ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

Ki Távo

Kidus a Vasváriban

    A Vasvári Pál utcai lubavicsi templomban péntek este, közvetlenül az ima után kidust tartunk. Tehát: péntek este, szeptember 11-én imával kezdünk 19.00-kor.

    ****

Ki finanszírozta a Kfár Chábád jubileum költségeit?

    Két héttel ezelőtt tartották Kfár Chábádban a „mozgalom izraeli fővárosá”-nak tartott település (620 család, sok ezer gyerek, több tucat nevelési intézmény) 50 éves évfordulóját, közel 30 ezer ember, több miniszter és többtucat rabbi jelenlétében.

    Kfár Chábádot 1948-ban a hatodik lubavicsi rebbe, Joszef Jichák Schneersohn rabbi, alapította, és a hetedik lubavicsi rebbe, Menachem M. Schneersohn rabbi, vezetése alatt erős oktatási centrummá és a vallási élet példamutató egységévé vált Izraelben.

    A néhai izraeli államelnök, Zálmán Sázár, aki maga is lubavicsi „chászid” volt, nagyban elősegítette Kfár Chábád fejlődését. A kezdeti éveket súlyos biztonsági problémák jellemezték, beleértve egy támadást az ottani szakmunkásképző iskola ellen – melyben hátrányos körülmények közt élő bevándorló gyermekek tanultak – és 5 diák valamint egy tanár vesztette életét. Ma város tanintézményei a bölcsődétől egészen a magas szintű jesivákig és szemináriumokig közel 3600 tanulónak adnak otthont.

    Az ünnepség a négy éve elhunyt rebbe szellemi örökségének jegyében lett megtartva és ezt hangsúlyozták ki az ünnepség szónokai, köztük Jichák Lévi rabbi, Izrael közoktatásügyi minisztere.

    Más másnap kitört a botrány, amikor az egyik lap kiderítette, hogy az ünnepséget a közoktatásügyi minisztérium finanszírozta. Az egyik baloldali képviselő interpellált is az ügyben: hogy lehet az, hogy egy minisztérium az állam pénzéből finanszírozza egy politikai szervezet – mint a Chábád – rendezvényeit? A „politika” alatt arra utal Ofir Pinesz képviselő, hogy a Chábád rabbijai támogatják Netanjahu miniszterelnököt és ellenzik a palesztinoknak visszaadandó területek átadását mivel ezáltal romlana a közbiztonság.

    A minisztérium szóvivője szerint mindenkit támogatnak, aki jubileumot ünnepel és a pénzt Kfár Chábád mint település kapta, és nem Chábád mint „politikai” mozgalom.

    ****

Ősrégi zsinagóga New-Yorkban a lángok martaléka lett

    Ősrégi – a múlt század vége felé épített zsinagóga – a new-yorki Manhattan negyed központi temploma – lett az elmúlt péntek este a lángok martalékává. A súlyosan megkárosodott Lexington templomot remélik a nagy ünnepekig renoválhatják. Ebben New York városa is részt vállal, mivel az épület, 1966 óta, nemzeti műemlék.

    A Lexington Avenue és az 55. utca kereszteződésénél 1870-ben épült zsinagóga, a legnagyobb és a legrégibb New Yorkban. Eredetileg ortodox templom volt – mint a többi – de az utóbbi években a reformzsidók tulajdonában van. 250 tűzoltó próbálta a tüzet lokalizálni, ami Giuliano polgármester szerint a tetőn lévő légkondicionáló szerkezetből pattant ki. Emberéletben nem esett kár, de az épület súlyosan megrongálódott.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 47. szám – 2014. augusztus 25.