Előbb circumcisió – csak utána esküvő

 

A volt Szovjetunió sok tucat városában működő Chábád küldöttek, élénk „misszionárius” tevékenységet fejtenek ki – az ottani zsidók körében. Ezek pedig, előbb félénken, visszafogottan, majd tárt karokkal fogadják az őket gyökereikhez kézenfogva visszavezető amerikai és izraeli küldötteket.

Kazanban, Tatárföld fővárosában, volt az elmúlt hetekben egy fényes zsidó esküvő, amelynek keretében két ottani fiatal zsidó intellektüel kelt egybe – a zsidó vallás legaprólékosabb szabályai szerint. A Chábádnyikok már évekkel ezelőtt építettek Kazanban egy rituális fürdőt és kóser ennivaló sem probléma már. A menyasszony – Rita Levin – az ottani Chábád iskolában tanít.

Az esküvőt a helyi rabbi, Jichák Gorelik, celebrálta, aki egyben az ottani Chábád küldöttek vezetője. Csak később derült ki, hogy több jövendő házaspár azért halasztotta el esküvőjét, hogy előbb a vőlegény alávethesse magát a körülmetélés kötelességének, és így mint teljesértékű zsidó lépjen az esküvői baldachin alá.

 

USA-ban: elnök-választások szombaton?

 

Az Amerika Egyesült Államok két vezetője is javasolja, hogy az eredetileg 2000 március 11-re, szombatra tervezett nyolc állambeli elnöki előválasztásokat, napolják el mivel az ütközik a zsidó szombattartásával. Utah állam kormányzója, Michael Leavitt, és Montana állam első titkára, Mike Cooney, akik az előválasztások lebonyolítását felügyelik, azt javasolták, hogy egy nappal korábbra kellene hozni a szavazásokat.

 

Nincs autó, nincs temetés – nincsenek halottak

 

A dél-izraeli Jávne városában mindenki a csodáról beszél. Hogy pontosan milyen csodáról is?

A jávnei Szentegylet (Chevrá Kádisá) autója, amely többek között az elhunytakat szállítja a temetőbe – felmondta a szolgálatot és szervizbe kellett vinni, ahol egy hosszú, generáljavításra volt szükség.

Ez tíz napig tartott és csodák csodája – a tíz nap alatt senki nem halt meg a városban. Erre senki nem talált ezidáig logikus magyarázatot, de a Szentegylet egyik tisztviselője, viccesen mondva, de komolyan gondolva, kijelentette, hogy a halottjelöltek megértéssel viseltetnek a helyzet iránt és elhalasztották utolsó útjukat, amíg az autót megreparálják.

Ha ez nem lenne elég, a „csoda” tovább folytatódott: amint kijött a megjavított autó a szervizből – aznap hatan haltak meg Jávne városában.

Hasonló eset történt nemrég az izraeli Ros-Háájin városában, ahol a Szentegylet tagjai sztrájkoltak, mivel nem kaptak fizetést. A huzamos sztrájk napjaiban a halálozási ráta jelentősen csökkent a városban.

 

Grafikus arab diáklányok írják Názáretben az „olcsó” mezuzákat

 

Nemrég megírtuk ezeken a hasábokon, hogyan írják a kóser mezuzákat, mik az előfeltételek, milyen elementáris szabályokat kell betartani ahhoz, hogy az „ajtó őrzője” (Somér Dáltot Jiszráél) megfeleljen az elvárásoknak.

Mint most kiderül, Izraelben, ahol pedig sok vallásos zsidó él és talán nincs is ajtó mezuza nélkül – igen nagyarányú hamisítások teszik a micvá teljesítését nehézzé, majdnem lehetetlenné. Főleg azok számára, akik keresik az olcsó megoldásokat és szívesen vásárolnak meciét, vagyis egy 50 dolláros mezuzát, kevesebb mint tíz dollárért.

Az ilyen mezuza nem lehet kóser, mert az vagy pergamenhez hasonló brisztol papírra van nyomtatva, vagy pedig arab diákok, és főleg diáklányok – akik grafikát tanulnak – írják üres óráikban, hogy egy kis mellékkeresetre tegyenek szert.

Egy názáreti zsidó kegyszerkereskedő, Dávid Cohen, most egy helyi lap, a Jédiot Hágálil, tudósítójának elmondotta, felkereste őt egy ismeretlen férfi és olcsó mezuzákat ajánlott neki megvételre. Mivel a legolcsóbb mezuzá ára 30–35 dollár (vagyis 120–140 sekel) a kereskedőt érdekelte, hogyan tudja az illető mezuzáit 60 sekelért kínálni, majd az árat 35 sekelre leengedni. Ez kevesebb mint tíz dollár.

Az illető a kérdésre válaszolva elmondta, hogy mezuzáit arab diáklányok írják, akiknek nagyon szép kézírásuk van. A pergamentet ő adja nekik és 20 sekelt fizet minden kész mezuza szövegért. Hozzátette, hogy minden igényt ki tud elégíteni, minden mennyiségben mivel az arab diákok, ellentétben az „elkényeztetett” zsidó Tóramásolókkal – szombaton is dolgoznak.

 

Laudert jelölték az amerikai­-zsidó szervezetek csúcsszervének elnöki posztjára

 

A magyar-zsidó származású Estée Lauder fiát, Ronald Laudert milliár­dos filantrópot – akinek pén­zéből számos más létesít­mény mellett a budapesti Lau­der iskola is üzemel rész­ben – jelölték a Főbb Amerikai Zsidó Szervezetek Konferenciája elnöki posztjára. Az egyik korábbi elnök, Leon Levy szerint a jelölést az indokolta, hogy Roni Lau­der sok millió dolláros humanitárius be­ruházásokat hajtott végre a volt kom­munista országok egy részében. A Lauder kozmetikumbirodalom örököse két éve a Zsidó Nemzeti Alap vezetője, tisztséget visel a Zsidó Világ­kongresszusban, korábban bécsi ame­rikai nagykövetként is ismerték, és republikánus színekben sikertelenül kísérletezett azzal, hogy New York pol­gármestere legyen.

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 19. szám – 2014. október 15.

 

Megszakítás