ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

Zsidó óvoda Thaiföldön

Jeruzsálem – Damaszkuszig…

Az izraeli tévé a kazárok nyomában

Térítési tilalom

Két rabbi Izrael-díja

A merénylet Irakban volt?

Zsidó óvoda Thaiföldön

Joszéf Chájim Kantor rabbi és felesége Nechámá két hónapja nyitották meg Bangkokban a Gán Chábád óvodát, Thaiföldön az első és eddig egyetlen ilyen zsidó intézményt.

A Kantor-házaspár mintegy három éve érkezett Bangkokba a lubavicsi mozgalom küldötteként. Egyik legfontosabb feladatuknak a gyerekek oktatását tekintik. A Gán Chábád óvoda megnyitása előtt a zsidó közösség gyermekeit vasárnapi Talmud-Tóra órák keretében oktatták. Az óvoda viszont a hét minden napján fogadja a gyerekeket.

Thaiföld kulturális és politikai központja, Bangkok, a Távol-Kelet egyik legkozmopolitább városa ugyan, de a hatmilliós városnak csupán három tízezred százaléka zsidó.

– Létfontosságú itt a zsidó oktatás – magyarázza Nechámá, az óvoda izgatója. – Ha nem lenne a Gán Chábád, a kicsik bizony erős buddhista hatásnak lennének kitéve.

Az óvodába járó gyerekek izraeliek, amerikaiak, és irániak. Ők is, szüleik is folyékonyan beszélik a thai nyelvet, de az óvodában a hangsúlyt a héberre és az angolra helyezik. Mindkét óvónő zsidó.

A thaiföldi zsidók között két fő csoport van: a libanoni és iráni eredetű szefárdok, illetve az európai, amerikai és sanghaji askenázok. Mindkét csoport tagjai főként kereskedelemmel és ékszerkészítéssel foglalkoznak. A mind nagyobb számban érkező izraeliek szükségessé tették egy Chábád Ház létesítését a “bolygó szabrék” ellátására. A Kawasan-negyedben álló Chábád Házban étterem és zsinagóga is van. Bangkok két Chábád központját évről-évre egyre több hátizsákos zsidó fiatal keresi fel Peszáchkor és az őszi Nagyünnepek idején.

Jeruzsálem – Damaszkuszig…

Petách Tikván az elmúlt héten felavattak egy új lakótelepet, amit a vallásos szfárádi Sász párt építtetett és amit Ovádjá Joszéf, volt országos főrabbiról neveztek el.

Ovádjá, aki részt vett az avatáson, egy kérdésre válaszolva, a jeruzsálemi Hár-Chomá építkezéssel kapcsolatban azt mondta, hogy “reméli, Jeruzsálemet addig építik be, amíg egész Damaszkuszig nem terjed”. (A mondás egy imaszövegre utal, amit a Hosánot imában mondunk, Sátorosünnepkor, pontosabban Hosáná rábbá napján – lásd Sámuel Imája, Zsidó Imakönyv 402. oldal. A szövegrész egy talmudi mondáson alapszik).

Az izraeli tévé a kazárok nyomában

Az izraeli tévé nemrég háromrészes riportfilmet mutatott be, amelyben Éhud Jáári vezetésével oroszországi kazár maradványok után kutat egy izraeli újságíró csoport. A riport rendkívül érdekes részleteket tárt fel: olyan embereket szólaltatott meg, akik magukat zsidó-kazár eredetűnek tartják, sok héber szót ismernek, és tartják a Jom Kippurt, de semmi kapcsolatuk nincs az oroszországi zsidó közösséggel. A kutatócsoport talált eredeti hébernyelvű kéziratokat, zsidó tematikájú ékszereket, sírköveket, stb. vissza

Térítési tilalom

Dr. George Carey, canterbury-i érsek megtiltotta az anglikán egyház tagjainak, hogy zsidókat térítsenek. Néhány keresztény vezető tiltakozott az érsek döntése ellen, mondván, hogy “a keresztény egyház létének értelme nem más, mint hogy híveket szerezzen magának.”

Két rabbi Izrael-díja

Már beszámoltunk olvasóinknak Elimelech Firer rabbi Izrael díjáról. Most tovább két izraeli rabbiról tudósíthatunk, akik a Függetlenségi Napon, ijár ötödikén, megkapták a rangos Izrael-díjat életművükért, a Tóra irodalomban terén elért eredményeikért.

Chájim Dávid Hálévi, Tel-Aviv főrabbija, a díjat Ászé löchá ráv – “Csinálj magadnak mestert” című, gyakorlati háláchikus tanulmányokat tartalmazó könyvsorozatáért kapta. Ezeket a könyveket, melyek élet minden területét felölelik, az iskolában tankönyvként használják.

A másik kitüntetett, Jósua Bachrach rabbi, újszerű, a fiatal korosztályokat a Biblia mély értelmezéséhez közelebb hozó Biblia-magyarázataival érdemelte ki az elismerést.

A merénylet Irakban volt?

Nemrégiben egy “őrültnek” nyilvánított jordániai katona tüzet nyitott egy izraeli iskola kiránduló buszára, megölt hét 13 év körüli kislányt és többet megsebesített. A merénylet Náhárájimban történt, ahol 70 évvel ezelőtt Ruthenberg megalapította az első izraeli villamos erőművet.

Az izraeli kormány kondoleáló hirdetéseket tett közzé az izraeli napilapokban, együttérzéséről biztosítva a gyászoló családokat, az “Árám Náhárájimban történt merénylet miatt”.

Mi ebben a különleges?

Első pillantásra semmi. Hacsak az nem, hogy “Árám Náhárájim” – ami öt ízben fordul elő a Bibliában (1Mózes, 5Mózes, a Bírák, a Zsoltárok és a Krónikák könyvében) – Irakban van és nem Izraelben.

Árám Náhárájim azt az Árámot jelöli, ami a két folyam között – Náhárájim – fekszik. A két folyam pedig a Tigris és az Eufrátesz…

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 33. szám – 2014. július 30.