KGB, MAFFIA ÉS VÁLÓPERES RABBIK

 

Az utóbbi hónapokban kéttagú izraeli “rabbikommandó” járja a volt Szovjetunió városait és olyan férjeket keres, akik elhagyták nejüket és nem hajlandók valólevelet adni nekik. A zsidó vallás ezeket az elhagyott asszonyokat “aguná”-nak nevezi és nem teszi lehetővé számukra, hogy újra férjhez menjenek, ha nincs kezükben a férj által aláírt törvényes válólevél, héberül “get”. A “kommandó” tagjai – Jehudá Gordon és Áser Ehrentreu rabbi – úttalan utakon, nemegyszer életük kockáztatásával, kutatják fel a férjeket és kérleléssel, ígérgetéssel bírják rá őket, hogy írják alá a meghatalmazást, aminek alapján Jeruzsálemben megírják a “getet”. A két rabbi néha a helyi maffiával is kénytelen együttműködni, hogy megtalálják a volt férjet, máskor volt KGB-tisztek segítségét veszik igénybe, hogy céljukat elérjék. “Egyszer egy dühös férj majdnem belökte autónkat a folyóba” – meséli Gordon – “de látni egy felmentett agunát mindent megér”. “Ez nagy micvá” – teszi hozzá.

Most azt tervezik, hogy az izraeli főrabbinátus kirendeltséget nyit négy városban – Moszkvában, Kijevben, Taskentben és Minszkben – hogy a helyszínen oldják meg a felmerülő problémákat. Ezek közé tartozik a betérés is, illetve a zsidó származás igazolása. Hasonló kirendeltséget terveznek Magyarországra is.

Gorkij helyett Schnéursohn

 

Az ukrajnai Herszon városban, melyben jelenleg mindössze nyolcezer zsidó él – átkeresztelik a Maxim Gorkijról elnevezett utcát a lubavicsi rebbéről ulica Schnéursonára. Herszonban egy izraeli küldött – Ábrahám Wolf (26) – működik, aki három zsinagógát, rituális fürdőt és 500 fős zsidó iskolát működtet. A Chábád küldött befolyását a kisváros életére, legjobban az utcaátnevezés mutatja. Még New Yorkban sincs ezidáig utca elnevezve a lubavicsi rebbéről pedig ott több, mint 40 évig élt és működött…

TENGERNYI KUKAC A TENGERIBEN…

Nincs könnyű élete annak aki kóser háztartást vezet. Nemcsak sertéshúst tilos ennie és nem szabad összekevernie a tejes ételt a húsossal – hanem a férges zöldség, gyümölcs is “tréfli”. Most az izraeli főrabbinátus riadót fújt, miután kiderült, hogy import halak kopoltyújában apró férgeket találtak, ami által az egyébként kóser hal – melynek kóserságát az adja, hogy pikkelye és uszonya van – alkalmatlanná válik a vallásos zsidók számára. Ez főleg édesvizi halaknál fordul elő és így veszélybe kerül a szombati gefilte fisch. A főrabbinátus most feltételhez köti az importőrök engedélyét, szakképzett kukacszakértők fogják felülvizsgálni a behozott halakat.

És ha ez nem volna elég, kiderült, hogy a zellerben, petrezselyemben és főleg a kukoricában is apró, szinte láthatatlan férgek vannak a szemek között és alatt és eddig még nem találták meg a módját, hogyan lehet a tengerit a tengernyi féregtől megtisztítani. Próbáltak már hideget és meleget, ecetben áztatást és perzselést, főzést és fagyasztást – a kukacok hősiesen ellenálltak. Egyelőre vallásos emberek Izraelben nem esznek csöves kukoricát, hanem lemorzsolják a szemeket és azokat sós vízben lemossák.

 

Megjelent: Egység Magazin 6. évfolyam 25. szám – 2014. július 29.