Sacks brit főrabbi Károly herceg péntek esti szülinapi buliján

 

Nagy port vert fel az angol zsidóság köreiben, hogy Jonathan Sacks brit főrabbi elfogadta II. Erzsébet királynő meghívóját Károly herceg, trónörökös 50. születésnapjára rendezett partira, és arra – november 13-án, péntek este – el is ment.

Sacks előtte ott volt a Marble Archnál lévő zsinagógában, onnan pedig gyalog tette meg a félórás utat a Buckinghamig, mondván, nemcsak a protokoll kívánja meg, hogy ott legyen, de micva kifejezni a zsidóság részéről a királyi család s a nemzet felé érzett lojalitást: “Károly herceg régóta a zsidó közösség barátja, s nemrég fejezte ki támogatását, amikor megjelent az Izrael fennállása 50. évén rendezett zsinagógai szertartáson.” A főrabbi megkérdőjelezhetetlennek minősítette “a család szombati együttlétét”, hangsúlyozva, ez alól “kivételt tett”.

Sacks rabbi csak rövid ideig maradt, azután hazasétált feleségéhez. Ennek dacára tucatjával érkeznek az elítélő levelek a The Jewish Chronicle-hoz. Sacks lett tehát a péntek esti buli szenzációja, holott annak az Alive nevű tizenévesekből álló popegyüttest szánták. A négy fiúból ketten zsidók; egyikük, Andy Ross énekesgitáros (16) levelet írt a királynőnek, felajánlva az együttes szolgálatait. A levélben hangsúlyozta: nem kábitóznak, viselkedésük nem kihívó, szövegük nem trágár. A levélhez mellékelték CD-jüket. II. Erzsébet (aki emlékezett rá, hogy négy fiatal popsztár – az egyikük már halott – úgy harmincöt éve vendége volt) meghívta a srácokat Andy apjával együtt. A két zsidó fiatal, Andy apja és Sacks főrabbi számára természetesen glattkóser koszttal szolgált a Buckingham-palota.

 

Autóvezetést tanulnak – jiddis nyelven

 

Korábban már megírtuk, hogy az izraeli közlekedésügyi minisztérium illetékes osztálya speciális kurzusokat szervez az autóvezetés biztonságos elsajátítására, a lakosság azon rétegei számára, akik ilyen vagy olyan okokból nem vesznek, vehetnek részt a rendes oktatáson. Ide tartoznak a nagyon vallásos zsidó, illetve az arab nők is, akiknek hagyományos életvitelük nem engedi meg, hogy férfiaktól tanuljanak autót vezetni.

Most a dolognak egy további – nyelvi – vetületére derült fény. Kiderült, hogy a jeruzsálemi szuper-ortodox körökben van egy népes csoport, amelyik nem szívesen használja a mindennapi életben a héber nyelvet, lévén az a szent nyelv (láson hákodes) amit szerintük nem ildomos profán, mindennapos dolgokra használni.

Ezek számára rendez most a minisztérium olyan speciális autóvezetői tanfolyamat, ami jiddis nyelven folyik. Előkészítettek egy brosúrát, amely az oktatásra használt zsargont tartalmazza, sőt még az útjelző táblákat és tilalomfákat is ellátták jiddis feliratokkal. A minisztérium egyik képviselője elmondta: azzal győzték meg a jeruzsálemi ortodox hitközség (Édá HáChárédit) rabbijait, hogy itt életmentésről van szó. Erre a rabbik szó nélkül beleegyeztek és utasították híveiket vegyenek részt a jiddis nyelvű tanfolyamon…

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 6. szám – 2014. október 6.