ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

Az ima segített: a Kineret 3 centivel emelkedett…

A Vatikán is elítéli a római temetőgyalázást

Előkészületek a nemzetközi bibliaversenyre

Az izraeli miniszterelnök gyerekeinek dajkája Misszionárius szekta tagja…

Antiszemitizmus az Interneten

Az ima segített: a Kineret 3 centivel emelkedett…

Az utolsó pillanatban segített az ima – mondják most, január közepe tájt Izraelben, ahol az idén már-már szárazságról beszéltek, mivel télvíz idején is nyári kánikula volt, és amikor Európában – például Magyarországon – már kemény tél volt, 10-20 fokkal a nulla fok alatt, itt még egy csepp eső sem esett, arról már nem is beszélve, hogy a chermoni hegység egy szemernyi havat sem látott, a síelni akarók nagy bánatára.

Amikor a helyzet már annyira kritikussá vált, hogy a Kineret (Genezáret) tó vízállása katasztrófát sejtetett, és a kormány hivatalosan is deklarálni tervezte a szárazságot, a rabbik országos ima-kampányt rendeltek el. A Siratófalnál (Kótel) tízezrek gyűltek össze zsoltárokat mondani és esőért könyörögni. Ez a szokás mélyen gyökerezik a zsidó hagyományokban, mivel a szentföld klímája soha nem volt esőben gazdag.

S íme, egy héttel a tömeges fohász után megeredtek az ég csatornái és Svát 15 (Tu Bisvát) előtt, ami a Fák Újéve – a meteorológia már arról beszél, hogy van remény arra, hogy a tél végéig a csapadékmennyiség kiegyenlítődik és Izraelben mindenütt eléri a sokéves átlagot, kivéve talán a délvidéki Negevet. A Kineret vízállása 3 centméterrel növekedett, de még 15 centi hiányzik a maximumhoz. Mindenesetre, mivel az ima használt, már nem kell megfogadni Rafael Éjtán környezetvédelmi miniszter tanácsát, aki a nagy eső előtt azt mondta, hogy spórolni kell a vízzel és nem muszáj naponta fürödni…

A Vatikán is elítéli a római temetőgyalázást

December utolsó napjaiban meggyalázták a római zsidó temetőt: több sírkövet leromboltak és összetörtek, másokról levakarták a Dávid-csillagot és horogkeresztet festettek rájuk. A római zsidó hitközség a rabbik részvételével megemlékező gyűlést tartott, ahol kollektív káddist mondtak.

A rendőrségi nyomozás egyelőre nem derítette fel a feltehetően újfasiszta tetteseket. Mind az olasz kormány, mind a Római városháza elítélte az antiszemita merényletet, és megígérték hogy a hatóságok mindent megtesznek a huligánok megfékezésére. A felháborító tettet a Vatikán is élesen elítélte – szóvivője szerint az effajta akciók ellentétesek az egyház szellemével.

Előkészületek a nemzetközi bibliaversenyre

Bár még több mint négy hónap van hátra, Jeruzsálemben már folynak az előkészületek a nemzetközi bibliaversenyre, amit több, mint 35 éve, minden évben Izrael Függetlenségi Napján tartanak meg. Az idei versenyen a most 30 éve történt hatnapos háború eseményei lesznek a középpontban, különös hangsúllyal a Jeruzsálemben és az ottani szent helyeken történtekre.

A Szochnut képviselői a múlt héten tartott munkamegbeszélésen elmondták, hogy óriási az érdeklődés, rengetegen neveztek a versenyre, a szervezők közel hatvan ország zsidó közösségével tartanak kapcsolatot. Az idén először jönnek versenyzők Görögországból, Kenyából és Romániából, olyan országokból, ahol csak igen kicsi létszámú zsidó közösség él.

Ami bennünket érdekel: kik utaznak az idén Magyarországról, és milyen eredményre számíthatnak? Az első magyar résztvevő Dávidovits György volt, aki még a nyolcvanas évek derekán vett részt a versenyen, és igen szép eredményt ért el: a negyedik helyen végzett. Utána Kerekes Judit és a Réti testvérek képviselték a magyarországi zsidókat, és azóta majdnem minden évben volt magyar zsidó versenyző – ha szerény eredménnyel is.

Nincs kizárva hogy Szlovákia főrabbija Mayers Baruch rabbi, is felkészít egy gyereket a vetélkedőre. A FÁK államaiból többen is jönnek. Közülük nem egy az ottani Chábád iskolában tanul.

Az izraeli miniszterelnök gyerekeinek dajkája Misszionárius szekta tagja…

Benjámin Netanjáhunak még otthon sem hagynak nyugtot. Nem elég, hogy politikai ellenfelei éjjel-nappal támadják állásfoglalásai miatt, nem elég hogy az Egyesült Államokból erős nyomást gyakorolnak rá, most már azért is csepülik, mert a legújabb nevelőnőről, egy holland hölgyről, kiderült, hogy egy Jézus-hívő keresztény szekta tagja.

“Hát ilyen nevelést ad a miniszterelnök gyermekeinek?” – tette fel a kérdést Ofer Pinesz, egy Munkapárti (ellenzéki) képviselő.

A holland hölgy, Cory Menen (34), egy nyolcgyermekes rotterdami család legfiatalabb tagja, nemrégiben folyamodott izraeli állampolgárságért. A nevelőnő a Közel-Kelet Kolostora misszionárius csoporthoz tartozik. Ez a csoport abban hisz, hogy a zsidóknak a Szentföld feletti uralma vissza fogja hozni Jézust, aki ezáltal váltja majd meg a világot…

Cory, aki képzettségére nézve ápolónő, hét évvel ezelőtt jött Izraelbe, és eddig különböző kórházakban dolgozott. A miniszterelnök szóvivője “szóra sem érdemesnek” minősítette Ofer Pinesz képviselő vádjait.

Antiszemitizmus az Interneten

Mint kiderül az Internet lehetőségeinek határa a csillagos ég: amellett, hogy sok zsidó szervezet használja a hálózatot világszerte a zsidóság ismereteinek terjesztésére – ezek között van több Chábád szervezet, köztük a magyarországi is (www.zsido.com): az Egység és a Gut Sábesz minden száma és sok minden más is olvasható ott – a Bnai Brit szervezet diszkrimináció elleni részlege (Anti Defamation League) nemrégiben bejelentette, hogy több mint 200 olyan hely van az Interneten, ahol nyílt antiszemita propagandát űznek – háborítatlanul.

Zsidó világszervezetek most jogászok segítségét kérik e jelenség leküzdésére.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 19. szám – 2014. július 28.