ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

Mézhiány – Ros Hásáná előtt

Rafael Éjtán (Raful) unokája cfáti jesivában tanul

Talmudünnepség a sportcsarnokban

“Professzor Krámer a matematikus”…

Felavattak hét új rabbinikus bírót

Mézhiány – Ros Hásáná előtt

Ros Hásáná egyik jellegzetes közszükségleti cikke a zsidó háztartásokban – a méz. Az ünnepi kalácsot mézbe mártják a zsidók, hogy ezzel is édes, jó évet érdemeljenek ki.

Ebből “logikusan” következik, hogy Ros Hásáná előtt Izraelben hiány van mézből. És mit teszünk ha nincs elég méz? Importálunk külföldről. Spanyolországból.

Be is hoztak 250 tonna mézet – nem is Izraelbe, hanem a Palesztin Önkormányzat területére, Gázába, és ez a méz onnan “szivárog be” Izraelbe.

Igen ám, de amint kiderült, ez a méz nem kóser. Semmiféle rabbinikus felügyelet nincs ezen a mézen, és alapos a gyanú, hogy a spanyol mézgyártók mindenféle nem kóser anyagot például viaszt is belekevernek a mézbe…

A rabbinátus bejelentette, hogy a méz használata Ros Hásánákor csak szokás, de nem kötelező, és semmi esetre nem engedi meg, hogy nem kóser mézet használjunk…

Rafael Éjtán (Raful) unokája cfáti jesivában tanul

Rafael Éjtán (Raful), az izraeli Comet párt vezetője, jelenlegi földművelésügyi miniszter, arról nevezetes, hogy nem szereti a vallásos zsidókat. A volt vezérkari főnök állandó visszatérő témája a jesiva növendékek katonai szolgálata, amit megállás nélkül szorgalmaz.

Ebben nem zavarja az a körülmény sem, hogy egyik lánya ortodox vallásos zsidó lett és amikor a papa vezérkari főnök volt, a leányzó, aki akkor kötelező katonai szolgálatát teljesítette, azt követelte hogy a hadsereg adjon neki egyen-fejkendőt, a szokásos katonai cháki (keki) anyagból, mivel ő, mint férjes asszony, nem járhat fedetlen fővel.

Rafulnak ez nagyon kellemetlen volt, és felajánlotta lányának, szereljen le és ne szédítse őt ilyen óhéber dolgokkal, mint katonai fejkendő…

Most ennek a lánynak egyik fia – Rafael Éjtán miniszter unokája – csatlakozott az egyik cfáti jesivához, ahol intenzív Tóra-tanulás folyik…

Talmudünnepség a sportcsarnokban

Szeptember 28-án, négy nappal Ros Hásáná előtt, tartják a tel-avivi – 10 ezer férőhelyes – Sportcsarnokban a Dáf Hájomi Talmud-tanulás hétéves ciklusának (melynek során minden nap egy dáfot, egy lapot tanulnak a Talmudból) befejező ünnepségét, az Izraelben élő nagy rabbik és rebbék, a Tóra Nagyjai Tanácsának tagjai jelenlétében.

Az előkészületek nagyban folynak; többek között speciális kommandó fogja letakarni azt a kb. 200 posztert, és üzleti hirdetést, amely a szervezők szerint nem eléggé szemérmes, és sérti a résztvevők erkölcsi normáit.

Nők úgy vehetnek részt az ünnepségen, hogy zártláncú tévévetítésen nézhetik azt.

Egyelőre a 10 sekeles belépőjegyeket a feketepiacon – Jeruzsálemben és Bné-Brákban – 60-70 sekelért vesztegetik…

“Professzor Krámer a matematikus”…

Ezekben a napokban “ünneplik” a litvánok a vilnai gáon 200 éves születésnapját. A zsidó világban éles vita folyik – részt venni az ünnepségeken, vagy bojkottálni azokat, mivel a jelenlegi litván kormány nem hajlandó elhatárolni magát a litván nácik holocaustbeli szerepétől, sőt nem egy hírhedt litván nácinak mostanában állítanak emlékművet.

Mások, mint például S. J. Kohén haifai főrabbi, elutaztak Vilnába, hogy ott megfelelő módon adózzanak a gáon emlékének. Közben kiderült, hogyan viszonylik a jelenlegi litván hatalom a gáon emlékéhez:

Idén, szeptember 9-én kezdődik hivatalosan a “Gáon éve”. Erről a litván Szejm hivatalos határozatot fogadott el. Ennek indokolásában a litván oktatásügyi miniszter azt írta , hogy “a zseni (gáon) Élijáhu Krámer a matematika és asztronómia professzora volt”. Bemutatott egy ismeretlen festő által rajzolt portrét is, amelyen a gáon valóban úgy néz ki mint egy litván “professzor”. Amikor zsidó körök tiltakoztak ezen kegyeletsértő, a gáon emlékét meggyalázó eljárás ellen, a miniszter annyit hajlandó volt hozzábiggyeszteni a biográfiához, hogy “professzor Krámer… filozófus is volt”.

Felavattak hét új rabbinikus bírót

A múlt héten felavattak hét új rabbinikus bírót (öt szfárádit, két áskenázit), akik – a háláchá szerinti – rabbinikus bíróságokon tevékenykednek majd.

A bírák Izrael államelnöke előtt tették le a hivatali esküt.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 51. szám – 2014. augusztus 5.