Jehudi Menuhin elhunyt

Március közepén hunyt el 82 évesen Jehudi Menuhin, a század egyik legnagyobb művésze, aki hétévesen kezdte karrierjét, és háromnegyed évszázadon át folytatta. Halála előtt a Varsói Filharmonikusokat vezényelte Németországban. Angliai szóvivőnője jelentette be a hírt a világnak, hozzátéve: „Teljes mértékben váratlanul ért ez mindannyiunkat.” Néhány nappal korábban vitték be Menuhint egy nem túl komolynak látszó bronchitisszel.
1916. április 22-én született New Yorkban, Palesztinából jeridázott orosz-zsidó szülők gyermekeként. A húszas években Romániában tanult az azóta nemzeti intézménnyé vált George Enescu zeneszerző keze alatt. Nem akármilyen eredménnyel: tizenhárom esztendősen Berlin, Párizs, New York és London a lába előtt hevert. Akkor már lényegében ő tartotta el a családot.
Élete java része Nagy-Britanniához kötötte Menuhint. 1985-ben kapta meg a brit állampolgárságot, 1993-ban pedig II. Erzsébet bárói rangra emelte, így lett belőle Lord Menuhin of Stroke D’Abernon.
Menuhin korántsem tartotta magát távol a politikától – és sokak politizálásnak tartották a túlélőket megdöbbentő azon lépését is, hogy már 1947-ben játszott Németországban – német katonák előtt, az emberek testvériségét hirdetve.
Bár politikai nézetei hatalmas vitákat váltottak ki, művészi nagyságához kétség nem férhetett. A hegedű mágusáról Albert Einstein nyilatkozta egy koncertje hallatán: „Most már tudom, hogy van Isten az égben.”
Menuhin élettörténetében az a legkevésbé híres, hogy ötödik nemzedéke volt a híres Berdicsevi rebbe, Lévi Jichák rabbinak.

Istennév a komputeren

A Máchsává Tová című vallásos zsidóknak szóló komputermagazinban nemrégiben érdekes pászkenolást közölt. Az egyik aggódó olvasó azt a kérdést tette fel, miszerint a tiltás, mely Isten nevének különböző formájú leírásainak törlésére vonatkozik, áll-e a komputerekre is?
Válaszában Mose Sául Klein rabbi megállapította, hogy az „Isten” szó letörölhető a komputer képernyőjéről vagy egy lemezről, mivel az apró képpontok nem számítanak igazi betűknek.
„A képernyőn látható betűk képpontok összességei, azaz csak fénypontok vannak előttünk” – magyarázta Josef Hájád, a rabbi munkatársa. „Mégha el is mentjük lemezre, nem számít többnek, mint egyesek és nullák sorozatának memóriába helyezését.” A zsidó törvények szerint nyomtatott anyagokat – melyek tartalmazzák Isten neveit héberül, vagy ennek megfelelőjét bármilyen más nyelven – biztonságos helyen kell tárolni vagy rituálisan eltemetni.
A fent említett magazin – melynek neve kétféleképpen is fordítható: Jó Komputer vagy Értékes gondolatok – is rámutat arra, hogy a modern technika milyen mértékben terjed a vallásos körökben.

„Allah Akhbar”– de nem a rádióban

A moszlim hívők érzékenységének tett eleget a napokban a jeruzsálemi Kol Jiszráél állami rádióállomás második csatornájának igazgatója, amikor letiltotta az egyik Internet állomásnak – Walla – rádióban történő propagálását.
Ez azért történt, mert moszlim-arab rádióhallgatók tiltakoztak a „Walla Akbar” jelszó ellen, ami nagyon emlékezteti őket, a mohamedán vallás „Allah hu Akhbar” jelszavára, ami annyit jelent, hogy „Isten nagy”. A kampány 100 ezer dolláros költségvetéssel működik és nemcsak a rádióban és tévében, hanem, hatalmas transzparenseken is látható.
Ámnon Nádáv, a rádió igazgatója szerint a szlogen sérti a moszlim hívőket, akik ebben vallásuk kigúnyolását látják. Ezzel szemben a hirdetési iroda egyik vezetője szerint, a szlogen „mosolyt fakaszt” és nem szándékozták a hívőket megsérteni.

Macesz dieta
Egy átlag izraeli körübelül 3-4 kilót szed magára Peszách ünnepe alatt – kimutatja egy nemrég készült felméres olvashattuk a Mááriv izraeli napilapban. Az újságban idézett diatetikusok szerint ennek fő oka a macesz–fogyasztás.

Három vallásos párt vesz részt az izraeli választásokon

A május 17-én tartandó miniszterelnök és parlamenti választásokon Izraelben három vallásos párt vesz részt: Az NVP (Nemzeti Vallásos Párt – Máfdál); Az Águdát Jiszráél és a Sász (a vallásos szfárádi zsidók pártja).
A Benjámin Begin vezetése alatt „futó” Nemzeti Egység Pártjában vannak vallásos jelöltek, de a párt magán, profán jellegű, míg Joszef Bá-Gád jesiva-vezető pártjának nincs esélye a választási küszöb átlépésére. Két kimondottan vallásellenes párt is indul: a baloldali Merec és a jobboldali Sinuj (Változás), Tommy Lapid pártja.

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 27. szám – 2014. november 12.

 

Megszakítás