszanak, az élet majd hogy nem adómentes: itt nem érvényes az ÁFA (héberül máám), ennél fogva kiterjedt csempészés folyik északra (cigaretták, elektromos háztartási készülékek, stb.). és mindenféle világcsavargó – vagy akár bűnöző – aki el akar tűnni a rend őreinek szemei elől, Éjlátba jön.

        Ebből logikusan következik, hogy a vallásnak, illetve vallásos pártoknak, nem igen van lehetőségük “labdába rúgni” ebben a déli városban. Most azonban úgy néz ki, hogy fordulat előtt állunk. Mivel az éjláti lakosság jelentős része keleti (szefárd) zsidó, újabban a Sász párt aktív tevékenységbe kezdett a városban.

        Ma már van külön tengerparti rész, ahol a fürdőzés nem koedukált: külön napokon fürödnek a vallásos férfiak és nők. Ennek a partnak közelébe sem engedik a nudistákat, vagy a svéd nimfákat, akik “topless” napoznak. Megnyílt több héder és napközi, ahol az El Hámááján tanítja a nebulókat – reggel nyolctól du. ötig – arra, hogyan kell és lehet zsidónak lenni.

        Most úgy hírlik, hogy első ízben történelme során, jesiva nyílik Éjlátban. Az új intézmény a démonai Heszdér jesiva fiókintézete lesz. Ebben a jesivában tanul Éjtán Neemán (Neuman) a makói származású Jáákov Neemán pénzügyminiszter fia is.

        Az új jesiva neve “Orot Jiszráél” (Izrael Fényei) és a múlt héten helyezték el zsinagógájában az első tóratekercset. A jesiva vezetője Dávid Turgemán rabbi. (N. K.)

Nagyapa és unoka – egy napon

        Vladimir Katjovszki (68) nyolc hónappal ezelőtt alijázott Izraelbe a FÁK országainak egyikéből. Zsidó – de nem volt körülmetélve. Azt mondja: “Amikor megérkeztem, éreztem, hogy hiányzik nekem valami. Tudtam, hogy kell tennem valamit – ami megszakítja kapcsolataimat Oroszországgal. Most teljes zsidónak érzem magam. Száz százalékos zsidónak”.

        A “most” azt jelenti, hogy Vladimir körülmetéltette magát, még pedig egy napon 13 éves unokájával. A műtétet Joszéf Chájjim Blau, Askelon főrabbija végezte, aki ezidáig 2000 orosz olét metélt körül. Vladimir a legidősebb közöttük.

Milliós kártérítést követelnek rákbetegek a cigaretta gyártól

        Amerikai mintára: az elmúlt hetekben nagy az aktivitás Izraelben a dohányzás elleni harc frontján. Miután kétségtelen bizonyossággal ismert a nikotin és a tüdőrák közötti szoros kapcsolat, most 15 tüdőrákos beteg közösen egy 15 millió sekelre szóló kártérítési követelést adott be az Izraeli Dubek cég ellen, amely az egyetlen, monopol-helyzetben levő cigarettagyár Izraelben.

        A kártérítést követelők, akik mindannyian “erős” dohányosok és súlyos betegek, azzal vádolják a Dubeket hogy “éveken keresztül eltitkolta a nyilvánosság elől azt az információt, hogy a dohányzás súlyosan ártalmas az egészségre”.

        Ez csupán az első ilyenfajta, “próba-per”. Ha a bíróság helyt ad a keresetnek, ez kétségtelenül csődbe viszi a Dubeket.

Marokkóban gondot okoz a zsidók kivándorlása

        Marokkói kormánykörökben nagy gondot okoz a zsidók tömeges kivándorlása. Maga II. Hasszán király fejezte ki megrökönyödését és aggodalmát, olyannyira hogy magához rendelte közeli tanácsadóját, a zsidó André Azoulájt és megkérte, próbálja megállapítani a zsidó hitközség vezetőinek segítségével, mi az oka annak, hogy a zsidók az utóbbi időben nagy számban hagyják el az országot.

        A közelmúltban még 17 ezer főt számlált a marokkói zsidó közösség. Ebből mára alig 5000 fő maradt Marokkóban. A zsidó lakosság számának csökkenése még megdöbbentőbb, ha azt vesszük figyelembe, hogy Izrael megalakulásáig, vagyis 50 évvel ezelőttig, 700 ezer zsidó élt az országban. Ennek nagy része Izraelbe alijázott, míg egy kisebb rész – főleg az intelligencia – Franciaországba emigrált. A jelenlegi kivándorlási hullámban kb. 50% jön Izraelbe. A többiek Amerikába, illetve európai országokba emigrálnak.

        Esetleges okként szakértők a politikai feszültségről beszélnek, valamint arról hogy – az izraeli-arab feszültség miatt – erősen csökkent a marokkói zsidók biztonságérzete.

 

Zsidó orvost öltek meg Marokkóban – bosszúból

        Dr. Jákov Weizman volt az egyetlen orvos az észak-marokkói Larks városkában. A 60 éves orvost az elmúlt hónapban meggyilkolták – egy paciensének fia leszúrta. Valószínűleg bosszúról van szó, mivel a paciens nagyon beteg volt, az orvos műtétet javasolt, ami nem sikerült, és a paciens meghalt. Az orvos temetésén részt vett egy marokkói miniszter is. A rabati zsidó közösség feje, Dávid Dadon, közölte, hogy a hatóságok széleskörű nyomozást rendeltek el a gyilkosság körülményeinek felderítésére. A meggyilkolt orvos testvére Izraelben él.

A vallásos rabbinikus ügyvéd saját feleségét is magával viheti Párizsba

        Ez a sztori is csak Izraelben történhet meg:

        Egy rabbinikus ügyvéd (ilyen is van – olyan, magas talmudi végzettségű ügyvéd, aki a rabbinikus bíróságok előtt jelenik meg, főleg házasság és válási ügyekben), csak bizonyos feltételekkel vállalta el egy fiatal szőke szépség képviseletét annak Párizsban zajló válóperében.

        Ugyanis, az ügyvéd úrnak, aki egyúttal rabbi is, el kell utaznia Párizsba a tárgyalásra, a válófélben lévő hölgy társaságában. Erre ő csak abban az esetben volt hajlandó, ha saját feleségét is magával viheti. Ezzel úgymond a fölösleges szóbeszédet akarta megelőzni, valamint azt, hogy ne álljon elő olyan helyzet, amikor ő – az ügyvéd-rabbi – egyedül van kliensével, ami a halacha szerint tilos (Jichud).

        A kliensnek nem volt mit tennie: beleegyezett, hogy finanszírozza az ügyvéd nejének repülőjegyét is, és így hármasban utaztak el Párizsba…

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 4. szám – 2014. augusztus 5.