ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ

 

Izraeli államtitkár látogatása a lubavicsi óvodában

Auschwitz egy izraeli nő tulajdona?

Amerikai egyetemi tanárnő lemondott állásáról és betért a zsidóságba

Esküvő a Budai várban

Felavatták az ismeretlen munkaszolgálatos emlékművét

Vallásos hölgy küldöttség Izraelből a King’s-ben

Izraeli államtitkár látogatása a lubavicsi óvodában

Ben Cion Del, az izraeli oktatásügyi minisztérium államtitkára nemrég rövid látogatást tett Budapesten. Kérdésére hol láthat igazi zsidó életet és tevékenységet, vendéglátói a Budapesten működő lubavicsi kirendeltséghez irányították.

Az államtitkár, aki egy vallásos zsidó (az izraeli közoktatásügyi miniszter Jicchák Lévi rabbi, a Nemzeti Vallásos Párt vezetőségi tagja) hosszas beszélgetést folytatott Oberlander Batshevával, és megelégedését fejezte ki a hallottakról. Főleg a már két éve működő Gán Menáchem óvoda és Bét Menáchem iskola működéséről és távlati lehetőségeiről érdeklődött, látogatást tett az intézetben is.

Auschwitz egy izraeli nő tulajdona?

Zippora Frank izraeli állampolgár a jogos tulajdonosa annak a földdarabnak, amelyen a németek a második világháború talán legrettegettebb koncentrációs táborát építették Auschwitzban. A 63 éves hölgy a Háárec című izraeli lapnak mondta el, hogy hamarosan szándékozik bemutatni a tulajdonjogát bizonyító dokumentumokat.

A Hederán élő özvegy Frank asszonynak saját maga és szülei kivételével egész családja Auschwitzban pusztult el. Elmondása szerint “az átkozott örökségről” csak néhány éve értesült édesanyjától, s azóta járt is már Lengyelországban, hogy tisztázza a jogi kérdéseket.

Nagyapjának, Josef Meltzernek palagyára volt a későbbi haláltábor területén. Frank asszony maga is járt a gyárban kicsi gyermekként, s úgy emlékszik, hogy a terület hatalmas volt. Később, 1939 szeptemberében a németek lefoglalták a területet, és megépítették rajta a koncentrációs tábort.

Frank asszony, akinek szülei lemondtak a németek által fizetett jóvátételről, mindössze a terület kis részére kívánja érvényesíteni tulajdonjogát, hogy nehogy bárki valami profán dolgot építhessen az egykori haláltábor helyén.

Amerikai egyetemi tanárnő lemondott állásáról és betért a zsidóságba

Sue Misshoff egy amerikai református egyetem professzora betért a zsidóságba és lemondott az állásáról – közli a New Yorkban megjelenő Algemeiner Journal című zsidó hetilap.

A Melone egyetem dékánja, Ronald Johnson úgy nyilatkozott, hogy “mi megértjük Sue Misshoff határozatát és támogatjuk őt abban a törekvésében, hogy új hite szerint éljen”.

Ezzel együtt nyilvánvaló volt, hogy a 47 esztendős hölgy, aki most egy nagy David csillagot hord a nyakában nem dolgozhat tovább az egyetemen, melynek református jellege egyértelmű.

Esküvő a Budai várban

Az elmúlt pénteken soha nem látott esemény színhelye volt a budai vár; pontosabban a Budapesti Történeti Múzeum, Budavári Palota E Épülete, ahol a nagyszámú meghívott közönség egy rendhagyó chászid esküvő szem és fültanúja volt.

Az örvendetes eseményt, amelyen Rónai István (Ansel) volt a vőlegény és Regius Viktória (Dvorá) volt a menyasszony – Dr. Schwietzer József, David Zitter és Oberlander Báruch rabbik celebrálta. A vőlegény ötödik éves hallgató a Budapesti Rabbi képzőn; rövidesen felavatják és akárcsak a menyasszony ő is egyértelműen vallásos életmódot folytat.

Az esküvőt megelőző szombat délután menyasszony búcsúztató ünnepség volt a budapesti lubavicsi rezidencián, ahol Oberlander Batsheva meghívására megjelent több mint 25 fiatal pesti zsidó lány, akik énekszóval búcsúztatták Dvorát és kívántak neki sok szerencsét a Sulchán Áruch alapján álló házas élethez. Ehhez a Gut Sábesz is Mázál Tovval gratulál.

Felavatták az ismeretlen munkaszolgálatos emlékművét

Nemrég felavatták Budapesten a nagyzsinagóga melletti Wallenberg parkban az ismeretlen munkaszolgálatos emlékművét. A jelentős számú, főleg idősebb emberekből álló közönség előtt Zoltai Gusztáv és Kardos Péter főrabbi beszéltek és egy honvéd díszosztag elhelyezte a Magyar Hadsereg és a Honvédelmi Minisztérium emlékkoszorúit. A közönség soraiban látható volt Torgyán József az új kormány földművelési minisztere, Eliezer Gilád, a budapesti Szochnut kirendeltség vezetője, az amerikai magyar ajkú zsidóság vezetői és sokan mások.

Vallásos hölgy küldöttség Izraelből a King’s-ben

Az elmúlt pénteken 50 tagú vallásos hölgy küldöttség érkezett Budapestre az Egyesület Államokból, az izraeli Émuná tagjai, ami a vallásos nemzeti párt (Máfdál) hölgy tagozata. A csoport a King’s Hotelben szállt meg és a tulajdonos felkérésére Oberlander Báruch rabbi tartott nekik előadást az időszerű vallási kérdésekről és vázolta a magyarországi zsidóság helyzetét.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 39. szám – 2014. augusztus 18.