ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

Folytatódik a „filmháború” a repülőgépeken

Az államtitkár két órára eltűnt…

Nem helyezik át a rangooni zsidó temetőt

Folytatódik a „filmháború” a repülőgépeken

A vallásos közönség bojkottálni fogja a Tower Air Lodd-New-York járatait, mivel a légitársaság nem hajlandó beszüntetni a 11 órás légi úton a filmek vetítését – közölte a héten a jeruzsálemi székhelyű „Országos közéleti bizottság az erkölcstelen produkciók megszüntetésére a Szentföldön” hangzatos címet viselő ultra-ortodox szervezet.

Az ortodox közönség eddig előszeretettel utazott a Tower Air járatain, mivel a társaság szuper-kóser kosztot biztosított utasainak és lehetővé tette, hogy a hosszú úton „minjánnal” (tíz felnőtt zsidó férfi) imádkozzanak, ami az El-Al járatain nem mindig keresztülvihető.

Most, hogy kitört a „filmháború”, amelyben az ortodoxok követelik, hogy a járatokon egyáltalán ne vetítsenek filmeket, amiket sablonosan ab ovo „pornográfnak” minősítenek – érdekes fejlemény történt. Az El-Al hajlandónak mutatkozott „cenzúrázni” a filmeket, olymódon, hogy sikamlós témák, illetve látnivalók, ne kerüljenek a vászonra, vagy pedig arra, hogy, a szuperortodox utasokat olyan helyekre ülteti, ahonnan nem látják a vetített filmet – a Tower Air vezetősége megmakacsolta magát és nem hajlandó „engedni az erőszaknak”. Ha a „Közéleti bizottság”-nak sikerül rábírnia neves rabbikat, hogy hirdessenek bojkottot a Tower ellen, az végzetes következményekkel járhat a légitársaság számára, amely kizárólag Izrael és Amerika között repül, míg az El-Al járatai behálózzák az egész glóbuszt.

Az államtitkár két órára eltűnt…

Amikor az izraeli miniszterelnök amerikai látogatásának utolsó napját töltötte New Yorkban – ahol különböző zsidó vallási irányzatok rabbijaival találkozott – jobb keze, a miniszterelnökség államtitkára, Avigdor Liebermann, egyszer csak eltűnt. Órákon keresztül keresték de nem jutottak nyomára.

Már-már aggódni kezdtek és arra gondoltak, hogy értesíteni kellene az FBI-t, amikor Libermann ismét megjelent, kipirulva, fáradtan, de elégedetten.

Hol volt? Hol lehetett? Mit csinálhat egy magas rangú izraeli politikus New Yorkban, ha két órára eltűnik? Sok mindent. Azonban Liebermann csak egyet csinált. Két lubavicsi chászid kíséretében elutazott a Queens-be, ahol a zsidó temetőben felkereste a lubavicsi rebbe sírját. Az államtitkár közel fél óra hosszat imádkozott a sírnál…

Nem helyezik át a rangooni zsidó temetőt

A burmai katonai hunta izraeli nagykövete közölte: a főváros, Rangoon zsidó temetője – Izrael és több más állam közbenjárására – marad, ahol van. A szóban forgó terület – melyen a zsidó temető kínai, perzsa és keresztény temetőkkel osztozik – azért volt „útban”, mert bevásárlóközpontot akartak a helyére emelni. Az ezer négyzetméternyi területen 700 sírkő áll, a legrégebbi 1876-ból, a legutolsó 1985-ből való. Az egykor háromezres burmai közösség (mely perzsa, brit és indiai eredetű volt, s leghíresebb képviselője az Irakból idevándorolt Sasoon-család) nagy része elmenekült a második világháborús japán invázió elől, a maradék pedig az 1962-1988 közötti „szocializmus” idején lezajlott államosítások miatt távozott. Ma nyolc zsidó család él Burmában, rabbi nélkül.

 
 

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 25. szám – 2014. július 28.

 

Megszakítás