A lubavicsi rebbe nem lesz bélyegen
Az izraeli filatéliai szolgálat tervei szerint még az idén került volna forgalomba a néhai lubavicsi rebbe emlékét megörökítő bélyeg. Ám erre nem került sor, miután kiderült: maga a rebbe ellenezte, hogy a lubavicsi mozgalom nagyjairól bélyeg készüljön.
Előkerült az a negyven évvel ezelőtt írott levél, melyben rabbi Menáchem Mendel Schneerson, a lubavicsi rebbe tiltakozott az ellen, hogy a Chabad-mozgalom megalapítóját bélyegen szerepeltessék, azzal érvelve, hogy ez nem adja meg az őt megillető tiszteletet, mivel a bélyegeket a szemétbe szokták dobni. [A rebbe levele az Igrot Kodes című levél gyűjteményében XVIII. kötet 226. oldalan található. Dátuma: I Ádár 22. 5719 (1959. március 2.).]
Ennek eredményeképpen nem kerül a forgalomba a már megtervezett bélyeg, csupán a marokkóiak által szentként tisztelt Rabbi Jiszráél Abuchacera, másképpen Baba Száli arcképét ragaszthatják a borítékra a levélírók.
Jinon Beilin, a Filatéliai Szolgálat vezetője írt a lubavicsiek főhadiszállására, a brooklyni Eastern Parkway 770-be, engedélyt kérve a rabbi portréja felhasználásához. Az engedélyt a fent említett levélre hivatkozva elutasították.

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 48. szám – 2014. november 17.

 

Megszakítás