Tömeges öngyilkosságot terveztek a jeruzsálemi Templom-hegyen

 

Concerned Christians (magyarul talán Aggódó keresztények) egy Denver, Colorado-beli keresztény szekta tagjainak egy csoportja – már hónapok óta Izraelben tartózkodik. Az amerikai FBI és az izraeli S. B., valamint a rendőrség együttes nyomozása kiderítette, hogy a szekta tömeges erőszakos cselekedetet (provokációt) vagy tömeges öngyilkosságot tervez a 2000 millennium év elibe a jeruzsálemi Templom-hegyen, hogy ezzel elősegítse a Megváltó újra-jöttét, illetve Jézus állítólagos újra-születését.

A nyomozás már hónapokkal ezelőtt folyt titokban, de mivel a sajtó akkor szellőztette az ismert tényeket – a rendőrségnek most nem volt más választása mint lépni.

Így a hét elején letartóztattak 14 férfit és nőt, akikhez hat kiskorú gyerek is tartozik és kiutasítási végzést hoztak 11 ellen. További három férfi a nyomozás befejeztéig őrizetben maradt.

A kiutasítottaknak 72 óra áll rendelkezésükre, hogy a végzés ellen a bíróság előtt fellebbezzenek. Ha ezt nem teszik meg – felteszik őket egy Amerikába menő repülőgépre és hazaküldik őket.

Egyelőre a kiutasítottak nem nyújtottak be fellebbezést, elismerték, hogy a szekta tagjai, de tagadták, hogy erőszakos akciókat terveztek volna.

 

Netánjáhu megnézette a miniszterelnökség mezuzáit

 

Ha más nem, ez a legbiztosabb jele annak, hogy Izraelben közeli választásra készülnek: Benjámin Netánjáhu, a megbukott kormány miniszterelnöke, a múlt héten meghívott egy írástudó, kabalista rabbit és megkérte, vizsgálja meg a miniszterelnöki kancellária mezuzáit – vajon kóserok-e, illetve megfelelnek a Háláchá előírásainak.

Értesülésünk szerint az eredmény kielégítő volt. A vizsgáló rabbi azt mondta, hogy a kóser mezuzák jó jelek arra, hogy Netánjáhu – becenevén Bibi – győzni fog a május 17-re kiirt választásokon.

Mitől kóser vagy nem kóser a mezuzá?

Attól kóser, hogy az előírt pergamenre van kézzel (lúdtollal!) lemásolva, egy avatott Tóramásoló (szofér) által, előírásszerű tintával, és minden betű a helyén van, az előírt formában – hibátlanul. A legkisebb hiba is érvénytelenné teszi a mezuzát, ami éppen ezért meglehetősen drága. Izraelben a legolcsóbb, kb. 10 centiméteres mezuzá, 20–25 dollárba vagy az ennek megfelelő sekelbe kerül. Ez megfelel kb. 4000 – illetve 5000 forintnak.

Mivel ilyen sokba kerül – sokan hamisítják a mezuzát. Vannak akik egyszerű papírra nyomtatják, vannak arab diákok, sőt háziasszonyok is, akik üres óráikban otthon mezuzákat másolnak. Ezek fillérekért árulják a nevetségesen hamisított kegyszert, amit a szakavatott szemnek nem nehéz felismerni, de az egyszerű embereket könnyű becsapni.

Magyarországon is árulnak ilyen papírra nyomtatott, vagy fényképezett mezuzákat.

Nemrég egy Izraelben lakó volt munkácsi zsidó, a 74 éves Züssman Izidor 200 kóser mezuzát küldött ajándékba a most megnyílt Scheiber Sándor iskolának. Budapesten Oberlander Baruch rabbinál, a lubavicsi küldöttnél, lehet kóser mezuzát és Tfillint beszerezni – de ezek nem használnak a választásoknál.

 

Ki eszik bécsi szeletet böjtnapon?

 

Nemrég volt a zsidó naptár szerint Tévét hó 10., ami böjtnap a zsidó hagyományok szerint. Ugyanis ezen a napon kezdődött el – kb. 2600 évvel ezelőtt – Jeruzsálem ostroma Nebukadnecár babilónia király seregei által, ami a Szent Város elestéhez, a Szentély felégetéséhez, és további két böjtnaphoz vezetett.

Ezen a napon – december 29-án, kedden – az izraeli parlamentben, a Kneszetben, rendes munkanap volt, ámbár 23 képviselő (kb. 20% a parlament tagjainak) böjtölt. Ők azonban panaszt intéztek a büfé vezetői ellen, mondván, hogy éppen a nem könnyű böjtnapon, órákon keresztül átható bécsi szelet illat terjengett, nemcsak a Kneszet büféjében, hanem az egész épületben, beleértve az üléstermet is.

Dán Tichon, a parlament elnöke vizsgálatot rendelt el, ki felelős a szellőztető berendezés meghibásodásáért, ami a nem böjti illat okozója volt.

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 14. szám – 2014. október 6.

 

Megszakítás