„Sábesz-gójok” vezetik a turbinát szombaton…

Legutóbb már beszámoltunk az izraeli turbina rémregényéről, melynek első fejezetében a szörnyeteg szombati mozgatása Rámát Hásáronból a déli Áskelonba – már majdhogynem megbuktatta Éhud Bárák új kormányát, melynek 70 tagú koalíciójában 27 vallásos képviselő van.
Akkor még nem tudtuk, hogy ez egy folytatásos regény. Mielőtt a második számú turbinát utaztatták volna – szintén szombaton, mert a rendőrség szerint hétköznap eltorlaszolná az egész országot – az egyik vallásos párt közölte, hogy elhagyja a kormányt a nagymértékű szombatszegés miatt, míg a másik vallásos párt közölte, hogy ő sem marad közömbös.
Ekkor, az utolsó pillanatban – az elmúlt pénteken – jött a kreatív kompromisszum: a turbinát nem-zsidó dolgozók, sofőrök, technikusok, rendőrök, fogják vezetni, kísérni és felügyelni – és így nem lesz szombatszegés. Azt is megígérték, hogy a turbinát a szombat beállta előtt fogják a két óriás teherautóra tenni és annak kimenetele után – szombat este – fogják lepakolni onnan. A rabbik elfogadták az ajánlott megoldást, ami első ízben szentesítette Izraelben a diaszpórában ismert és bevett „Sábesz-gój” intézményét.
[Ez azt jelenti, hogy bizonyos, szombaton a zsidó ember számára tilos munkákat nem-zsidó(k) végzi(k) el. Ezt a Háláchá úgy-ahogy elismeri, illetve „lenyeli”. Személyes élmény gyerekkoromból: sötétedő téli szombat délután, amikor nemcsak sötét volt, hanem hideg is – behívtuk a Vici bácsit, becsületes nevén Gyuricz Vendelt, és megkérdeztük, nem gondolja-e, hogy sötét van? Miután Gyuricz bácsi gondolta és felgyújtotta a villanyt, jött a következő kérdés, ami úgy szólt, nem gondolja-e hogy hideg van? Gondolta, begyújtott, stb. Szombat este bejött a maradék szombati bárcheszért (kalács) és a sólet maradékáért…]
A sztori – ezen folytatásának – vége: Vasárnapra kiderült, hogy a „sábesz-gójok” egytől-egyik zsidók voltak, kivéve egy sofőrt, aki ugyan Oroszországból vándorolt be – a Hazatérési Törvény alapján – de kiderült, hogy ennek ellenére nem zsidó…

Két magyar-zsidó magas magyar állami kitüntetése

Öröm és büszkeség töltötte el nemrég A New Yorkban székelő szatmári chászidok központját Willamsburgban, mikor megtudták, hogy egyik hívük megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztje Polgári Tagozat elnevezésű kitüntetést.
A kitüntetést Dávid Moskovics, aradi születésű magyarajkú üzletember kapta, annak érdemében, hogy 9 évvel ezelőtt megalapította a Budapest „Mászoret Ávot” nevű iskolát, amely máig is Albert Reichman nevét viseli. Az iskolának Moskovits azóta is gondját viseli, gyakran látogatja és sok pénzébe kerül.
Eleinte úgy volt, hogy nem tud jelen lenni a díj kiosztásán és megkérte Fixler Hermannt, az ortodox hitközség elnökét, vegye át helyette és nevében a keresztet. Azonban a miniszterelnökségtől felkérték Moskovitsot, legyen személyesen jelen és ő eleget is tett a kérésnek.
Moskovitsal egyidejűleg kapta ugyanezt az érdemrendet Efrájim Kishon, a világhírű magyar zsidó izraeli író is. (NK)

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 51. szám – 2014. november 17.

 

Megszakítás