ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

A Tóra megjövendölte Rabin meggyilkolását?

A vallásellenes tüntetés csúfos kudarca

Bné Brákban helyi rendőrséget szerveznek

Szombattartás Haifán

A Tóra megjövendölte Rabin meggyilkolását?

2000-re vagy 2006-ra várható nukleáris világcsapás?

Az Egyesült Államokban nemrég jelent meg és azonnal az év bestsellerévé vált Michael Drosnin: The Bible Code (A bibliai kód) című könyve. A szerző újságíró, aki izraeli tudósok számítógépesített Tóratanulmányait használta fel arra, hogy bebizonyítsa: Mózes öt könyvében benne rejlik a jövő. Drosin azt a módszert alkalmazta, amivel a Tóra szövegének csak, például, minden ötödik vagy tízedik betűiből összeálló szöveget olvassa.

Élijáhu Rips számítógép-szakértő, a Héber Egyetem matematikaprofesszora és Doron Witztum fizikus, akik kutatásait Drosin felhasználta, sajtókonferencián közölték: munkásságuknak semmi közük Drosnin, a Washington Post és a Wall Street Journal korábbi újságírójának könyvéhez, és véleményük szerint a Bibliából nem lehet jósolni.

Drosnin – aki korábban a rejtélyes milliárdosról, Howard Hughesről irt sikeres biográfiát – állítja, ő is elvégezte a megfelelő kísérleteket a Tórával, és megjövendölte Jichák Rabin meggyilkolását, amiről egy évvel a halála előtt irt is egy figyelmeztető levelet a miniszterelnöknek – ezzel a levéllel kezdődik a könyv, amit Cháim Guri költő, Rabin közel barátja segítségével juttatta el a kormányfőnek. Azért választotta ezt az utat, hogy nehogy elvesszen a levél a titkárságon, és biztosan a címzett kezébe jusson.

Az állítólag a Tórából számítógépes úton kifürkészett „jövendölések” között szerepel egy nagyszabású, 2000-ben vagy 2006-ban esedékes, világméretű nukleáris katasztrófa is.

A két izraeli tudós és vezető rabbik kijelentették: a Tóra nem kristálygömb, az ilyen módszerekkel történő „jóslásnak” semmilyen jelentősége sincs. A rabbik hangsúlyozták, hogy a Tóra teljes szövegét kell olvasni, minden egyes betűre figyelmet fordítva, a hagyományos kommentárok figyelembevételével. A Tórából a mindennapi életre vonatkozó előírásokat kell megtanulni és betartani, nem pedig ködös jóslatokat kiolvasni.

Rips és Witztum nem tartják kizártnak, hogy pert indítanak Drosnin ellen. vissza

A vallásellenes tüntetés csúfos kudarca

Néhány héttel ezelőtt szombat este vallásellenes tüntetést rendezett Tel-Avivban egy bizonyos társaság, akik azért szállnak síkra, hogy Izraelnek alkotmánya legyen, ami megszüntetné bizonyos vallási törvények érvényességét. A nagy hírveréssel meghirdetett tüntetés nagy fiaskó volt, mivel azon csak néhányszáz ember vett részt.

A tüntetés jelszava – „leállítani a vallásosokat” – nagy vitát váltott ki, mivel sokan antiszemita szlogent láttak benne. Még két baloldali Merec képviselő is ellene volt, mondván hogy a jelszó „fajvédő”.

Bné Brákban helyi rendőrséget szerveznek

A száznegyven ezer lakóst számláló, nagy, vallásos városban Bné-Brákban nincs rendőrállomás. A legközelebbi a néhány kilóméterre lévő Rámát-Gánban van. Ezt azzal magyarázzák, hogy egész Izraelben Bné-Brákban jegyzik fel évente a legkevesebb bűncselekményt.

Ezt azonban újabban elkezdték kihasználni a bűnözök, akik – főleg péntek esténként – sorozatos betöréseket szerveznek a város különböző pontjain.

Most a város rabbijai önkéntes rendőrség szervezését tervezik, amelynek tagjai a veszélyeztetett pontokon járőröznének. Ezzel egyidejűleg azzal a kéréssel fordultak a városháza vezetői az országos rendőr-főkapitánysághoz, hogy fordítson a rendőrség nagyobb gondot Bné-Brákra. A városban számos vendégmunkás tartózkodik és sokan őket gyanúsítják a betörésekkel.

Szombattartás Haifán

„A helyi törvények értelmében, amelyek előírják a kötelező szombattartást, a nyilvántartó üzleteket be fogjuk zárni” – mondta Ámrám Micná, Haifa polgármestere és nála látogatást tevő rabbi-küldöttségnek. Micná elismerte, hogy az üzletek nyitva tartása szemben áll az érvényes törvényekkel.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 41. szám – 2014. július 31.