A szombatszegő turbina története

Ha kedves olvasóink közül valaki azt hinné, hogy ez egy telenovella, esetleg egy modern rémregény, halottak nélkül (egyelőre) – ezt saját felelőségére teszi. Én itt és most csak a tényeket mondom el.
Tehát: adva van egy turbina. Erről mindenki tudja, hogy ez egy olyan szerkentyű, aminek segítségével villanyáramot állítanak elő. Így van ez az egész világon és így van ez meglepő módon Izraelben is. Ezzel aztán meg is szűnik a hasonlóság, mivel sehol a világon – Izraelt kivéve – nem fenyegethet egy turbina kormányválsággal.
Továbbá: adva van a szombat. Ki ne tudná mi a szombat? Egy naptári szünnap, amikor ki lehet pihenni a vasárnap előfáradalmait. Izraelben ez is másképp van. Itt a szombat egy szent nap, amit a zsidók – a Tóra előírásai alapján – evéssel, ivással, imával és vallásos elmélkedéssel töltenek. Van még egy-két nem kimondottan szent, de annál kellemesebb időtöltés, ami megengedett szombaton, anélkül, hogy ez kimerítené a szombatszegés fogalmát. A turbina nem tartozik ezek közé.
Namármost, ha a turbina összeakad a szombattal – ebből olyan karambol származhat, amibe a kormány is belebukhat. Ha nem az elmúlt – akkor a jövő héten. Ettől folytatásos a rémregény.

* * *

Az elmúlt péntek este, rövid idővel a sábesz (szombat) beállta után – a turbina útnak indult. A Tel-Ávivhoz közeli Rámát Hásáronból kelt útra, hogy a déli Áskelonban, az ősi filiszteus városban kössön ki, ott is az izraeli villanytársaság erőműfejlesztő telepén. A 13 órás utat több hetes vita előzte meg: a vallásos közönség, pártok, rabbik, miniszterek azt kérték-könyörögték, hogy a turbinát hétköznap vigyék helyére. A villanytársaság beleegyezni látszott, de ekkor két vallásellenes képviselő a felsőbírósághoz fordult a „vallási kényszer” ellen. Az elutasította a folyamodványt. A rendőrség azon a véleményen volt, hogy a hétköznapi utazás veszélyezteti a forgalmat és a közönség biztonságát, mivel a turbinát két teherautó húzza-viszi és szélessége betölti az egész utat. Bárák miniszterelnök megígérte vallásos koalíciós partnereinek, hogy nem lesz szombati utazás, de ezt perceken belül megszegte és a szombat beállta után, amikor a vallásos miniszterek nem hallgatnak rádiót hanem a zsinagógában tartózkodnak – a turbina útnak indult.
A vallásos pártok – 27 képviselő a 70 tagú koalícióban – tiltakoztak, kormányválsággal fenyegettek, azzal érvelve, hogy a nyilvános, állami szintű szombatszegés aláássa Izrael zsidó jellegét. Bárák ismét megígérte hogy „soha többé”. Mivel azonban még négy ilyen turbina van úton – a folytatás már a következő pénteken lesz. Ha ismét utazik szombaton – a kormány belebukhat.
A precedens adva van: az első Rabin kormány, a hetvenes években, abba bukott meg, hogy Amerikából egy F-15 repülőraj péntek délután érkezett Izraelbe és amíg az ünneplő közönség hazaért – már rég szombat volt. Egy héttel később a kormányt leszavazták, amikor az egyik vallásos párt bizalmatlansági indítvány tett. Az ezt követő választáson az ellenzéki Begin került hatalomra.
Úgy tűnik, Bárák miniszterelnök emlékezetében élénken él ez az eset. (NK)

Első ortodox esküvő Dobogókőn

Pár nappal ezelőtt nagy izgalom színhelye volt a dobogókői Nimrod szálloda. Itt tartották – hosszú idő óta először – az első magyar ortodox zsidó esküvőt, amit a 16 éve Budapesten szolgáló ortodox főrabbi, Árom Hoffmann celebrált. A fiatal pár is „nemzetközi” volt: a vőlegény amerikai: Mordecháj Zvi Gersonson, egy amerikás magyar-zsidó család fia a brooklyni Borough-Parkból, míg a menyasszony a pesti Klein család egyik lánya, a 20 éves Márta. A fiú a midwoodi jesivában tanult, míg a menyasszony édesapja, Klein Gábor, a pesti ortodoxia egyik elöljárója.
A házaspár előreláthatólag Amerikában fog élni. Az esküvőn a magyar zsidóság több vezetője jelen volt. A Nimrod szállodába az izraeli Interom turista szervezet hoz vallásos csoportokat és látja el őket minden jóval, a zsidó vallás legmesszebbmenő igényeit is kielégítve. Az emlékezetes ortodox esküvőt is az Interom szervezte, mivel Budapesten nincs hasonló színvonalú kóser szálloda, ahol egy ilyen nagyszabása esküvőt le lehet bonyolítani.(N.K.)

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 45. szám – 2014. november 17.

 

Megszakítás