A leendő miniszterelnök a Siratófalnál

A most lezajlott izraeli választásoknak jelentős hatása lehet a zsidó ország vallási életére. A „balra át” egyik következménye a vallásos pártok befolyásának csökkenése lesz – bár ezek a pártok növelték képviselőik számát és az új, 15. Kneszetben 30 fedett fejű képviselő ül. Ezek felölelik a vallási élet teljes spektrumát, kezdve az ortodoxoktól, egészen a liberális Mémád képviselőjéhez, aki nem más mint Bent Melchior volt Norvégiai főrabbi, aki a Munkapárt színeiben kapott mandátumot.
Az eddig uralkodó jobboldali koalícióban a vallásos pártoknak jelentős szerepük volt, már csak azért is, mert politikai felfogásuk a „teljes Erec Jiszráél” ügyében egyezett az uralmon lévő Likud felfogásával. Ez ellene volt a területi engedményeknek és a kormánypárt ennek fejében a vallásosok kedvébe járt sok más ügyben, mint pl. a jesiva növendékek felmentése a katonai szolgálat alól, stb. Az egyik elvi kérdés, ami igencsak vitatott, az Izraeli Alkotmány, ami már 51 éve késik, mivel a vallásos blokk azt szeretné, ha ez a Tóra törvényeit venné alapul a modern Izrael alkotmányaként. Ezt ellenzi a szekuláris többség.
A most uralomra került Munkapárt és annak szélsőbaloldali szövetségesei (a Merec és a szélsőségesen hagyományellenes Sinuj) a vallásos tömegek mély aggodalmát váltotta ki, hogy Izrael elveszti még azt a minimális zsidó vallási jellegét is, ami ez idáig volt. Azonban a megválasztott miniszterelnök – Éhud Bárák (bibliai név, a Debora prófétanő társaként ismert hadvezért, aki legyőzte Sisera hadát, hívták így) – rögtön megválasztása után több gesztust tett a vallásos közönség megnyugtatására. Első útja – a győzelmi bejelentés után, a Siratófalhoz vezetett, ahol fedett fővel imát mondott, majd kijelentette, hogy az egész nép miniszterelnöke akar lenni, hiszen „testvérek vagyunk mindannyian”.
Néhány nappal a választások lezajlása után a két országos főrabbi, Jiszráél Méir Lau és Élijáhu Báksi-Doron, találkozott a leendő miniszterelnökkel és kérte, halasszák el minimum egy évre a tervezett kardinális változásokat, hogy ki lehessen dolgozni olyan kompromisszumos megoldást, amely mindenki számára elfogadható lesz.

Hamu a cipőben – így választ aki gyászol

Voltak Izraelben akik nem vettek részt a választásokon – vallási okokból. Ezek az ún. Neturé Kártá csoport hívei, akik főleg Jeruzsálem egyes ultra-ortodox negyedeiben tevékenyek és főleg a magyarszármazású „szatmári” chászidok köreiből verbuválódnak. Ideológiájuk szerint Izrael Állama lévén nem állván szigorúan a vallás alapján, amitől minden vallásos zsidónak illik távoltartania magát.
A csoport hívei nemcsak, hogy nem vesznek részt a választásokon, hanem fizetnek – 40 dollárt fejenként – mindenkinek aki letétbe helyezi náluk személyazonossági igazolványát és ily módon biztosítja, hogy bojkottálja a választásokat. Jeruzsálem egyik vallásos negyedében a rendőrség lefogott a választás napján egy férfit, akinél négy idegen igazolványt találtak. Már-már azzal akarták vádolni, hogy hamis papírokkal szavazott volna mások helyett, de aztán kiderült hogy ezek „letét” igazolványok voltak, amikért tulajdonosaik 40 dollár (nem)használati díjat vettek fel. Ezt nem tiltja a törvény és az illető szabadlábra került.
Egyébként Lau országos főrabbi a választást megelőző napon felhívással fordult a közönséghez, melyben a választási csalást szigorú tilalommal illette, nemcsak az állam, de a vallás törvényei ellen is vét, aki ezt teszi – mondotta.
Ovádjá Joszéf, a volt szfárádi országos főrabbi, ezúttal annyira liberálisnak bizonyult, hogy megengedte a gyászolóknak, akik az egész gyászhetet otthon töltik, levetett cipőben, alacsony zsámolyon ülve – hogy elmehetnek szavazni és ehhez cipőt is húzhatnak, ha abba egy kis hamut tesznek.

Bibi könyvet ír…

Netánjáhu miniszterelnök már a választást követő éjszakán beismerte vereségét és amerikai stílusban üdvözletét küldte győztes ellenfelének. Netánjáhu lemondott a Likud elnökségéről és búcsút mondott az aktív politikai életnek. Hír szerint könyvet ír, ami minden bizonnyal best-seller lesz. Még az is elképzelhető, hogy az országot is elhagyja és visszaköltözik Amerikába.

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 34. szám – 2014. november 12.

 

Megszakítás