ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

Netanjáhu Magyarországra látogat

Belgrádban meggyalázták a zsidó temetőt

Izraeli segély Lengyelországnak

Megjelent a Steinzaltz Talmud kicsinyített mása

Az Or Háchájim sírjánál a balesetek elhárításáért imádkoztak

Pénteki esküvő – csak déli egy óráig

Szabad pajeszt növeszteniük az amerikai zsidó fegyőröknek

Rabbi metélt körül arab gyereket

Netanjáhu Magyarországra látogat

Benjámin Netanjáhu miniszterelnök szeptember közepén, még az ünnepek előtt, Kelet-Európába látogat. Útján három országot érint: Romániát, Magyarországot és Ausztriát. A terv szerint szeptember 19., pénteken repül Netanjáhu Bukarestből Budapestre, ahol találkozik Göncz Árpáddal és a hét végén a zsidó közösség vendége lesz. Vasárnap délután, 21-én folytatja a miniszterelnök útját Ausztriába.

Belgrádban meggyalázták a zsidó temetőt

Hét sírkövet összetörtek huligánok a belgrádi Zamon negyedben lévő régi zsidó temetőben. A zsidó föderáció a hatóságok beavatkozását kérte az antiszemita vandalizmus miatt. A Zamon negyedben az utóbbi időben az SRS, egy szélsőségesen nacionalista, antiszemita szervezet uralja a terepet.

Izraeli segély Lengyelországnak

Izrael humanitárius segítséget nyújt Lengyelországnak az árvíz sújtotta területek lakosságának megsegítésére. Több rakomány gyógyszer, takaró és egyéb segítség már meg is érkezett. A varsói kormány köszönetét az izraeli lengyel nagykövetség tolmácsolta.

Megjelent a Steinzaltz Talmud kicsinyített mása

Jó hír a Judaika kedvelőinek: Izraelben megjelent a Steinsaltz féle Talmud 30 kötetének kicsinyített mása, amely fele akkora terjedelemben – 21 kötetben – adja az érdeklődő tanuló kezébe – jóval olcsóbban – az eddig megjelent köteteket.

Az új Sász a legutóbbi könyvhét szenzációja volt és mostantól kezdve folyamatosan jelennek majd meg a további kötetek, mind az eredeti, mind a kicsinyített nagyságban.

Itt említjük meg, hogy a napokban ugyancsak napvilágot látott az ún. Talmudi Enciklopédia 23 kötete is.

Az Or Háchájim sírjánál a balesetek elhárításáért imádkoztak

A sok izraeli közúti baleset, és a balesetek által követelt rengeteg áldozatot arra késztette a jeruzsálemi kabbalisták egyik vezetőjét, Reuvén Albez rabbit, hogy a jeruzsálemi Olajfák hegyén tömeges imát szervezzen, ahol isten kegyelméért könyörögtek, hogy a balesetek megszűnjenek. A fohászt Chájim ben Átár rabbi (Or Háchájim) sírjánál tartották nagy tömeg részvételével.

Pénteki esküvő – csak déli egy óráig

Új divat Izraelben: Vannak akik – ha már házasodnak – csak pénteken akarnak esküdni, akkor is lehetőleg minél később, bele a szombatba. Az esküvői termek, egzotikus kertek és egyéb szolgáltatási alkalmatosságok örülnek ennek, mert eddig a péntek “lyukas nap” volt. Most előnyös szolgáltatásként ajánlják az olcsó és kedvező péntek délutáni esküvőt …

Erre jön az országos főrabbinátus, nevezetesen Jiszráél Lau főrabbi, és körlevelet ír a rabbiknak utasítva őket, hogy pénteken ne tartsanak esküvőket déli egy óra után, mivel ez a szombat megszegéséhez vezethet. Lau egyben utasította a rabbikat és kósersági felügyelőket is, hassanak oda, hogy a termeket és éttermeket, ahol az esküvőket tartják – zárják be legalább két órával a szombat beállta előtt, hogy ily módon megőrizzék a szombat szentségét, “melynek érdemében leszünk megváltva (Talmud, Sábát 118b.)”.

Szabad pajeszt növeszteniük az amerikai zsidó fegyőröknek

Clinton amerikai elnök nemrég aláírta az új szolgálati szabályzatot, amely megengedi az állami szolgálatban lévő zsidóknak – és természetesen más vallásúaknak is –, hogy öltözetben és hajviseletben követhessék vallásuk előírásait. Eszerint például egy vallásos zsidó fegyőr – ha van ilyen – viselhet szakállt és pajeszt és hordhat cicitet. Ugyanúgy egy moszlim fegyőrnő a női börtönben, hordhat fátylat, ami eddig tilos volt…

Ugyancsak Amerikából jelentik, hogy a Cincinatti városháza 7000 dollár fájdalomdíjat fizetett egy zsidó fiatalembernek, akit a városháza emberei kényszerítettek, hogy szombati napon írjon alá egy bírságról szóló végzést, amit egy rendőrnő rótt ki rá, amikor a zsinagógából hazamenet átment a pirosban az úttesten. A Dávid Becker nevű fiatalembernél nem volt semmilyen, a személyazonosságát igazoló irat – a szombat miatt –, ezért külön büntetést kapott. A városháza bocsánatot kért, kártérítést fizetett. és most kurzusokat szervez, hogy kioktassa a városi rendőröket a szombat jelentőségére.

Rabbi metélt körül arab gyereket

A háláchá nem tiltja, hogy zsidó Mohél izmaelita gyereket metéljen körül – mondta a Beér Seva-i Jichaá Fadida rabbi, miután körülmetélt egy arab csecsemőt.

A dolog pikantériája, hogy a mohamedán vallás előírásai szerint a fiú gyermeket 13 éves korában metélik körül – akárcsak a bibliai Iszmáelt, akit ebben a korban metélt körül apja, Ábrahám. A jelen esetben olyan arabról van szó, aki éveken keresztül együttműködött az izraeli hatóságokkal, és most alávetette magát a betérési folyamatnak, melynek a végén zsidóvá lesz. Időközben született fiát már nyolc napos korában be akarta vinni Ábrahám szövetségébe, és ebben nyújtott neki segédkezet Fadida rabbi.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 46. szám – 2014. július 31.