Felkérték a pápát és a dalai lámát, segítsenek megmenteni a 13 iráni zsidó „kémet”

Peszách előtt néhány nappal eltűnt 13 iráni zsidó, köztük rabbik, hitközségi vezetők és hitoktatók. Nagyobb részük Sirázból, ahol Teherán után a második legnagyobb zsidó hitközség működik. Azonnali aggodalomukban az iráni zsidók – titkos csatornákon keresztül – fellármázták a zsidó világot.
Az izraeli diplomácia előbb csendben próbálta meg kitudni mi történt és felkérték a sajtót, hallgasson, mint a sír, nehogy az ajatollahok megsértődjenek. Aztán már nem lehetett hallgatni róla, mert a teheráni rádió közölte: a 13 zsidó letartóztatásban van, kémkedéssel vádolják őket, Izrael és az Egyesült Államok javára.
Az iráni zsidó hitközségek szövetsége közzétett egy hűségnyilakozatot, amelyben cáfolta a kémkedés lehetőségét, mivel „az iráni zsidók a nép integráns része, hűséges állampolgárok, akiktől mi sem áll távolabb, mint hazájuk ellen kémkedni”, de a hivatalos válasz az volt, hogy „a letartóztatott kémeket az iszlám törvényei alapján állítják bíróság elé”; ügyvédet nem fogadhatnak és nagy az aggodalom, mert az iszlám törvényei ilyen esetben halálbüntetést szabnak ki.
Az amerikai kormány, beleértve Albright külügyminiszter asszonyt, aggodalmukat fejezték ki az iráni események miatt. Washingtonban nem tartják lehetetlennek, hogy az ügyet azok az iráni erők szítják, akik ellenzik a közeledést Amerika és Irán között.
Közben az izraeli diplomácia mozgósított és világszerte az izraeli diplomaták felkérik a kormányokat, járjanak közben Teheránban a fogságban sínylődő zsidó vezetők érdekében.
Izrael diplomáciai csatornákon a Vatikánt is megkereste és kérte, hogy a pápa vesse latba tekintélyét az Iránban lefogott rabbik és zsidó vallásoktatók javára, „hiszen a Tórát vagy a Biblia nyelvét tanítani, csak nem vétek?!”
A múlt héten Izraelben járt a dalai láma, a tibeti buddhisták szellemi vezetője, úgymond „pápája”. Látogatása során felkereste a jeruzsálemi Siratófalat, a Kótel Hámáárávi-t is, ami a zsidóság központi szent helye. A száműzetésben élő tibeti főpap, akit a kommunista Kína kergetett el országából – a Falnál zsidó fejfedővel – egy horgolt kipával – a fején jelent meg. Ott találkozott Méir Lau országos főrabbival, aki őt is kérte, hasson oda kapcsolatai révén, hogy Iránban engedjék szabadon az ártatlanul fogva tartott zsidó vezetőket.
Közben Hatami, Irán elnöke, mintegy a nyugat megnyugtatására, kijelentette, hogy az ország vallási kisebbségei az ő védelme alatt állnak.
Jeruzsálemben a múlt hét végén az ortodox Agudat Jiszráél parlamenti frakciója találkozott az öt nagyhatalom nagyköveteivel és kérte őket, járjanak közben az életveszélyben lévő teheráni zsidók megmentésében.

A lengyel „Landessman ügy”…

Lemondatták a warsói főrabbit, aki „megsértette a pápát”

Mint már jelentettük múlt héten, a lengyel kormány utasítására és a varsói katolikus egyház beleegyezésével eltávolították Auswitzból a haláltábor bejáratánál elhelyezett kereszteket – amiket szélsőséges lengyel szervezetek helyeztek el ott, ahol másfél millió zsidót irtottak ki a Holocaustban. Nemzetközi zsidó szervezetek hosszas tiltakozására és a lengyel egyház hozzájárulására volt szükség, hogy a kínos ügy nyugvópontra juthasson.
Igenám, de közben kiderült, hogy egy kereszt mégis ottmaradt a tett színhelyén és ez J. M. Joszkovitsot, a varsói főrabbit éles tiltakozásra késztette. Úgy látszik, megcsúszott a főrabbi nyelve amikor a pápával beszélt, és a lengyel külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el Joszkovitsot, aki úgymond „megsértette a pápát” kijelentésével. A varsói kormány szóvivője „botrány”-ról beszélt. A „lengyel zsidók országos szövetsége” is elítélte a rabbit, mondván, hogy teljesen fölöslegesen kiélezte a helyzetet, csak ártott a zsidóknak és növelte az amúgy is létező antiszemitizmust. Jerzsi Kichler, a varsói hitközség elnöke a rabbi viselkedését „károsnak” minősítette, ami árt az egyház és a zsidó hitközség kapcsolatainak.
A botrány – ami a magyar „Landesman ügy”-re emlékeztet – hasonló véget ért: Joszkovits rabbit lemondásra kényszerítették és a helyét egy J. Rabbinovits nevű fiatal amerikai rabbi foglalta el, aki már hónapok óta Varsóban tartózkodik a Lauder Alapítvány és a Joint megbízásából. Értesülésem szerint az izraeli Főrabbinátus nem tud Joszkovits lemond(at)ásáról, mivel nem ő küldte a rabbit Varsóba és nem ő nevezte ki, hanem az említett Lauder Alapítvány és annak egyik new-yorki vezetője, J. Besser rabbi. Fizetését – akárcsak a Pesten bejegyzett de Jeruzsálemben élő ortodox főrabbi, Áron Hoffmann fizetését – a Joint fizeti. (NK)

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 38. szám – 2014. november 17.

 

Megszakítás