ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

Légikisasszonyok nélkül….

Svájci antiszemitizmus

„Hechser” alternatív gyógymódoknak

Az orosz zsidóság kulturális autonómiát akar

Malmőben zsidó temetőt gyaláztak

Izraeli katonák nem látogathatnak keresztény templomokat és mecseteket

Amerikai bírság a bojkottellenes törvény megsértése miatt

Izraeli turisták

Tiltakozás egy bírósági határozat ellen

Légikisasszonyok nélkül….

Mit nem tesz az El-Al, az izraeli légitársaság, hogy megnyerje a chászid közösséget – főleg amerikai – járatainak használatára?

Sok mindent.

Nemrég 300 híve kíséretében New-Yorkba utazott a vizsnitzi rebbe, az Águdát Jiszráél Tóra Nagyjai Tanácsának elnöke. A rebbe az El-Alt választotta, nem pedig egy másik, kisebb légitársaságot, amelyik pedig nagyon igyekszik megnyerni magának a vallásos közönséget .

Az El-Al valóban kitett magáért. A repülőgép nagyobbik részét a rebbe és népes kísérete foglalta el. Ezen a részen nem voltak légikisasszonyok, csak férfi utaskísérők és a különleges utasok részére – bár az El-Al kizárólag rabbinikus felügyelet alatt álló, ortodox kóser kosztot ad minden járatán – speciális, glátt kóser kosztot hoztak

Azt talán fölösleges is mondani, hogy a 10 órás légi úton egyáltalán nem vetítettek filmeket – még „kóser” filmeket sem.

A rebbéhez közelálló körök azzal indokolják a rebbe választását, hogy az izraeli légitársaság nem repül szombaton ami miatt sok támadás éri, vallásellenes körök részéről. Emiatt határozott a vizsnitzi rebbe úgy, hogy támogatja az El-Alt – mondják hívei.

Svájci antiszemitizmus

A svájci antiszemiták által vezetett kampány miatt a svájci zsidó közösséget az a veszély fenyegeti, hogy megtiltják a baromfik kóser vágását. A kampány hamis adatok alapján azt próbálja bizonyítani, hogy a kóser vágás állatkínzás.

Svájcban egyébként mintegy száz éve érvényben van a marhák kóser vágása elleni tilalom.

„Hechser” alternatív gyógymódoknak

Ovadja Joszéf, volt országos főrabbi, aki az izraeli lakosság nagy részének szemében halachikus autoritásnak számít, nemrég közölte, hogy a Háláchá megengedi az alternatív gyógymódok használatát, így a homeopatikus, valamint természetgyógyászati kezeléseket is.

„Ami használ és segít – azt szabad használni” – mondotta a rabbi egy nyilvános előadásában. A Tóra kötelezi az embert hogy gyógyíttassa magát. Kötelező az életmentés, a pikuách nefes – és erre minden és alkalmas, amiről bebizonyosodott hogy használ.

Az orosz zsidóság kulturális autonómiát akar

Zsidó szervezetek, hitközségek és kulturális egyesületek Oroszország szerte nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy – a most elfogadott új törvény értelmében – elnyerjék a „kulturális autonómia” státuszát, melynek állami elismerése sok előnnyel jár. Egyezhető tárgyalások folynak az „Orosz zsidók kongresszusa” és a „Bizottság” (Váád) között – mindkettő a Zsidó Világkongresszus része – hogy elejét vegyék az esetleges versengésnek és egységes álláspontot alakítsanak ki.

Malmőben zsidó temetőt gyaláztak

Svéd neo-nácik az elmúlt héten meggyalázták a malmői zsidó temetőt; sírköveket tördeltek össze és gyalázkodó feliratokat hagytak maguk után. A rendőrség szerint kétségtelen hogy neo-náci vandálok garázdálkodásáról van szó.

Izraeli katonák nem látogathatnak keresztény templomokat és mecseteket

Az izraeli vezérkari főnök a múlt héten utasítást adott a hadsereg oktatási testületének, hogy a látogatható intézmények listájáról töröljék más vallások szent helyeit, a keresztény templomokat, mecseteket, sírokat stb. – valamint a zsidó reformmozgalom zsinagógáit.

Eddig az ismeretterjesztő előadások, kirándulások során ezeket az intézményeket is útba ejtették. Most vallásos körök nyomására született az új utasítás mivel a zsidó vallási törvények szerint, tilos más vallások szent helyeit látogatni.

Különböző reform-zsidó szervezetek máris tiltakoztak az új gyakorlat ellen, mivel sértőnek tartják, hogy a hadsereg egy kalap alá veszi őket a nem zsidó vallásokkal.

A hadsereg szóvivője elismerte az új utasítás tényét, hozzátéve, hogy azt azért hozták, hogy a kirándulásokon minden katona – így a vallásosok is – részt vehessen…

Amerikai bírság a bojkott ellenes törvény megsértése miatt

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium 9000 USD bírságot rótt ki a Cargil cégre, mivel megsértette az arab országok Izrael elleni bojkottját szankcionáló amerikai törvényeket.

A cég nem cáfolta, de nem is erősítette meg a hírt, viszont kifizette a bírságot.

Izraeli turisták

Az izraeli Statisztikai Hivatal adatai szerint 1996 júliusában és augusztusában 696 700 izraeli turista látogatott külföldre. Ez 19 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest.

Tiltakozás egy bírósági határozat ellen

Felháborítónak találták az olasz zsidók azt a bírósági határozatot, hogy a faji alapon történt üldöztetés nem indokolja a fasizmus évei alatt elszenvedett megpróbáltatásokért járó kárpótlást.

Feltehetően megtámadják majd azt a bírósági határozatot, amely szerint ahhoz, hogy megkapják a mintegy 390 USD-nek megfelelő állami nyugdíjat, bizonyítaniuk kell, hogy aktív antifasiszta tevékenységük miatt üldözték őket.

Olaszországban 1938-ban, Mussolini uralma alatt hozták meg az első zsidóellenes törvényeket, melyek értelmében a zsidókat kitiltották az iskolákból, eltávolították állásaikból, és korlátozták jogaikat.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 34. szám – 2014. július 30.