ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

Lau főrabbi Ruandába megy

Izrael-díj Führer rabbinak

Kápedlis jogtanácsos

Zarándoklás Szárá Schnirer sírjához

Amerikában elhunyt az újfehértói rabbi

Választójog jorédoknak?

Kóser étkezést a repülőgépekre

Lau főrabbi Ruandába megy

Jiszráél Méir Lau országos áskenáz főrabbi számára heteken belül hivatalosan is megérkezik Pasteur Bizimungu ruandai elnök meghívása. Lau egy nemzetközi bizottság résztvevője lesz, melyben kis és nagy egyházak képviseltetik magukat. A bizottság azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a polgárháború és milliós emberveszteség sújtotta fekete-afrikai országnak. Lau Edward Cassidy érseken, a Vatikán zsidó vallási kapcsolatokért felelős bizottságának vezetőjén keresztül tudatta, hogy az akcióban ő is szívesen részt venne. Bizimungu elnök szívesen látná izraeli üzletemberek közreműködését is a ruandai újjáépítésben.

Izrael-díj Führer rabbinak

Elimelech Führer rabbi, a tízgyermekes belzi chászid, akinek emberbaráti tevékenységéről részletes cikkben számoltunk be a Gut Sábesz március 14. számában, megkapja az Izrael Díjat, ami a zsidó állam legmagasabb kitüntetése. A díjat a Függetlenség Napján adják át.

Kápedlis jogtanácsos

Az izraeli kormány Eljákim Rubinstein jeruzsálemi járásbírót nevezte ki a kormány jogtanácsosának. Rubinstein vallásos, jesivát végzett ember, Tálmid-Cháchám, aki állandóan fekete kápedlit hord.

Rubinsteinnek, aki annakidején a Samir kormány titkára volt, fontos szerepe volt az évek óta folyó béketárgyalásokban. Nemrégiben a Legfelső Bíróság tagjának jelölték, de most elfogadta a kinevezést, amit a kormány egyhangúlag szavazott meg.

Zarándoklás Szárá Schnirer sírjához

Az Bét Jáákov izraeli vallásos leányiskola hálózat végzett növendékeinek egy csoportja a Purim utáni hétre zarándokutat szervezték Lengyelországba, Krakkóba, hogy ott felkeressék Szárá Schnirernek, a Bét Jáákov iskolahálózat megalapítójának sírját.

A zarándokokhoz csatlakozott majd egy európai csoport is – nyugdíjas tanítónők, akik még ismerték Szárá Schnirert, illetve Szárá Schnirer volt növendékei.

A lengyelországi Bét Jáákov megalapítása – amit annakidején sok neves rabbi és vallási vezető ellenzett – forradalmasította a vallásos zsidó lánynevelést, a gyakorlatban biztosította a zsidó család, a zsidó nevelés, folytonosságát, így a zsidó jövőt a Holocaust előtt és az után is. Izraelben a Bét Jáákov az Águdát Jiszráél égisze alatt működik, és része az ún. Független vallásos iskolák hálózatának (Chinuch Ácmái), amely az ortodox nevelés egyik fontos pillére.

Amerikában elhunyt az újfehértói rabbi

New-Yorkban tragikus hirtelenséggel elhunyt rabbi Áser Ánsel Krausz, az újfehértói (rácferti) rabbi. Hetven éves volt. A Holocaust után Ausztriában, majd Argentínában tevékenykedett, ahol magyar származású vallásos zsidókból álló közösséget vezetett. Később áttette székhelyét New-Yorkba, ahol a Williamsburgi ortodox negyedben telepedett le. Főleg legendás vendéglátásáról volt híres, de lapokat és brusúrákat is kiadott a vallásos zsidó élet erősítésére. Jeruzsálemben kolelt tartott fenn. New-Jerseyben temették el.

Választójog jorédoknak?

Ez a legújabb vitatéma Izraelben, miután valaki felvetette a Kneszetben, ahol ezt – tévedésből vagy viccből – első olvasásban meg is szavazták.

A javaslat, amit igen sokan elleneznek, minden izraeli állampolgárnak, vagyis mindenkinek, akinek érvényes útlevele van, bárhol lakjon is a világban, szavazójogot kíván adni, s a szavazáshoz még csak el sem kellene utazni Izraelbe.

Collet Ávitál, Izrael New York-i főkonzulja, ellenzi a javaslatot, mondván hogy van sok joréd aki már évtizedek óta nem járt Izraelben és semmi köze nincs ahhoz ami ott történik. Egy New Yorkban élő, izraeli útlevéllel rendelkező, természetesen “magyar” származású szatmári chászid, Hersel Friedmann, szintén ellenzi a javaslatot. Szerinte, “Netanjahu azért csinálja ezt, hogy az Amerikában élő Chábádnyikok rá szavazzanak”. Mások szerint a javaslat logikus és igazságos: Ha kérnek minket, hogy adakozzunk Izraelnek, miért ne nyilváníthatnánk véleményt is? – mondják.

Kóser étkezést a repülőgépekre

Lévi Bisztricki rabbi, aki az izraeli országos főrabbinátus kósersági osztályát vezeti (és amellett a galileai Cfát városának főrabbija) – levelet intézett az Izraelben működő külföldi légitársaságokhoz és felszólított őket: a Loddról felszálló gépeken kizárólag kóser ételt szolgáljanak fel, mivel az utasok többsége fel sem tételezi, hogy Izraelből induló járatokon külön kell kérniük a kóser étkezést. Ha pedig nem hajlandók erre – írja Bisztricki rabbi – akkor tüntessék fel több nyelven, hogy a felszolgált menü tréfli, vagyis nem kóser.

Bisztricki rabbi – aki Amerikából allijázott Izraelbe néhány évvel ezelőtt – indoklásában elmondta, hogy több panasz is érkezett hozzájuk ebben az ügyben mind belföldről, mind külföldről: az utasok elvárják és magától értetődőnek tartják, hogy Izraelből jövet kóser kosztot kapjanak.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 26. szám – 2014. július 28.