Kötelező az ortodox egyenruha a Laniado kórházban

 

A Laniado vallásos kórház férfialkalmazottjait kipaviselésre, a nőket pedig úgynevezett „illendő” ruhaviseletre szólították fel munkaidőben – tájékoztatta Árnon Jekutiéli, az Ám Chofsi társadalmi szervezet elnöke Jehosua Matza egészségügyi minisztert.

Jekutiéli vádjai szerint az „illendőnek” mondott megjelenést nem csupán a kórházi alkalmazottaktól követelik meg, de az a körhöz nem tartozó, ideiglenesen a Laniadóban gyakornokoskodó orvostanhallgatóktól, sőt, a biztonsági személyzettől is.

Gerson Lieder, a Laniado adminisztratív igazgatója elmondta: az ortodox kórháznak körülbelül ezer alkalmazottja van, ennek mintegy fele világi. „Mindazonáltal a nem-vallásos dolgozók valamennyien ismerik és tiszteletben tartják a szabályokat. A kórházat még sosem perelték a megfelelő ruházkodás követelménye miatt, s ennek kapcsán panasz sem érkezett.” Lieder hozzátette: a Laniado eddig a vallásos-világi együttműködés jó példája volt, de ha netán az egészségügyi minisztérium az öltözködési szabályzat megváltoztatására akarná az intézményt kényszeríteni, inkább lemondanak a kormánypénzekről, és magánkórházként működnek tovább.

Jorám Malka, a minisztérium szóvivője kijelentette: miután a Laniado nem állami kórház, az ottani szabályok, beleértve az öltözködésre vonatkozókat is, belügynek számítanak, ha a betegellátást nem veszélyeztetik.

A Laniado nonprofit kórházat a klausenbergi rebbe alapította, s ma Netánjá legnagyobb egészségügyi intézményének számít. Azon kevés kórházak egyike, ahol az alkalmazottak a kollektív szerződés értelmében nem sztrájkolhatnak.

 

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 9. szám – 2014. október 6.

 

Megszakítás