ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

A gyilkost felkeltik szlichothoz…

Mázl Tov! A rebecennek megszületett a tizenkettedik gyereke

Renoválják a Machpéla barlangot

A gyilkost felkeltik szlichothoz…

Jigál Ámir, aki arról hírhedt, hogy ő oltotta ki Rabin miniszterelnök életét – és aki most életfogytiglani büntetését tölti a beér-sevai Oholé Kédár nevű fegyházban – azzal a kéréssel folyamodott a börtönigazgatósághoz, tegyék lehetővé neki, hogy a kora hajnali órákban telefon-ébresztőt kapjon, mivel most – Ros Hásáná előtt – el akarja naponta mondani az aktuális bűnbocsánati (Szlichot) imákat, és ehhez az kell, hogy idejében felébredjen…

Mint megtudtuk, a börtönigazgatóság megtárgyalta a dolgot és elhatározta, hogy eleget tesz Ámir kérésének. Most már csak az a kérdés, hogy a hivatalos szövegen kívül – külön Szlichot könyv áll az ájtatoskodók rendelkezésére – Ámir bocsánatot kér-e azért is, ami miatt a fegyházban van?…

Mázl Tov! A rebecennek megszületett a tizenkettedik gyereke

Nemrég ünnepelte a tibériási Kook rabbi családja – és vele együtt az izraeli média – a rabbi a tizenkettedik gyerekének megszületését.

Lea Kookot, a rebecent – vagyis Kook rabbi feleségét – Izrael elsőszámú hittérítőjeként tartják számon. No nem másvallásúakat térít be a zsidóságba – ilyen, a lélekvadászattal határos misszionárius tevékenységgel a zsidóság nem foglalkozik. Lea Kook, az aranyszájú hittérítő – zsidókat térit vissza a zsidóságba, vagyis győz meg arról, hogy kizárólag az aktív és pozitív vallásos zsidó életmód jelentheti a zsidóság életelemét.

Lea férje rabbi – ő maga “csak” hitszónok, de annak igencsak szuggesztív erejű. Gyűlésein ezrek vesznek részt, férfiak és nők – akik persze szigorúan elkülönítve ülnek –, ezrek isszák szomjúhozva dörgedelmes beszédeit.

Lea Kooknak immár tizenkét gyereke van: nyolc fiú és négy leány. Az utolsót – aki szerinte egyáltalán nem utolsó – csak néhány héttel ezelőtt szülte meg, de, amint azt egy őt meglátogató újságíróval közölte, hogy “két héten belül visszatér az aktív hittérítéshez”. Lea otthon szült (nem kórházban) egy vallásos szülészorvos segítségével, aki a szülés közben zsoltárokat mondott együtt a rebecennel. Lea elmondta: “imádkoztam a Jóistenhez, hogy leány legyen és emiatt Bátjának neveztem el” (ami annyit jelent hogy Isten lánya).

Lea megígérte az újságírónak, hogy “Isten segítségével még sok gyereket szeretnék a világra hozni “. Kicsi és zsúfolt tibériási lakásában több tucat asszony volt, akik a rebecen áldását jöttek kérni.

Renoválják a Machpéla barlangot

Jichák Mordecháj izraeli honvédelmi miniszter megígérte Jiszráél Lau országos főrabbinak – akivel a közelgő Ros Hásáná tiszteletére találkozott –, hogy a Cáhál a közeli napokban renoválni fogja a machpéla barlang belsejét, hogy ezzel lehetővé tegyék, hogy az ünnepeken sok száz civil és katona ott imádkozhasson.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 52. szám – 2014. augusztus 5.