ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

 

A PÁPA BOCSÁNATOT KÉR?…

A 21 SZÁZAD ELÉBE: KIBŐVÍTIK A JÁD VÁSÉM MÚZEUM TEVÉKENYSÉGÉT

AZ ORSZÁGOS FŐRABBI LEVELÉT MEGÍRTA … JASZIN SEJKNEK

 

A pápa bocsánatot kér?…

 

Vatikáni források szerint második János Pál pápa még az idén elnézést kér a világ népeitől a katolikus egyház nevében, amiért az annakidején nem határolta el magát a nácizmustól, és nem nyújtott hatékony védelmet az üldözötteknek.

 

Erre azután kerül majd sor, hogy a francia egyház nemrég nyilvánosan bocsánatot kért, amiért a Holocaust során nem tanúsított aktív ellenállást, és nem lépett fel egyértelműen a náci megszállók gyilkos cselekedeteivel szemben.

 

A pápai bocsánatkérésre valószínűleg az október 30. és november 2. között tartott vatikáni konferencián kerül majd sor. Ezen a konferencián a pápa előadást tart “A zsidóellenes elvek és gondolatok a keresztény társadalmakban” címmel. Az olasz sajtó szerint a pápa bocsánatot fog kérni azért, hogy az egyház hallgatott a Holocaust éveiben. Az akkori pápa, XII. Pius nem ítélte el a nácizmust, és nem hirdette, hogy a papság és a hívők vallási kötelessége segíteni az üldözötteken. Az egyetlen “segítség” az volt, hogy az egyház szorgalmazta a hitelhagyást, azzal hogy csak a kitért zsidókon volt hajlandó segíteni.

 

Dávid Blummental professzor, izraeli holocaust-szakértő, azt mondta az olasz Le Republica című lapnak, hogy “Ha a Vatikán és a pápa annakidején nyilvánosan elítélte volna azokat, akik részt vettek a zsidók kiirtásában – az áldozatok legalább egy harmada életben maradt volna”.

 

A 21. század elébe:

Kibővítik a Jád Vásém múzeum tevékenységét

 

50 millió dollár ráfordítással kibővítik a jeruzsálemi Jád Vásém múzeumot, és szélesebb alapokra helyezik tevékenységét, hogy az intézmény a 21 században is megállja a helyét, teljesítse a vele szemben támasztott elvárásokat akkor is “amikor már nem lesznek közöttünk a Holocaust személyes tanúi, életben maradottai”, közölte a Jád Vásém elnöke egy sajtótájékoztatón.

 

A “Jád Vásém 2001”-nek nevezett bővítési projekt keretein belül újjáépítik a Soá-oktatás céljait szolgáló iskola komplexumot, új archívumot létesítenek, számítógépekre teszik a már feldolgozott anyagot, és bővítik a Holocaust-kutatás kereteit.

 

Az országos főrabbi levelét megírta… Jaszin sejknek

 

Élijáhu Báksi-Doron Izrael országos (szefárd) főrabbija, levelet küldött Achmed Jaszin sejknek, a Hamasz palesztin terrorszervezet szellemi vezetőjének. A levélben azt kéri, hogy a sejk vesse latba befolyását, hogy a vezetése alatt álló szervezet hagyjon fel civilek, férfiak, nők és gyerekek tervszerű legyilkolásával.

 

Mint ismeretes, Jaszin sejk az elmúlt kilenc évben az egyik izraeli börtön lakója volt, miután annakidején terrorcselekmények értelmi szerzőjeként életfogytiglani börtönre ítélték. Nemrég – az izraeli titkosszolgálat egy sikertelen jordániai akciója kapcsán – szabadon engedték, és most a súlyos beteg sejk Gázából folytatja uszítását Izrael ellen.

 

A főrabbi levelében rámutat arra, lehetetlen hogy egy vallási vezető – legyen bármilyen vallású – gyilkosságra uszítson vagy tolerálja hogy a szavára hallgató emberek polgári személyeket ölnek meg, vallási “indokokkal”. Mint ismeretes, a Hamasz arra buzdítja tizenéves tagjait, hogy öngyilkos akcióik során öljenek meg minél több zsidót, és akkor egyenesen a mennyországba kerülnek, ahol mindegyiküket 70 fiatal nő fogja szórakoztatni…

 

Ezidáig Jaszin sejk nem válaszolt a főrabbi levelére. Egyik gázai beszédében azt mondta, hogy a Hamasz nem a zsidók, hanem a cionisták ellen “harcol”…

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 2. szám – 2014. augusztus 5.