A NATO-parancsnokot zsidó gyökerei inspirálják

Wesley Kanne Clark tábornok, a NATO-erők amerikai parancsnoka állítólag azért dolgozik igen intenzíven Milosevicsék megtörésén, mert nagyapja orosz zsidóként pogromok elől volt kénytelen menekülni. A koszovói albánokban az ő sorsukat látja viszont – véli tudni a New York Times.
Az Arkansas állambeli Little Rockban protestánsként nevelkedett Clark nem volt hajlandó a Timesnak megerősíteni azon értesüléseket, hogy nagyapja, Jákov Nyemerovszkij az 1890-es években volt kénytelen a pogromok elől elmenekülni a cári Oroszországból. Svájcig vergődött, ahol hamis papírokra tett szert. Így lett a neve Kanne, és ezen a néven vándorolt be az Egyesült Államokba. Fia, Binjámin Jákov Kenne már ott született. Megnősült, megszületett Wesley fia, de Binjámin meghalt, amikor a leendő tábornok még csak ötéves volt. Az asszony másodszor is férjhez ment Victor Clarkhoz, így lett a gyerek neve Wesley Kanne Clark. Wesley egyetemi tanulmányai alatt szerzett tudomást zsidóságáról. Ezzel kapcsolatban Richard Holbrooke amerikai diplomata a következőket nyilatkozta: egyszer Clarkkal beszélgettek, amikor „mondtam neki, hogy a feleségem [a magyar Marton Kati] a harmincas éveiben jött rá, hogy zsidó, erre ő azt felelte: »vicces, nekem is ilyen történetem van«”.

Felújítják a híres volozsini jesivát

Belorussziában felújítják a hírneves volozsini jesivát, renoválják az eredeti épületet és ott egy zsidó fiatalokból álló alapfokú jesivát létesítenek, ahol a közeli és távolabbi környéken élő zsidó fiatalok fognak a régi volozsini jesiva szellemében tanulni. Eliezer Schaffer, a Szochnut egyik vezetője, aki a Diaszpóra szellemi ellátásával foglalkozik, Belorussziába látogatott és ott jelentette be a tervet.

Az El-Al-nál is van sábesz-gój…

Az El-Al izraeli légi társaság és a Sabena, a belga állami légivállalat között kötött részleges fúzió – lehetővé teszi az izraeli pilótáknak, hogy szombaton is repülhessenek – a Sabena színei alatt.
Az El-Al évek óta kényszerül szombaton pihenni és a Sábát (munkaszünet) törvényeit betartani, lévén állami vállalat, amire a szombat törvényei kötelezők. Az El-Al szakértői szerint ez nagy anyagi veszteséget okoz a vállalatnak és gátolja fejlődését. Mások szerint ennek éppen az ellenkezője az igaz, mivel a szombattartó El-Al-t a vallásos közönség előnybe helyezi, majdnem minden más vállalattal szemben.
Most fúzió által teremtett új helyzetben a Sabena szombatonként mint az El-Al sábesz-gója tevékenykedik, és aki szombaton akar utazni, az megteheti a Sabenának álcázott El-Al-lal…

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 36. szám – 2014. november 12.

 

Megszakítás