ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ
 

Mi lesz az amulettekkel?

Az elmúlt napokban egy politikai kérdésből keletkezett teológiai vita tartja izgalomban az izraeli közvélemény jelentős részét. A vita középpontjában egy 100 éven felüli kabbalista, Jichak Kaduri rabbi áll, aki áldásokat osztogat és amuletteket ad híveinek, akik feltétlenül hisznek benne és ezzel az idős – iraki származású – csodarabbi meglehetős politikai befolyással rendelkezik.

Ennek eredményét ez idáig főleg a keleti hagyomány hű zsidókat tömörítő Sász párt aratta le, amely választásról választásra növeli elektorális erejét. A többi vallásos, illetve törzsi előjelű pártok ezt eddig sem nézték jó szemmel, de tekintetbe véve az agg Kaduri óriási tekintélyét – nem mertek szót emelni ellene.

Most a marokkói származású Dávid Lévi, volt külügyminiszter, megtörte a jeget. Egy rögtönzött rádió-interjúban éles szavakkal illette a Kaduri amuletteivel folytatott tevékenységet.

Lévi, szavai nyomán óriási botrány tört ki. Kaduri hívei, valamint az érdekelt Sász párt korifeusai kiátkozták a politikust, aki “hagyomány hűnek adja ki magát”, és rámutattak arra, hogy Lévi kirohanásának nagyon is prózai okai vannak. Ugyanis, amikor nemrég Kaduri rabbi Bét-Sánban járt, ahol Lévi lakik és szűkebb pátriájának számít – ott nem Jackie Lévit, a volt miniszter fiát, áldotta meg hogy sikerüljön neki polgármesterré választatnia magát – hanem éppenséggel ellenfelét, aki ugyan marokkói származású de a vallástalan Munkapárt színeiben fut.

Lévinek mióta ominózus kijelentését megtette – sem éjjele sem nappala. Az ateista baloldal rögtön mellé állt, örömét fejezte ki, hogy végre Lévi is… de ezt őt jobban zsenírozza mintha elítélnének. A Sász párt szellemi mentora, Ovádjá Joszéf, volt országos főrabbi, éles szavakkal ítélte el a szentségtörő Lévit és ajánlotta neki, hogy az újévre és a Félelmetes napokra való tekintettel térjen meg és kérjen bocsánatot Kaduri rabbitól.

Történt pedig, hogy Lévi hegyi beszédnek harmadnapján Netanjáhu miniszterelnök zarándokolt el az agg rabbihoz, hogy áldását kérje az új esztendőre (5759). Kaduri megáldotta őt és később a miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy nagyra értékeli Kaduri szellemi frissességét, stb. Erre Lévi azzal a gúnyos megjegyzéssel reagált, hogy most már igazán aggódik az Állam jövőéért, amelynek ilyen miniszterelnöke van.

Hát kb. így néz ki, amikor a vallás és a politika keveredik – amulett szinten.

A halifaxi zsidó közösség a Swissair szerencsétlenség után

Halifax, új-skóciai város, légi irányítói léphettek kapcsolatba utoljára a szerencsétlenül járt Swissair géppel a kanadai partoknál. Mintegy ezerötszáz zsidó él itt és két zsinagóga is található a városban. Miután Dr. Jonathan Mannon, a híres AIDS kutatón kívül más zsidó is utazott a gépen, a közösség a baleset után felkészült az odaérkező rokonok fogadására.

Szombati vendégfogadót rögtönöztek, kóser ételeket szereztek be azután, hogy a családtagok hívásai kezdtek befutni az Atlanti Zsidó Tanácshoz, az óceánparti közösségek csúcsszervéhez. Az első ilyen hívás Izraelből, Gus Ecionból érkezett, éppen Dr. Mann egy ott élő rokonától. A telefonáló a kanadai Chevrá Kádisá felől érdeklődött.

Jan Goldberg helyi zsidó vezető elmondta: Mann rokona és a későbbi telefonálók nehéz helyzetbe hozták őket, Új–Skóciában ugyanis nincs Chevrá Kádisá. “Valamennyien önkéntesek vagyunk – mondta Goldberg –, és fogalmam sincs, mit kell csinálni. Mozgósítottuk az embereket, hogy fogadjanak vendégeket szombatra. Valaki utánanézett, hogy hol van a legközelebbi kóser étterem. Mi nem vagyunk Queensben.” – célzott New York egyik negyedére, ahol igen sok zsidó él.

Akik az újévet börtönben töltötték

Legutóbb beszámoltunk a breszlavi chászidok előkészületeiről, hogy Ros Hásánát, a zsidó újévet, Ummanban (a Kijev melletti kis városban) töltsék a 200 évvel ezelőtt elhunyt rabbi Náchmán, a breszlavi rebbe sírjánál. Az ukrán hatóságokkal folytatott elkeseredett – főleg anyagi – vita megoldódott és a nagy csoport chászid el is utazott.

Mint az ünnep után kiderült, heten a több száz főnyi zarándokok közül az Új év két napját, egy kijevi börtönben töltötték. Ugyanis ezek a lelkes chászidok elfelejtettek vízumot igényelni és anélkül jöttek Ukrajnába. A repülőtéren lefülelték őket és egyenesen fel akarták tenni őket az Izraelbe vissza induló El-Al gépre. Ezt megtagadták, mire rendőrök fogták közre őket és egyenesen a dutyiba vitték.

Miután a zsidóság legszentebb ünnepét ily módon rácsok mögött töltötték, az ünnepet követő napon az El-Al helyi rezidense kiszabadította őket, felelősséget vállalván azért, hogy a börtönből egyenesen a reptérre és onnan haza mennek. Így is lett.

Az ukránok bocsánatot kértek, de közölték, hogy amíg a két ország között vízumkényszer van – és ez belátható ideig így is lesz – ez a breszlavi chászidokra is vonatkozik.

Kézzel írott Kol Nidré ima Bergen-Belzenből

Ez is egy “magyar” sztori: az izraeli Lochámé Hágetáot (A Getók Harcosai) kibbuc archívumában egy nem mindennapi dokumentumra bukkantak. Ez egy kézzel írott és kipontozott Jom Kipur-i ima – a Kol Nidré – szövege, amit 1944-ben a Bergen-Belzen-i koncentrációs tábor foglyai – akkoriban többségükben magyar zsidók – másoltak le több példányban és ebből imádkoztak Jom Kipurkor, mivel imakönyvek nem voltak birtokukban.

Az emlékezetből lemásolt ima Dr. Ben-Cion Kauders hagyatékában bukkant fel. Kauders a Bné brit szervezet elnöke volt és évekkel ezelőtt hunyt el Izraelben egy autószerencsétlenség következtében. Lánya, Záhává Báner ügyvédnő, elmondta, hogy édesapja nem volt vallásos ember de a haláltáborban megfogadta hogy ha életben marad nem fog többé szombaton utazni. Ezt be is tartotta élete végéig.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 51. szám – 2014. augusztus 25.