HÍREK A ZSIDÓ VILÁGBÓL

* Bostonban 90 éves korában elhunyt Joseph B. Soloveitchik rabbi, a zsidó világ nagy alakja, a briszki rabbidinasztia jelenlegi feje. Elismert hittudós, filozófus, talmudista, a háláchá művelője volt. Évtizedeken át adott elő a New York-i Yeshiva Universityn. Emléke legyen áldott!

* Tel-Avivban, a Sotheby’s aukcióján 1 millió 650 ezer dollárért cserélt gazdát Chagall híres festménye, a Hazafelé a zsinagógából (1925–27), amelyet a neves zsidó művész azután festett, hogy a húszas években a Szovjetunióba látogatott, és szülővárosában, Vityebszkben is járt.

* New Yorkban felgyújtottak két zsidó templomot. A Boro Park negyedben levő Kehilát Jáákov “pápai” zsinagógában csak a páncélozott Tóra-szekrényben őrzött Tóra-tekercsek nem váltak a tűz martalékaivá. A mellette levő Vátikin templomban a kár kisebb volt. A rendőrség keresi a gyújtogatókat.

* Varsó: Izrael és Lengyelország közös bélyeget adott ki a varsói gettólázadás 50. évfordulója tiszteletére. Rabin miniszterelnök varsói emlékbeszédét a Smá Jiszráél imával fejezte be, fekete kipában.

* Jeruzsálemben a Jád Vásém Intézet 22 magyar állampolgárt tüntetett ki, akik a vészkorszakban zsidókat mentettek. A szívhez szóló ünnepségen a magyar csoport kísérője, Lazarovits Ernő tartott beszédet, majd Eliezer Even, Reuvén Dáfni és Mordecháj Páldiél szólt a kitüntetettekhez. A csoport költségeit a Magyarországról származó Harvey Sarner amerikai zsidó milliomos fedezte.

A világ jámborai címet Búza László és neje, Demény Vera (Demény Pál lánya), Gáti Józsefné, Golopenca Illés, Hankó Mátyás és neje, Herczeg Géza és neje, Konárik József és neje, dr. Kiss Géza és neje, dr. Kópházi Erzsébet, Lukács Antal, Nyesta József, Pahin Gáspár és neje, Somogyi Károly és neje, Pápai Károlyné és Pásztor Lajos kapták.

* Moszkva: Az El-Kudsz című, arabok által pénzelt, négymillió példányban megjelenő antiszemita hetilap képtelen rágalmakkal illette Chájim Bárlév izraeli nagykövetet és az ott működő Szochnutot, amelyet kémszervezetnek titulált. Bárlév beperelte a lapot.

RABBI M. A. HODAKOV Z”L

Lapzártakor érkezett a szomorú hír M. A. Hodakov rabbinak, a lubavicsi rebbe titkárságvezetőjének haláláról. A hosszú betegség után elhunyt rabbi 91 éves volt, és az elmúlt 45 évben kéz a kézben dolgozott együtt a rebbével a chászid mozgalom felvirágoztatásán, a világszerte folyó zsidóságmentő munka megszervezésén. Méltatására visszatérünk.

Ritka képek

Elliot Gold, a neves amerikai zsidó színművész tfilint rak Kfár Chábád-i látogatása során. Mellette Joseph J. Aharonov, a chábád mozgalom ifjúsági szekciója, a Zeiré Chábád vezetője

Mose Dáján, a hatnapos háború győztes hadvezére az ötvenes években Kfár Chábádban S. Z. Gárelik és Dávid Hánzin rabbik társaságában (Paul Goldman, a neves fotóriporter archívumából)

Megjelent: Egység Magazin 3. évfolyam 13. szám – 2014. július 28.