Öt millióval kevesebb… „Hámánfüle”

 

Március 2-án ünneplte a zsidó világ a bibliai eredetű Purim ünnepét, amely a perzsa zsidóság megmenekülésének emlékét idézi. Hámán, az agágita, a történelem első ismert antiszemitája, tervet szőtt a perzsa birodalom zsidóinak kiirtására – kb. 2500 évvel ezelőtt. A gyenge jellemű Achasvéros király először beleegyezett a tervbe, de később – Eszter királynő hatására – meggondolta magát és a zsidók megmenekültek, míg Hámánt felakasztották. A történet a bibliai Eszter könyvében van lejegyezve, ezt Purim előestéjén és reggelén olvassák fel a zsinagógákban.

A sokarcú purimi folklór egyik része az ún. Hámán-füle nevű, mákkal töltött sütemény, ami az évszázadok folyamán a zsidó asztal kedvelt purimi eledele lett. Van aki a magyar Barátfüléhez hasonlítja, zsidó nevének – Hómen-tasch – eredete bizonytalan (van aki azt hiszi, hogy a moon, mák németül, a ludas a névben). Magyarországon főleg a kindli nevű változata ismert, ami szintén mákkal vagy dióval töltött, kifli alakú, népszerű sütemény.

Izraelben a Hámánfüle szinte nemzeti eledel. Tavaly 50 milliót adtak el belőle Purim előtt – nem tudni mennyi kalória ez, de sok. Az idén a gazdasági válság híre Hámán fülébe is eljutott, és előzetes jelentések szerint 5 millióval kevesebb, vagyis „csupán” 45 millió kerül a lakosság asztalára.

Ezzel szemben az idén is virágzott a jelmezipar – mivel Purim ünnep egyik jellegzetessége, hogy a gyerekek maskarát öltenek. Valamikor a mama varrta otthon a jelmezeket, de manapság ez egy üzletág, ahol a legkülönbözőbb maskarákat árulják – nem is olcsón. Így vannak fiúk, akik Ahasvérosnak öltöznek, vagy cowboynak, esetleg néhai Husszein királynak vagy Clinton elnöknek, Monicával a háttérben. A kislányok között igen népszerű Eszter királynő. Érdekes hogy Hámán szerepét senki nem óhajtja betölteni.

 

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 21. szám – 2014. október 15.

 

Megszakítás