ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

Részben újjáépül a varsói zsidónegyed

Nagygyűlés Tel-Avivban a lubavicsi rebbe járceitjén

Tragikus baleset a 15. Makkabián

Az új pénzügyminiszter vallásos makói zsidó

Felgyógyult a hadsereg főrabbija

Klezmer fesztivál Cfáton

A holland zsidók is követelik pénzüket

Az amerikai külügyminiszter zsidó gyökereit keresi Prágában

Kulturális központ Csepelen – izraeli cégek beruházásában

A Hábimá nem játszik szombaton

Részben újjáépül a varsói zsidónegyed

A Zsidó Újjáépítési Alapítvány Varsóban, a lengyel főváros utolsó zsinagógájának közelében vásárolt egy épületet, azzal a céllal, hogy feltámassza a háború előtti varsói zsidó negyed egy részét. A Lauder-alapitvány támogatásával épülő házban zsidó könyvesbolt, kóser pékség, ajándékbolt és kávéház kap majd helyet.

Nagygyűlés Tel-Avivban a lubavicsi rebbe járceitjén

Támuz hó harmadikán (idén július 8-án) nagygyűlést tartottak Tel-Avivban, több ezer ember részvételével, a lubavicsi rebbe halálának harmadik évfordulóján. Beszédet mondott Jehudá Léjb Groner rabbi, a rebbe egyik személyi titkára is. A gyűlést a rebbe szellemi örökségének megőrzése jegyében rendezték.

Tragikus baleset a 15. Makkabián

Tragikus baleset történt a Rámát Gáni stadionban július 14-én megnyílt 15. nemzetközi Makkabia sportversenyen: Egy külön erre az alkalomra épített híd összeomlott és sok sportoló a Járkon folyóba esett. Ketten életüket vesztették, míg heten súlyosan, több mint ötvenen könnyebben megsérültek.

Izraelben sokan élesen bírálták, hogy a baleset után nem mondták le a rendezvény szórakoztató részét, hanem táncoltak, énekeltek és tűzijátékot mutattak be, mintha misem történt volna.

Az áldozatok az ausztrál küldöttségből kerültek ki. A rendőrség széleskörű nyomozást indított a felelősök felderítésére.

Az új pénzügyminiszter vallásos makói zsidó

Jákob Neemán (Neuman) az új izraeli pénzügyminiszter – a magánéletben neves ügyvéd – vallásos magyar zsidó, aki Makón, ortodox családban született, és jól beszél magyarul.

A most kinevezett pénzügyminiszter aktívan részt vesz a vallási életben. Egyebek között annak a bizottságnak az elnöke, amely a Háláchá szerinti betérést szabályozza.

Felgyógyult a hadsereg főrabbija

Gád Návon tábornok, az izraeli hadsereg tábori főrabbija, aki nemrég súlyos szívműtéten esett át, felgyógyult betegségéből, és már hivatali teendőit is ellátja. Egyelőre, az orvosok utasításának megfelelően, csupán napi néhány órát dolgozik, de jól érzi magát. vissza

Klezmer fesztivál Cfáton

Az elmúlt hetekben nyílt meg Cfáton, a kabalisták városában a tizedik Klezmer fesztivál, amelyen több tucat izraeli és külföldi klezmer zenekar vesz részt. Az esemény több mint 50 ezer látogatót vonzott az észak izraeli városba.

A holland zsidók is követelik pénzüket

A holland zsidó hitközségek egyesülete elhatározta, hogy visszaigényli a kormánytól azokat a pénzeket, amelyeket a háború alatt az ottani zsidók a holland Postabankban vezetett takarékszámlákon tartottak és a háború után jogos tulajdonosaik nem kapták vissza. Erről tudósít a Rotterdamban megjelenő zsidó lap.

Az amerikai külügyminiszter zsidó gyökereit keresi Prágában

Madeleine Albright amerikai külügyminiszter, aki zsidónak született, de akit szülei kereszténynek neveltek a napokban szülővárosába, Prágába látogatott, ahol felkereste azokat a zsidó kegyhelyeket, ahol gyermekkorában megfordult. Ilyen például az Áltneu Sul és a zsidó temető. Kísérői diszkréten félrevonultak mikor Albright gondolataiba mélyedve lépdelt a szűk macskaköves utcákon. Látogatása végeztével a külügyminiszter-asszony azt mondta, a Holocaust vérzivataros története az ő személyes története is. Albright már járt Prágában évekkel ezelőtt, de akkor még nem volt tudomása zsidó származásáról.

Kulturális központ Csepelen – izraeli cégek beruházásában

Két izraeli cég közös befektetéssel új kulturális központot létesít Csepelen. A szükséges 17 millió dolláros befektetést az Eli Papusado vezette Jám Szuf Hotelek és a Motti Ziszer vezette Merkáz Slitá cégek teremtik elő. Az új központot a jelenlegi tervek szerint decemberben nyitják meg és benne kiállító termek, szabadidő központ, valamint szupermarket kap helyet. A csepeli komplexum 15 ezer négyzetméteren terül el.

Magzatburokból kozmetikum – a Háláchá ellenére

A Jeruzsálemi Hádászá korházban sok a szülés. Ezt a pozitív jelenséget a korház egyik élelmes igazgatója egy kis mellékes keresetre próbál kihasználni a korház javára.

Kiderült, hogy a kórház eladja a szülés után fölöslegessé vált magzatburkokat egyes kozmetikumokat gyártó cégeknek, akik abból szépítőszereket állítanak elő.

A dolognak az az érdekessége, hogy ez ellentétben áll a Háláchá utasításaival, melyek szerint a magzatburok is testrésznek számit és tilos azzal üzletelni és eladni.

Ezt a háláchikus véleményt – ami teljesen egyértelmű – Jósuá Schönberger rabbi, az „Orvostudomány a Háláchá szerint” nevű szervezet főtitkára közölte a sajtóval, amikor kiderült, hogy a Hadászá kórház eladja a magzatburkokat. A dolog azért pattant ki, mert az egyik vallásos szülőasszonynak az egyik ápolónő elmesélte, hogy a szülészet egyes modern eszközét a magzatburkok eladásából származó bevételből vettek.

A korház maga nem cáfolta egyértelműen a hírt, és az egyik igazgató is csak annyit volt hajlandó mondani, hogy „jelenleg” nem foglalkozunk magzatburkok eladásával…

A Hábimá nem játszik szombaton

Ugyan a beharangozott program szerint a Hábimá, az izraeli nemzeti színház, ezentúl péntek esténként is tart előadásokat – erre nem fog sor kerülni, közölte a Kneszetben Mose Peled oktatásügyi miniszterhelyettes. A színház vezetése tudja, hogy a törvény tiltja a sábbáti előadásokat, és nincs szándékában megszegni a törvényt – mondta.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 43. szám – 2014. július 31.