Szabad elvetélni sziámi ikreket

Jeruzsálemi rabbik által az utóbbi időben közzétett döntvény szerint szabad elvetélni sziámi ikreket, ha minden kétséget kizáróan kiderül, hogy létfontosságú szerveik, mint szív, vagy tüdők, vannak összenőve és nincs lehetőség szétválasztani őket. Ez ellenkezik a Háláchá azon, általános rendelkezésével, ami szigorúan tiltja a művi vetélést, még ha bizonyos is, hogy a magzat súlyos szervi bajtól szenved.

A főrabbi követeli: ne legyen foci szombaton

Az izraeli választási eredmények egyik következménye: Ovádjá Joszéf, volt országos főrabbi, a Sász nevű vallásos párt vezetője és alapító mentora, követeli hogy a nemzeti liga labdarugó mérkőzéseit tegyék át szombatról hétköznapra — péntekre vagy vasárnapra — mivel szombaton focizni a heti szünnap vallásos jellegének megsértését jelenti. A labdarugó szövetség tárgyalni fog a főrabbi követeléséről, mivel a Sász párt sok tagja lelkes sportdrukker.

Egyébként az új kormány közlekedési minisztere is rabbi, Jichák Levi, aki eddig egy jesiva élén állt. Első nyilatkozatában a szombati közlekedés csökkentését helyezte kilátásba.

Bomba robbant a moszkvai Zsinagógában

Szerencsére emberéletet nem követelt és sérülést sem okozott az a pokolgép, amely egy héttel ezelőtt, késő este robbant fel a nemrég újjáépített Marjina Rosce zsinagógában.

A múlt csütörtökön este 11 óra 40 perckor robbanás rázkódtatta meg lubavicsi chábád mozgalom kezelésében lévő templomot, betörve az ablakokat és megrongálva a tetőt. A detonáció a Tóra-tekercsekben is kárt tett – közölte a zsinagóga rabbija Rabbi Berl Lazar. A robbanás időpontjában az épületben senki nem tartózkodott.

A bombát valószínűleg a háromemeletes téglaépület külső falánál helyezték el az ismeretlen tettesek. A kár kb. 15 ezer dollárra rúg. A rendőrség egyértelműen terrorcselkményt állapított meg. Lazar főrabbi szerint eljött az idő, hogy a hatóságok komolyabban foglalkozzanak az antiszemitizmus problémájával. A rabbi a The New York News-nak adott interjújában elmondta, a terroristák azért ezt a zsinagógát választották, mert ez a legaktívabb. Itt található a volt Szovjetunió lubavicsi jesíváinak központja, itt képzik az ország rabbijait.

A zsinagóga eredetileg 1926-ban épült faszerkezettel. 1993-ban tűz pusztította el. Akkor – még a szovjet, kommunista időkről van szó – gyújtogatást emlegettek, a hatóságok azonban “jegelték” az ügyet, melyben letartóztatás végül is nem történt. A régi zsinagóga hét évtizedig a hatalommal dacoló, hithű zsidók titkos találózó helyeként szolgált, és a vallási elnyomás elleni harc egyfajta szimbólumává vált.

A merénylet utáni szombaton az istentiszteletet menetrend szerint megtartották a templomban.

 

Megjelent: Egység Magazin 6. évfolyam 26. szám – 2014. július 29.