ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ
Vallásos zsidók is gyászolták Dianát…
A diákok nem hajlandók vegyes kollégiumban lakni
Országos böjt a bajok elhárítására
A főrabbi vétójoga…
A szombat több mint kétszer annyiba kerül…
Kóser hús – Kínából
Kásrut-felügyelők az izraeli kórházakban
Vallásos zsidók is gyászolták Dianát…
        Londoni hírek szerint a Diana hercegnő halála feletti nemzeti – sőt nemzetközi – gyászban, vallásos zsidók is osztoztak. A londoni, szombati temetési útvonalán, sok kipás fiatal volt látható, akik órákon keresztül várakoztak, hogy láthassák a temetési menetet. Az egyik zsinagóga-szervezet – a mérsékelten ortodoxok szervezete – bejelentette, hogy templomaiban szombaton imát fognak mondani a hercegnő lelki üdvéért…
A diákok nem hajlandók vegyes kollégiumban lakni
        A Yale egyetem öt zsidó diákja azzal szegte meg az egyetemi törvényeket, hogy nem hajlandó az egyetemi kollégiumban lakni, mivel szerintük, a vegyes, férfi-női kollégium nem egyeztethető össze vallásuk előírásaival. Egy újságíró kérdésére válaszolva, a New York állambeli Cedarhurstbl érkezett Jeremy Hershman kifejtette, hogy az egyetem álláspontja szerint a kollégiumi élet fontos szerepet játszik a diákok oktatásában.
        – Ennek az álláspontnak a tarthatatlanságát az is mutatja, hogy az egyetem addig nem indít fegyelmi eljárást ellenünk, amíg befizetjük az évi 7000 dollár kollégiumi díjat.
        Hershman és diáktársai, akik izraeli jesívákban tanultak, mielőtt beiratkoztak a Yale-re, azt fontolgatják, hogy bírósághoz fordulnak, amennyiben az egyetem nem hajlandó visszatéríteni az általuk már befizetett kollégiumi díjat.
Országos böjt a bajok elhárítására
        A Jeruzsálemben székelő kabbalisták eredeti megoldást javasolnak az Izraelt sújtó terrorcselekmények, szerencsétlenségek és gazdasági mizériák orvoslására: titkos gyűlésükön a kabbalisták vezető hangadói országos böjtöt javasoltak a bajok elhárítására. Szerintük a mostani Elul hónapja különlegesen alkalmas erre.
        A javaslatot tett követte: hétfőre országos böjtöt hirdettek, egybekötve imával és megtéréssel, valamint 520 sekelnek valamilyen jótékony célra történő adományozásával .
        Az országos főrabbik nem rajonganak az ötletért. Szerintük épp elég előírt böjt van – a következő hónapban kettő is, Jom Kipur és Gedálja böjtje – és nem kell további böjtökkel nehezíteni a nép mindennapi életét.
A főrabbi vétójoga…
        “Se vége se hossza, de főleg semmi értelme az ilyen bosszúakcióknak, amelyek csak emberáldozatokat követelnek, de nem oldanak meg semmilyen problémát” – mondotta a múlt héten az izraeli hadsereg libanoni megtorló akciójáról Ovádjá Joszéf volt országos főrabbi, a Sász vallásos párt mentora, aki ellenzi ezeket az akciókat és követeli pártja képviselőitől a kormánykoalícióban, értesítsék őt minden ilyen akció előzetes tervéről, hogy latba tudja vetni befolyását azok megakadályozására.
        Ovádjá rabbi ma abban a pozícióban van, hogy bármikor megbuktathatja a kormányt, amelyben pártjának tíz képviselője a mérleg nyelvét képezi. Nemrég hivatalosan közölték Damaszkuszban hogy Ovádjá rabbi szívesen látott vendég lenne náluk, ha hajlandó lenne Szíriába látogatni.
A szombat több mint kétszer annyiba kerül…
        Egy izraeli katonát nemrég bíróság elé állítottak, mivel hajlandónak mutatkozott arra, hogy bajtársai helyett is vállaljon őrséget – megfelelő fizetség ellenében.
        A vékonypénzű katonának nem kevés kliense akadt, akik hajlandók voltak igénybe venni szolgáltatásait. Ez nem volt olcsó: egy átlag hétköznapi őrségért 70 sekelt (kb. 20 dollár, vagyis 4000 forint) kért a vállalkozó szellemű hadfi, míg a szombati őrséget több mint a duplájáért – 180 sekelért – vállalta. Szombat az más – mondotta a hadbíróság előtt – ha a szombati nyugalmamat eladom, azért többet kell kapnom. Sokkal többet…
Kóser hús – Kínából
        Izraeli sakterkülönítmény utazott a napokban Kínába, hogy ott 5000 marhát levágjon hogy, a kikóserolás után, húsukat Izraelben adhassák el. Ez kb. 30 tonna fagyasztott húst jelent, ami az importőr szerint jobb és olcsóbb mint az a hús amit eddig Izrael Európából és Dél-Amerikából hozott be.
        A sakterokkal együtt rabbik és kósersági felügyelők is utaztak, akik arra felügyelnek hogy a hús “glatt” kóser legyen. Ez azt jelenti hogy a levágott marhával kapcsolatban semmiféle háláchikus aggály, illetve probléma nem merült fel. Ha ilyen probléma felmerül, akkor a kínai fél átveszi a kósersági szempontból kétes marhát, mivel nekik ez nem jelent problémát.
        A kiküldött sakterek speciális kiképzést kaptak, hogyan viszonyuljanak a kínai partnerhez, akinek ez idáig semmi tapasztalata nem volt, sem vallásos zsidókkal, sem kósersági problémákkal kapcsolatban.
Kásrut-felügyelők az izraeli kórházakban
        Az egészségügyi minisztérium különbizottságot létesített, amelynek feladata felülvizsgálni a kóserság helyzetét az izraeli közkórházakban. A bizottság élén Slomó Beniziri egészségügy miniszterhelyettes áll, aki a Sász párt egyik képviselője a kormányban.
        A koszt az izraeli kórházakban – legalábbis hivatalosan – eddig is kóser volt. Mivel azonban a kóser konyha nem képzelhető el kósersági felügyelők nélkül (mégha bizonyos “ortodox” helyeken ez így is van…) – felmerült ilyen felügyelők kinevezésének szüksége, attól függetlenül, hogy minden izraeli kórházban van egy rabbi, aki a felmerülő háláchikus ügyekben dönt (pászkenol). Ezzel egyidejűleg az egyik országos főrabbi, Élijáhu Báksi-Doron, kérte a legnagyobb izraeli betegpénztár – a Kupát Cholim Klálit – vezetőségétől, hogy az égisze alatt működő kórházakban “glatt kóser” kosztot biztosítson azoknak, akik erre igényt tartanak.
        Erre azért van szükség mert egyre több beteg nem hajlandó – vallási okokból – a szokványos kóser kórházi kosztot megenni és ez nagy megterhelést jelent családjaiknak, akik kénytelenek ezeknek a betegeknek naponta ennivalót behozni.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 50. szám – 2014. augusztus 5.