ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ
Schöner, esküvő
Zsidóság a mai Kínában

Óriási sátor Washintonban

Zsidó nőegylet Budapesten

Dédunoka az ünnepi sátorban

Schöner, esküvő

Az izraeli magyar jisuv seregszemléje volt múlt héten az az impozáns esküvő, melyen Schöner Zsuzsa és Éjnát Sáj esküdtek örök hűséget egymásnak. A Kfár Hámákkábiá nagyszállóban tartott lagzin két volt nagykövet (Slomó Márom és Krausz Dávid) valamint egy aktív diplomata – Csejtei István, a Magyar Köztársaság nagykövete – és sok más illusztris vendég volt jelen, köztük az izraeli élet sok kiválósága. Lau főrabbi celebrálta a szertartást, amit a sok száz főnyi közönség feszült figyelemmel kísért. Dr. Cvi Moskovits, Dr. Menáchem Méron, valamint a menyasszony édesapja, Dr. Schőner Alfréd mondták a baldachin alatt az áldásokat. Az esküvőn jelen volt, mindkét részről nagyszámú rokonság, sokan közülük külföldről érkeztek. A vőlegény hites könyvvizsgáló és az adóügyek kompetens szakértője, a Globbes és a Mááriv rovatvezetője. Jelen volt a Bolgár család is (Miklós és Margit), a menyasszony nagyszülei.

Az esküvő másnapján Dr. Schőner Alfréd visszautazott Budapestre, ahol küldetésben a Pedagógiumot vezeti (N.K.).

Zsidóság a mai Kínában

Az elmúlt évek Kínájában Erica Kaufmann egyedül töltötte el a Nagyünnepeket. A legközelebbi zsinagóga a Sanghajtól 600 mérföldre lévő Pekingben volt. Idén azonban megváltozott a helyzet. 42 év után először szervezett ima kísérte az ünnepeket Sanghajban. Két lubavicsi rabbi növendéket jöttek Brooklynból a helyszínre, hogy életre galvanizálja a pangó zsidó közeget. A lubavicsi mozgalom persze nem volt egészen ismeretlen Sanghajban. Az ottani utolsó főrabbi, Rabbi Méir Áskenázi, ki egy jeles lubavicsi chászid volt, sokat tett a második világháború során idemenekültekért.

A 8 millió lakosú Sanghajban ma mindössze 300 zsidó él. Többségük üzletember, ki valamely multinál vállalt állást az elmúlt években. Mikor Kaufmann asszony Sanghajba költözött, még az is komoly nehézségekbe ütközött, hogy egyáltalán megtalálja a városban a zsidókat. Az Izraeli Konzulátus segített ugyan, ám a dolog csigalassúsággal haladt előre. A fiatal rabbi jelöltek fáradságot nem ismerő lelkesedésével aztán sikerült összetrombitálni Jákob gyermekeit Sanghajban. A fiúk két hétig maradtak, Újévre és Jom Kipurra jöttek. Hoztak magukkal egy kicsi Tóra-tekercset, sófárt, imakönyvet, és mindent, ami kellhet még. A legfontosabb kóser élelmiszereket például.

Az istentiszteletet kezdetben egy nagyobb lakásban tartották. Ahogy híre ment azonban a dolognak, rögtön kinőtték a lakást. A résztvevők egyike ekkor felajánlotta hatalmas luxusirodáját a nemes célra. Életem minden Jom Kipurját zsinagógában töltöttem, de ilyen Jom Kipurom még nem volt soha. Ennyire emlékezetes, ennyire megható – mondta egy francia üzletember. Erica Kaufmann nem büszkélkedik, ő már inkább a jövőre koncentrál. Örülnénk, ha a közelgő nagyobb ünnepekre ismét lenne két rabbink Brooklynból. Akik ugyanis most találkoztunk, kapcsolatban maradunk egymással. Új arcok, akiket talán már láttam is, de nem tudtam, hogy ők is zsidók. Kevésbé érezzük magunkat egyedül a továbbiakban, az biztos – teszi hozzá Erica Kaufmann.

Óriási sátor Washingtonban

Az Egyesült Államok fővárosában Rabbi Lévi Semtov, a helyi lubavicsi sliách, idén a Kongresszusi Palotától, a Capitoltól száz lépésre fölállított egy nyilvános, 500 négyzetméteres szukkát. Több mint kétszáz képviselő kereste föl az óriási szukkát a Szenátusból és a Kongresszusból. Először gyűltek össze ilyen nagy számban a különböző irányzatokhoz tartozó, prominens zsidók, hogy este közösen meghallgatva a kidust, majd másnap kezükben lulávval és etroggal egy pillanatra valóban megéljék a zsidóság egységét akkor is, amikor nincsen éppen baj.

Zsidó nőegylet Budapesten

A legutóbbi újhold estjén Zsidó Nőegylet alakult Budapesten. A résztvevők havonta, minden újholdkor jönnek össze. A dolog több mint egyszerű társalgási klub. Minden zsidó téma érdekel bennünket, azon belül is főleg azok, melyek a női léthez szorosabban kapcsolódnak. A legközelebbi újhold november 10-én lesz. Ezen – sok egyéb közt – megtanulhatjuk, hogyan készítsünk házilag menórát.

További információért hívja a 268-0183-at vagy a 118-3173-at!

Dédunoka az ünnepi sátorban

„A Tóra visszatér állandó lakhelyére” – tanítja a Talmud. Úgy látszik ez történt Allan Hevesi new yorki szenátorral is, aki a híres pesti rabbi, Dr. Hevesi Simon dédunokája, Hevesi Ferenc unokája.

Az utóbbi években Hevesi szenátor egyre közelebb került a zsidóság hagyományaihoz. Az újságokban látható képen Hevesit akkor kapták lencsevégre, amikor Joe Pragor, az Áteret Kohanim jesivá amerikai reprezentánsának ünnepi sátrába látogatott el, és ott áldást mondott az ünnepi csokorra. Mindez természetes a nemrég volt Sátoros ünnepen történt…

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 5. szám – 2014. július 21.

 

Megszakítás