A Sunday Times listát készített Nagy-Britannia 1000 leggazdagabb emberéről. A lista élén David és Simon Reuben végzett.

Az Indiában született zsidó testvérpár birtokolja a londoni Millbank Towert, az Oxford repülőteret és a helikoptereket fogadó London Heliportot. Együttes vagyonuk eléri a 13.1 milliárd fontot (5 200 milliárd Ft), ez 3,4 milliárd font gyarapodást jelent tavaly óta.

David eleinte szőnyegeket importált, Simon pedig fémekkel kereskedett. Később mindketten az ingatlanbefektetések felé fordultak.

A lista harmadik helyét szintén egy zsidó üzletember foglalja el, az odesszai születésű Leonard Blavatnik, aki a Warner Music Groups és az izraeli Clal Group tulajdonosa. Vagyonát 11.59 milliárd fontra becsülik.

Az orosz születésű Roman Abramovich, a Chelsea focicsapat birtokosa sokat veszített az elmúlt évben, így csak a 13. helyet sikerült elérnie 6.4 milliárd fontos vagyonával.

Az 1000 leggazdagabb brit listájára mindössze 125 nő került fel. Összesen 120-an tettek szert egymilliárd fontnál nagyobb vagyonra. Közülük 77-en Londonban élnek.

Az Angliában élő, híres zsidó színész és komikus, Sacha Baron Cohen és felesége Isla Fisher még felfértek a listára, mert közös vagyonuk 105 millió fontot tesz ki.

 Sacha Baron Cohen és felesége, Isla Fischer

Sacha Baron Cohen és felesége, Isla Fischer
A listán szerepelnek izraeli üzletemberek is. Közülük a legmagasabbra Idan Ofer került, akinek 2.73 milliárdos vagyona a 40. hely elérésére volt elegendő. Tavaly még a 28. volt, de azóta jelentős veszteségeket kellett elkönyvelnie. Hasonlóan járt Teddy Sagi, aki a 29. helyről zuhant a 44. helyre.

A zsidó oktatási és vallási alapítványokat bőkezűen támogató Lev Leviev neve a 143. helyen szerepel, vagyonát 775 millió fontra teszik.

Forrás: ynet