Húszezer vendég a chászid esküvőn

Első ádár első hetében tartották Izraelben “az évszázad esküvőjét” a bobovi és vizsnyici chászid udvarok között. Ben Cion Meizlis (18) az Amerikában élő bobovi rebbe, rabbi Slomo Halberstam unokája és Chájá Rivká (17) a vizsnyici rebbe, rabbi Mose Josuá Háger unokája házasodtak össze, húszezer főnyi meghívott vendég jelenlétében. Ezek közül többezren Ameriából jöttek a bobovi rebbe kíséretében. A fényes esküvőt Bné Brák Vizsnyic lakónegyedében tartották, amely az esemény tiszteletére ünnepi díszbe öltözött. A hírek szerint a nagyszülők már az unokák születésekor elhatározták a házasságot, amely a két chászid udvar egyfajta egyesülését is jelenti.

Rabin dicséri a chevrá kádisát

 

Rabin miniszterelnök és hadügyminiszter nemrég magához hívatta a katonai chevrá kádisá vezetőit és több tucat önkéntes katonáját, és nyilvánosan megdicsérte önfeláldozó munkájukat a terror áldozatainak azonosítása és zsidó temetése körül. “Ehhez nem kisebb hősiességre és bátorságra, valamint nagy lelkierőre van szükség, mint a válogatott alakulatok harci tevékenységéhez” – mondta Rabin. Terrorakció esetén a katonai chevrá kádisá emberei perceken belül megjelennek a helyszínen, és aprólékos, idegölő munkával összegyűjtik a nemegyszer nagy területen szétszórt holttestek részeit, beleértve a kiömlött vért is, amit szintén el kell temetni. A Rabinnál megjelent küldöttség élén Gád Návon tábornok, tábori főrabbi állt.

Követelik a hazatérési törvény módosítását

 

Izraelben egyre többen követelik az úgynevezett hazatérési törvény módosítását, főleg annak a paragrafusnak az eltörlését, amelynek alapján az elmúlt években nagy számú nem zsidó szivárgott be az országba, főleg Romániából, illetve a volt Szovjetunió tagállamaiból. A bevándorlók a joghézagot kihasználva, egy nemlétező, rég meghalt “zsidó nagyapa” jogán tudtak bevándorolni. Mára a Szochnut is belátta, hogy a törvény sürgős módosításra szorul, ha nem akarják Izrael zsidó állam jellegét elmosni. Uri Gordon, a Szochnut alijaosztályának vezetője több ízben hitet tett a módosítás, valamint az erőteljes zsidó nevelés szükségessége mellett.

Zsidó kéziratokat zsákmányoltak a betörők

 

A pétervári központi könyvtárban nagyszabású kéziratlopás történt. Negyven régi, ritka kéziratot, köztük öt héber nyelvűt vittek el, összesen 300 millió dollár értékben. A nyomozás szálai Izraelbe is elvezettek. Az izraeli rendőrség öt gyanúsítottat tartóztatott le, köztük dr. Szvetlana (Orit) Levgyevát, akit azzal vádolnak, hogy pontos helyszínrajzot bocsátott a betörők rendelkezésére. A rendőrség képviselője szerint Levgyeva azt vallotta, hogy a betöréssel gyanúsítottak egyike kérte meg, rajzolja le a helyszínt, állítson össze listát a szóba jöhető kéziratokról, és adjon tanácsot, hogyan lehet észrevétlenül bejutni a könyvtárba. Férje, dr. Viktor Levgyev nyelvészprofesszor három évvel ezelőtti alijájáig a könyvtár főlevéltárosa volt. Azzal gyanúsítják, hogy ő informálta a betörőket a könyvtár riasztórendszeréről.

EGYSÉGBEN AZ ERŐ

Az Egység eddig megjelent 20 száma példázza, hogy mennyi igazság rejtőzik ebben az ismert közmondásban. Nem pártharcok, nem személyeskedő széthúzás, nem frakciózás, hanem zsidó Egység, a zsidóság egysége, a hamisítatlan, ősi zsidóságé, amely ma újjáéled a felszabadult Magyarországon.

Az Egység ma a legnagyobb példányszámú zsidó lap Magyarországon: több mint 11 500 példányban jelenik meg. Megjelenhetne persze még több példányban is, ha pénzünk lenne a nyomdára és az egyre növekvő postaköltségekre. Megjelenhetne havonta is, hiszen igény van rá, ha lenne elég pénzünk. Vidéken számos zsidó testvérünk él elszórtan: egy itt, kettő-három ott, mindenkitől elhagyatva, idegen környezetben. Nekik mindenkinél nagyobb szükségük van a zsidó Egységre.

Öntől nem kértünk és nem kérünk pénzt az Egységért. Arra azonban talán megkérhetjük, hogy legyen segítségére egy-két zsidó testvérének, hadd kapják ők is lapunkat. Ha megengedheti magának, küldje be adományát szíve szándéka szerint a mellékelt csekklapon,* és mi küldjük a lapot annak, akit megnevez. Ha nem nevez meg senkit, akkor saját címlistánk alapján küldjük ki, ahogyan ezt a lapszámot is ilyen segítség révén juttatjuk el sok új olvasónkhoz.

Itt is köszönetet mondunk mindazoknak, akik adományaikkal támogattak bennünket.

Megjelent: Egység Magazin 5. évfolyam 20. szám – 2014. július 29.